Eredetileg itthon márciusban, az AMTS-en debütált volna, a járvány miatt azonban csak októberben mutatkozott be hivatalosan a sajtó - valamint a modellt előre megrendelő vásárlójelöltek - számára a Volkswagen vadonatúj tisztán elektromos autója, a futurisztikus formájú ID.3.

Az ID sorozat egyik koncepcióváltozatát még 2019 márciusában, szintúgy az AMTS keretei között láthatta a nagyérdemű, majd nyártól szigorúan limitált (itthon összesen 80 darabos) példányszámban már előrendelhető volt az ID.3 utcai változata. A leendő tulajdonosok egy speciális, nagyobb hatótávú és extrásabb kiadást, a 1st Edition-t foglalózhatták le akkor, a széria modellek pedig cirka egy hete elérhetők itthon.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a modellel új fejezet nyílik a mobilitás történetében, a Volkswagen márkát tekintve pedig kérdés sem fér hozzá. Az ID.3 a gyártó környezettudatos, Transform 2025+ stratégiájának egyik első építőköve, melyet az autózás terén megváltozott globális igények hatására indítottak el - de természetesen benne volt a dologban 2015-ös dízelbotrány hatása is.

Az 1980-as évekig tartó általános mobilizálási, valamint a 80-as évektől következő egyénre szabott mobilitási korszakok után a Volkswagen a harmadik nagy korszakába, a hálózati mobilitásba lép át. 2050-ig pedig nem kisebb a cél, mint a teljes karbonsemlegesség, mind a gyártás, mind a működtetés, mind az újrahasznosítás folyamatában. Mindezt az úgynevezett "zöld áram" , azaz a tisztán megújuló forrásokból termelt energiára épülő gyárakra, töltőhálózatokra és szolgáltatásokra építve érik majd el, a tervezett dátumig lépésről-lépésre. Az ID.3 gyártása pedig máris teljesen szén-dioxid-semleges mérleggel zajlik.

A Volkswagen márka autóit a "tömeggyártás csúcsaként" tartják számon, tehát jó minőségű, de emellett nem a legolcsóbb kategóriás, széles társadalmi körben elérhető és fenntarhtató modelleket találunk a palettán. Ezt az elvet követi az ID.3 is: az alapmodell árát egy jól felszerelt Golf-hoz lőtték be, extrák terén viszont már ez is nagyon sok opciót tartalmaz, így ledes első és hátsó lámpákat, sávtartó és vészfék-asszisztenst, elöl-hátul parkolóradart, 10"-os kijelzőt és automata klímát - hogy csak a fontosabbakat említsük.

Az új irányvonalat mutatja az is, hogy a VW történetében először, a japán márkákhoz hasonlatosan már nem tételenként válogathatjuk össze az extrákat, hanem ezek néhány nagyobb csomagban választhatók a modellhez. Az ID.3 esetén hat felszereltségi szint érhető el, ezek a Life, a Business, a Family, a Style, a Tech és a csúcsot jelentő Max. Az autó konfigurálási folyamata így rendkívüli módon leegyszerűsödik a vásárló számára (aki már "rakott össze" a konfigurátorban VW-t, tudja, miről beszélünk), kis túlzással a fényezésben, a belső kárpitban és a felnidesignban dönthet a felhasználó. Apropó fényezés: összesen hat, visszafogott, indusztriális árnyalat érhető el jelenleg az ID.3-hoz, később talán megjelennek a palettán az élénkebb VW színek is.

A csomagos rendszer azonban főként a gyártás szempontjából előnyös, hiszen ha az eddigieket nézzük, minden választható extrát és opciót tekintve jelenleg több millióféle Volkswagen szaladgál az utakon. Az ilyen téren való egyszerűsítéssel viszont a gyártás bonyolultsága, időtartama, ezáltal pedig a környezetre mért terhelése is csökken.

Extrák persze ide, vagy oda, egy elektromos autónál a legfontosabb - vagy sokszor az egyetlen - kérdés, hogy mennyi a hatótávolsága. Az ID.3 esetében három különböző felszereltség érhető el, a 45, 58 és a 77 kWh-s nettó tárolóképességű akkumulátorok formájában, ezek a hivatalos adatok szerint 300, 420 és akár 549 km megtételét teszik lehetővé. nagyfeszültségű akkumulátorok egyébként mélyen, a jármű padlózatába építve helyezkednek el, alacsony tömegközéppontot, ezzel agilis irányíthatóságot garantálva.

A 1st edition, valamint a szériamodellek az 58 kWh-ás akksival működnek, a töltésük is rendkívül gyors: váltakozó- (AC) és egyenáramra (DC) is csatlakoztathatók és teljes mértékben alkalmasak a gyorstöltésre. A csúcsváltozat akár 125 kW teljesítménnyel is tölthető, amellyel mindössze 30 perc alatt állhat készen a következő bő 350 kilométerre. 

Az ID.3 szépsége, hogy az autó mellé készen kapjuk a töltési opciókat is. Útközben a We Charge töltőszolgáltatás több mint 150 ezer nyilvános töltőponthoz biztosít hozzáférést Európában, közülük is kiemelten említendők a száz százalékban megújuló forrásokból előállított Volkswagen Naturstrom elektromos árammal működő állomások, melyek használatával az ID.3 valóban klímasemleges módon üzemeltethető.

Otthonra, a garázsba az ID.Charger töltőberendezését kapjuk a kocsi mellé, melynek felszerelését szintén a Volkswagen végzi. A falitöltő (Wallbox) háromféle kivitelben érhető el, az alap mellett az applikációval neten keresztül kontrollálható Connect, valamint a fogyasztásméréssel rendelkező Pro teszi kényelmessé a használatot.

Az ID.3 bemutatóját a Volkswagen Magyarország a jól ismert zsámbéki Driving Camp-re szervezte, ahol több turnusban, járványügyileg minden létező szabályt betartva bonyolították le mind az előadásokat, mind az ezt követő tesztvezetéseket, mely során mind közúton, mind a tesztpályán próbára tehettük a modell képességeit.

Habár az előzetes sajtófotókon kívül-belül is igencsak sci-fibe illőnek mutatkozott a Volkswagen első, moduláris elektromos platformjának (MEB) alapjaira épülő ID.3, élőben teljesen szerethető formával bír. A letisztult, időtálló vonásokat egy emberi arcot idéző, szimpatikus front lágyítja meg, a tágas beltér pedig totálisan puritán, meglepően egyszerű, a használhatóságra kihegyezett benyomást kelt. 

A műszerfal gyakorlatilag két okos kijelzőből áll, szinte minden funkció a képernyők érintésével, vagy akár hangvezérléssel működtethető.

A "váltó" egy aprócska pöcök a kormány mögött, melyet előre-hátra forgatva kapcsolhatunk a menetirányok, illetve a parkolás, vagy az "üres" állapotok között. Menetirány szerinti haladáshoz két módot tartogat az ID.3, D-ben normál, B-ben pedig jóval erősebb "motorfék" mellett autózhatunk, utóbbi leginkább városi vezetés során kamatoztatható.

Ami elsőre számomra szintén meglepő volt, hogy az elektromotor a hátsó kerekeket hajtja, mindezt azonban nem mondtam volna meg még a tesztpályás tempós kanyarvételek után sem - ezeket, valamint a közúti mostohább körülményeket is nagyon patent módon abszolválta a gép. A biztonsági aszisztensek példaértékűen tartották úton a vasat a csikorgósabb kanyarvételeknél és még a jeges utat imitáló szakaszokon is - tegyük hozzá, mindezt úgy, hogy a felnik kizárólag 18-20 col között érhetők el a modellhez, alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsokkal szerelve.

Az ID.3 remekül gyorsul, ami a 204 lóerős teljesítmény, valamint a 310 Nm nyomaték tükrében nem is olyan meglepő. A 0-100-as sprintideje 7,3 másodperc, lassításkor és fékezéskor pedig a motor természetesen energiát táplál vissza az akkumulátor felé. A széria piacra dobását követően egyébként érkezik egy gyengébb változat is, 146 lóerős teljesítménnyel.

Feelingre az autó engem első blikkre egy futurisztikus ruhába bújtatott Golfra emlékeztetett, kényelmével, anyaghasználatával és beltéri megoldásaival együtt - ez azonban csak az első ajtóbecsukásig tartott. Bármennyire is ez a jövő, a belső design - habár vitathatatlanul modern és részleteiben nagyon jól eltalált - egyben nézve talán már egy kicsit túlzottan is puritán, rideg érzést kelt, főleg a fehér műszerfalas verziónál. A külső hasonlóan, iszonyú szép elemeket tartalmaz - a lámpák például posztmodern műalkotásnak is elmennek - összességében viszont kell idő, míg az agyunk átáll a "jövő" módra.

Lehet, hogy az ID.3-at kár is más modellekhez hasonlítgatni, mert ez most tényleg merőben új és más, mint bármi eddig, amit - akár elektromos - Volkswagenként ismertünk. Valóban, érezhetően egy új korszak nyitánya ez a márka történetében, még akkor is ha feelingre le sem tagadhatná a gép, hogy Wolfsburg szülöttje.

Ez pedig még csak a történet eleje: már jövő év elején már érkezik az ID.4, bízunk benne, hogy a hazai bemutatkozása már a szintén új korszakot nyitó 15. Automobil és Tuning Show-n lesz, március 26-28. között a Hungexpón.

A modellről számos további képet találtok a galériában, a mai élményekről pedig hamarosan egy rövid, saját videóval is jelentkezünk. Aki pedig hosszabb verzióra éhezik, annak ajánljuk a Speedzone.hu csatornáját: ők napokon belül közzétesznek egy teljeskörű tesztet, melyhez az alanyt a Ferihegy Autó Kft. Volkswagen márkakereskedése biztosította.