Az off-roadozás világa immáron harmadik éve szerves része hazánk legnagyobb autóshowja, az AMTS palettájának. A rendhagyó módon augusztus végén megrendezésre kerülő kiállítás 10, önmagában is teljes értékű rendezvényként működő tematikája mellett idén is kötelező programként érkezik a Hungary Off-Road Show!

A vadonatúj, izgalmas nyomvonalakkal és akadályokkal tűzdelt pályán nyitástól-zárásig folyamatosan dübörögnek majd az ország minden tájáról érezett terepjárművek. A szervezők 2021-re a teljes területet átrendezték, hogy a látogatók minél jobban kivehessék részüket a pályán zajló akciókban - akár nézőként, akár az Off-Road taxik utasaként!

A számos durva gépszörny által tarkított mezőny egyik üde színfoltja lesz a Scarabeus, melyet idén már biztosan testközelből láthatnak akciózni az AMTS látogatói. Íme az Ő története, melyből betekintést nyerhetünk arra is, hogy mennyire összetett projekt egy off-road autó megépítése!

A Scarabeus egy teljesen egyedi, hazai építés a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuvárról. Megálmodója és építője pedig maga a tulajdonos, Pászli Gábor.

Az autó lelke a független felfüggesztésű, lengő tengelyes Tatra futómű. Ez a fajta Tatra az 1950-es években szolgált csapatszállítóként az akkor még Csehszlovák hadseregben. Egészen pontosan 2 db hátsó differenciálmű és 2 pár első lengőtengely lett felhasználva a projekthez.

A most már lassan 70 éves gyári féltengelyek és csuklók sajnos nagyon hamar feladták a küzdelmet, így azok cserélve lettek egyedi gyártású alkatrészekre. A nagy végáttételnek köszönhetően szerencsére a futómű többi része még mindig gyári és nagyon jól viseli a 40”-os Maxxis Trepador gumikat. Motorja a jól bevált VW 1.9 Tdi, némi átalakítással, de abszolút nem túlzásokba esve, mivel az autó versenykész súlya 1360kg.

Teljesítmény-ügyileg kb. 150 lóerő áll rendelkezésre és ez bőven elegendő. Nyomatékváltója egy Jeep-ből származik, japán gyártmányú Aisin automata. Ebben szintén történt némi átalakítás, mely meglehetősen egyedivé teszi a kezelhetőségét. Gyakorlatilag most egy kuplung nélküli hibrid kézi váltóként működik. Kézzel szabályozhatók a fokozatok, önállóan nem kapcsol, nem avatkozik be.

Az osztómű okozta a legnagyobb fejtörést az építés során, mivel a hátsó difiknek és az első tengelyeknek köszönhetően a kúp – tányérkerekek (hidanként 2-2?) ellenkező irányban forognak mint minden más terepjárónál - a széria osztómű beépítése tehát kizárt volt. Hosszas tervezés után sikerült alkotni egy teljesen egyedi, négytengelyes függőleges elrendezésű osztóművet, mely kiskardán nélkül illeszkedik az automata váltóhoz.

A nyomatékátvitelt a hidakhoz egy G Mercedes kardántengelyei biztosítják, a rugózásról Profender 12”-os rugóstagok gondoskodnak. Amennyiben nem elegendő a rugóstagok mozgástartománya, a hátsó híd az alvázhoz képest még tovább tud „lépni” egy speciális csapágyazott megoldásnak köszönhetően. Mindez ki lett egészítve egy pneumatikus szintszabályzással, mely ha szükséges, „lezárja” a rugóstagokat, blokkolja a mozgást.

Na de megállni is meg kell valahogy: négy tárcsafék lassítja a járművet kerekenként dupla 2 dugattyús féknyergekkel, a sarokfékek pedig levegő-rásegítéses, Wilwood munkahengerekkel lettek kialakítva. A levegőrendszer megtáplálásáról ARB kompresszor gondoskodik, Hafner szelepekkel és munkahengerekkel.

A kormányzás hidraulikus, elöl orbitol rendszerű, hátul szeleppel vezérelve az ülés mellett. Az első és hátsó tengelyek fordulása egymástól függetlenül történhet. A hűtésért (mivel a menetszél a triál versenyeken nem túl gyakori) a driftből ismert nagy teljesítményű japán Mishimoto ventilátor felel.

Az autó kisebb–nagyobb megszakításokkal összesen 3 év alatt készült el. A pandémiás időszaknak köszönhetően még csak tesztelésre volt lehetőség, de ez idáig hiba nélkül működik a gép, lassan egy éve.

Az éles bevetésre pedig már csak augusztus végéig kell várni: vérbeli off-road gépsárkányok körében dübörög majd a Scarabeus is az "A" pavilon melletti depóban, valamint a vele határos földes-füves területen, és egy kicsit átrendezik a jelenlegi terepet.

Nézd meg és próbáld ki őket személyesen, augusztus 27-29. között a Hungexpón!

További infók: