Idén rendhagyó módon, nyár végén nyitotta meg kapuit a legnagyobb hazai autó show, az AMTS. A méltán népszerű rendezvény két szezonnyi kényszerpihenő után, színvonalas jubileumi felvonással tért vissza a Hungexpo falai közé - és persze azon is túlra. Az Automobil és Tuning Show az év első nagy kiállításaként avatta fel teljesen megújult budapesti vásárközpontot.

A rengeteg program - na és persze a pazar látnivalók - a korlátozások ellenére is szép számmal vonzották a látogatókat. Az idén is 100% autós rendezvényként bemutatkozó, benzingőzzel és elektronokkal dúsított hétvége négy pavilont és hatalmas kültéri területet töltött meg múlt, jelen és jövő autócsodáival. A háromnapos show-ra több, mint 42.000-en voltak kíváncsiak a hétvége leforgása alatt.

Ahogyan minden évben, idén is nagyon sokan várták már a rendezvényt, minderre rátett a hosszú kényszerpihenő: több, mint 2,5 éve volt utoljára AMTS, így a szervezők sem aprózhatták el a jubileumi felvonást.  A pazar kiállított gépek sokszínű felhozatala mellett, a rendezvény rengeteg élményt kínált a látogatóknak, melyek között - korosztálytól függetlenül - a család minden tagja megtalálta a számítását. Több mint 220 önálló kiállító felhozatalában mintegy 1.000 járműcsodát tekinthettek meg az érdeklődők, egyetlen belépőjegy áráért pedig ezúttal is tiz, önmagában is teljes értékű rendezvény volt kint megtekinthető.

Az AMTS központi eseménye pénteken, a kora délutáni órákban kezdődött. Magát a rendezvényt Dr. Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter nyitotta meg az "A" pavilon nagyszínpadán, ezt követően pedig egy 60 perces élő showműsor keretei között álltak a nagyérdemű elé néhányan, hazánk legnagyobb nevei közül, az autógyártás világából.

Annyi biztos, hogy az idei felhozatalra nem lehetett panasz. Mind a nemzetközi, mind a hazai autók tekintetében jelentőset lépett előre a rendezvény, sokak szerint e téren ez volt minden idők legszínvonalasabb AMTS-e. A gondosan összeválogatott tuning gépek rengeteg új, itthon még soha nem látott építést tartogattak a látogatóknak, de minőségi választékot találhattunk mind a veterán, mind az új autós részlegen is.

A legnagyobb csarnok ez évben is a tuning és a háttéripar témakörét ölelte fel. Látványos standok, installációk és demóautók terén kitettek magukért tuning és hifi kiállító cégeink, az "A" pavilon idén is egy nagy, nemzetközi tuning kiállítás színvonalát hozta. 

Az európa számos országából érkező, átépített autócsodák mellett a kiállító cégek listája is erősen a nemzetköziség felé billentette a mérleg nyelvét. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint például az egyik legnagyobb európai tuning vállalat, a FOLIATEC megjelenése, mely történetében először állított ki standdal magyar rendezvényen.

A legméretesebb standot ebben a szegmensben az Abroncs Kereskedőház (AKH) / Gumi.hu hozta a helyszínre. A TOYO Tires támogatásával - melynek abroncsait az idei nyereményautó is kapta - számos pazar, itthon még sohasem látott építés érkezett hazánkba.

A Japán abroncsgyártó kínálatának színe-javát felvonultatta, a 4x4-es gumiktól kezdve a pályaabroncsokig. Ha pedig távol-kelet, akkor nem hiányozhatott a tavaly már bemutatkozó Tofu Garage sem, mely idén egy mestermunkáját is bemutatta a cég standján.

Mellette egy exkluzív építés, az EightEleven-Design 964-es Porsche-je került kiállításra, melynek koncepciója - a kiszélesített kasztnitól, a fényezésen keresztül az egyedileg gyártott felnikig - teljes egészében a német studió saját tervei alapján készült. Vitathatatlanul a rendezvény egyik ékköve volt, a standon rajta kívül pedig a Novel Racing két felhúzott japán pályaautója kapott helyet. 

Hazánk Európa-szerte legjobban elismert tuning cége, az RS Tuning is az AMTS-re időzítette két olasz csúcsragadozójának premierjét. Egyikük a "TESTA", egy ritka, 1987 Monodado Ferrari Testarossa, mely alá a Prazis airride rendszere került, és teljesen egyedi, háromrészes felnigarnitúra került, az RS-Tuning saját tervei alapján a Rotiform gyártásában.

A másik projekt a közösségi médiában sokáig Fiat Coupé álnéven futott, csak a show-n derült ki, hogy egy újabb Ferrariról van szó: a tűzpiros 360 Modenát a TA-Technix közúton is teljesen legális TAir futóművével és 19 colos BBS LM felnikkel házasították. Büszkék vagyunk rá, hogy a két exkluzív építés Európában nálunk mutatkozhatott be először!

Magánautók terén, a nemzetközi szcéna legeredményesebben szereplő magyar tunere, Bara Laci leplezte le a Porsche Boxster alapra épített Opel Combo-jának legújabb reinkarnációját - ami minden eddiginél komolyabbra sikeredett és már szinte nyomokban sem tartalmaz semmit a villámos márkából.

A show felhozatalának legexkluzívabb darabja viszont vitathatatlanul egy egyetlen példányban létező koncepcióautó, a Vision 3000 Desert Raid volt. Az egyedi hiperSUV a világhírű olasz tervező, Giorgetto Giugiaro, valamint fia, Fabrizio Giugiaro zsenialitásának gyümölcse, eredetileg a tavaly elmaradt Genfi Autószalonon debütált volna. A Hungarogumi csapatának és a MAK felnigyárnak köszönhetően, az igazi premier az AMTS-en történt: ez volt az első nagy kiállítás, amelyen élőben is meg lehetett csodálni az autót.

De nem csak járművek terén futhattunk hírességekbe. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hazai autós celebritások, versenyzők és médiaszemélyiségek közül hányan tették tiszteletüket odakint, azonban nem csak hazánk, de a nemzetközi autós élet nagyjaival is összefuthattak a látogatók az AMTS-en. A rendezvény amerikai sztárvendége, a nyugati part egyik legnagyobb autóépítője John D'Agostino volt, aki kizárólag az AMTS miatt utazott Európába és a rendezvény általa legjobbnak tartott tuning járművét is megjutalmazta a neve által fémjelzett kristály-serleggel. A győztes pedig nem volt más, mint a Németországból érkező SL Renovatio, mely egy '99-es SLK alapra épülő, Gullwing-szerű építést takar, ami szintén először járt Magyarországon.

Hazai fronton pedig a hazai autós élet számos ismert médiaszemélyisége és celebritása mellett megemlíthetjük többek között a Speedzone csapatát, a sokszoros magyar bajnok gyorsasági motorversenyzőt, Sebestyén Petit, aki jelenleg a Supersport világbajnokság egyetlen magyar résztvevője, vagy akár Ámon Olivért, aki a Markom Racing kötelékében több drift show-val is megörvendeztette a közönséget a hétvége alatt.

Ha pedig autósport, idén az évzáró GymkhanaDrift futamok során az "A" pavilon melletti parkoló vadonatúj aszfaltját avatták fel a versenyautók. Emellett pedig, Európában először az AMTS-en volt keresztben száguldva látható és kipróbálható az egyedülálló SRminator driftbusz, melyet egy vérbeli SR20DET szív hajt és egyszerre akár három utas adrenalinszintjéről is képes volt gondoskodni!

A kültér a terepautók szerelmeseit is imádni fogják, hiszen vadonatúj akadályokkal  és tereptárgyakkal tarkított, izgalmas pályán mutatkozott be a rendezvényhez már hozzánőtt Off-Road Show, pazar felhozatallal, eddig soha nem látott gépszörnyekkel, a legnagyobb kategóriából is!

A Baltyre Hungary Kft. (offroadgumi.hu) támogatásában, az „A” pavilon mellett kialakított parkolóban és terepen több, mint 100 terepjáró-különlegességet tekinthettek meg, illetve próbálhattak ki utasként a látogatók, a sziklás terepre szánt gépeken át a legextrémebb, rendszám nélküli összeépített versenyvasakig. A hazai Triál versenysorozat szervezői színvonalas akadálypályával készültek mind a három napra, sőt, a show-k keretei között nemzetközi megmérettetésen kimagasló eredményeket felmutató, bajnok járművek is akcióba léptek.

A programok színterét egy, a tavalyinál jóval nagyobb kiterjedésű demó offroad-pálya jelentette, amelyen nyitástól-zárásig folyamatosan dübörögtek az ország minden tájáról érkezett terepjárművek. 

Aki kifejezetten az idősebb autókért érkezett, bőséggel talált magának élményanyagot, hiszen immáron hatodik éve, teljesen különálló tematikaként mutatott be patinás veterán és oldtimer modelleket a Classic Automobil Show, a MAVAMSZ (Magyar Veteránjárművesek Szövetsége) rendezésében. A közel 100, szebbnél-szebb - többségükben muzeális minősítéssel rendelkező - járművet felsorakoztató tárlat idén is az "F" pavilonban került megrendezésre.

A felhozatal gyöngyszemei között szerepelt egy 1939-es Tempo A3, valamint egy Mercedes Ponton Pickup 1958-ból, de kint volt az itthon egyetlen példányban fellelhető sirályszárnyas Briklin (1984) is. A legértékesebb példány egy legelső generációs Porsche 911 Turbo volt, a legidősebb autónak járó megtisztelő címet pedig egy 1921 Berliett teherautó vitte. Ne feledkezzünk meg a BMW-kről sem: a propelleres márka két legkomolyabb képviselője egy 326-os és 328-as kabrió voltak, 1936-ból.

Az AMTS keretein belül idén harmadszor került megrendezésre a '50 Brothers Hot Rod Show, mely ezúttal az "A" pavilonba költözött, rendkívül igényes - a kiállítás legszebb klubos standjának járó trófeát is elvivő - körítéssel. A Show For Real Cruisers névre hallgató társrendezvény az itthon még kevésbé ismert hot rod és custom autó kultúrát hivatott megismertetni a nagyközönséggel. A kiállításra valódi „krúzerek” hozták el autóikat, szerte Európából: a '50 Brothers olasz testvérklubjának tagjai például majd 800 km-ről érkeztek „lábon” 90 éves coupe-ikkal, roadster-eikkel, rajtuk kívül pedig még osztrák, horvát és magyar építők felismerhetetlenségig átalakított veterán izomautói mutatkoztak be, látványos installáció, autentikus környezet és programok - pl. rockabilly koncertek - társaságában.

Az új autóknak otthont adó "G" csarnoknak talán soha ennyire nem volt még színes felhozatala az AMTS történetében, ahol együttesen több mint 25 márka legújabb modelljeiből válogathattak az érdeklődők. Az AMTS-en évek óta megszokott autóimportőrök, márkaképviseletek kiállítása számos érdekességet tartogatott a nagyérdemű számára

A márkastandok mellett három tematikus zóna is várta az autóvásárlás előtt álló látogatókat. A tavalyihoz képest kibővített területen mutatkozott be a sport- és szabaidőautókat felvonultató SUV és Pickup kiállítás, de mellette igazán kiemelten hazánk legnagyobb elektromos autó kiállítását, az EV-GreenTechet említhatjük, melyben a Nissan Leaf-től a Teslán át a Porsche Taycanig, vagy a vadonatúj Hyundai IQNIQ 5-ig minden fellelhető volt. A színvonalas felhozatal legfőbb támogatója az AMTS új partnere, a 101 EV Park volt, akik a témában a legnagyobb standot hozták tető alá a kiállításon.

A szalonautók világához (is) szorosan kapcsolódva, az Autós Nagykoalíció a múltat, a jelent és a jövőt mutatta be a Magyarok a Világ Járműgyártásában elnevezésű tematikus kiállításon, amely immár 8. alkalommal kalauzolta végig az érdeklődőket az autóipar évszázados - magyar vonatkozású - történelmén. A szervezet elnöke, Knezsik István által megálmodott, a hazai járműipar minden korszakát és mérföldkövét felidéző tárlat ismét vadonatúj installáción keresztül tette kézzel foghatóvá azokat az innovatív eszközöket és járműveket, melyeket a magyarság adott a világ mobilitásának, a muzeális értékű hintótól az E-Tech Mustang-ig. A kiállítás mellett, az ANK neve által fémjelzett Év Magyar Autója versenyen díjazott összes járműből is kiállításra került egy-egy példány.

A Nagyszínpad, a Drift Aréna és az Off-Road zóna mellett, számos helyszínen gyakorlatilag folyamatos programok várták a látogatókat egész hétvégén, a rendezvényen lehetetlen volt akár egy percre is unatkozni. Az "A" pavilonban a SONAX medencéje és még számos kiállító standja kelt rendszeresen életre, az autóhifiseket pedig az "E" pavilon mellett lebonyolított Patricar Hangnyomás Bajnokság várta szombaton. A két hétvégi napon a kültér is megtelt tuning autókkal, a Carstyling.hu évkezdő találkozójának keretei között. 

Az AMTS kiemelten gondolt a legkisebb látogatóira is. Ismét rengeteg gyermekprogram nem várta a családdal érkezőket, a számos játék többségével pedig a szórakozás mellett még tanulhattak is a kicsik. Az interaktív programok főtámogatója idén is a Generali, valamint volt: több száz négyzetméteres élményparkot raktak össze a gyermekeknek, ahol játszva ismerkedhetnek meg a KRESZ, valamint a biztonságos közlekedés szabályaival. Emellett - az AMTS-Robotics robotépítő verseny testvérprogramjaként - a show történetében először került sor LEGO-kiálításra, ahol kifejezetten a tuning autós vonalat célozták meg a szervezők.

Az AMTS évek óta a legnépesebb hoszteszgárdával dolgozik hazai autós rendezvények terén, a habot a tortán pedig idén is a Miss AMTS szépségverseny jelentette. A verseny döntős hölgyei napi három alkalommal mutatkoztak be a rendezvény Nagyszínpadán. Idei királynőnk pedig egy szőke hölgy, Peka Mercédesz lett.

Nem utolsósorban pedig, az elmúlt hat évhez hasonlóan idén újra egy autó - ezúttal egy Mini Cooper Coupé - volt a fődíj az Automobil és Tuning Show-n, melyet idén már a rendezvény előtt, a Lurdy-Házban építettünk át, mindenki szeme láttára. 

A játékban bárki részt vehetett, aki teljes árú felnőtt, illetve VIP belépőjegyet, vagy családi jegyet vásárolt az AMTS-re, a sorsolásra pedig a show harmadik napjának délutánján került sor, az AMTS Nagyszínpadán. 

A nyereményautó kisorsolásának pillanatai

A sorsolást szokás szerint rengetegen kísérték figyelemmel a helyszínen, sőt, az AMTS youtube-csatornáján élőben is közvetítettük. A sorsolást közjegyző jelenlétében, az idei Miss AMTS friss nyertese, Peka Mercédesz indította el, a szerencse pedig egy úrnak, Keczkó Andrásnak kedvezett!

Hosszasan sorolhatnánk még, mennyi érdekesség és különleges látnivaló várta a látogatókat az idei első nagy autós hétvégén a Hungexpón, erről már bőségesen találni anyagot a rendezvényre regisztrált több, mint 200 hazai és külföldi médiumnak köszönhetően. A show jövőre is megrendezésre kerül és ha az égiek is úgy akarják, végre visszatérünk a jól megszokott tavaszi, szezonnyitó időpontunkhoz.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónknak, partnerünknek és kiállítónknak, akik segítsége és színvonalas felhozatala nélkül ez a show nem jöhetett volna létre. Találkozunk jövőre, a 2022-es dátumot pedig hamarosan közzétesszük!

Fotók: Tamaskovics Zoltán - további galériák hamarosan!

Az AMTS idei nyereményautója, a Mini Cooper Coupé

További információk: