Barnabás Punto (17 db kép)

 

Autós körökben, nem csak azért jó mozogni, mert rengeteg szép gépet láthatok. Megismerhetek olyan arcokat is, akik valóban értéket képviselnek és irányt mutatnak. Barnabás viszont hiába használt minőségi alkatrészeket, az NKH kétszer is kibabrált vele. De ne szaladjunk ennyire előre!

A sztori 2005-ben kezdődik. Emberünk beruház egy Swiftre és már egy hét múlva feltűnik neki, hogy ez bizony vállalhatatlanul magas. Gyorsan vásárolt egy 3 centis ültetőszettet, ami két hónap után 5 centis rugóknak adta át a helyet, ami aztán végül Gewindére cserélődött. Az első állítható szett nem bizonyult tökéletesnek, ezért - némi spórolás után - komoly márka érkezett a vas alá, egy KW Variante 3 személyében. Totál letekerve használta egy darabig, de aztán úgy alakult, hogy Barna Pestre költözött, ahol viszont nem tudott beállni az udvarra. (Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy vezetni sem volt élmény, mert a városi "remek" utakon egyszerűen használhatatlan volt az autó). Így aztán ki kellett találni valamit, mert ez tarthatatlan állapot volt.

Na most aki ültetni akar, annak azért túl sok lehetősége nincs ilyen esetben, ezért levegős rendszer került az autó alá. Az viszont a betonkemény KW szett után úgy "hajózott", hogy Barna többször is azon kapta magát, hogy az Onedin család főcímdalát dúdolja vezetés közben. Oké! Semmi gond. Építeni kell egy kerekenkénti rendszert a KW elemeit felhasználva!

Na leírva ez is könnyebben hangzik, mivel ebben az esetben alul-felül vannak szelepek a gátlón amivel állítani lehet és ha ezt levágták volna, akkor kb csináltak egy TA gátlót. Viszont a Katona műhelyben nem ismernek lehetetlent és a komplett házat rövidebbre esztergálták és erre építették fel a lufis rendszert! Ha már belejöttek a szerelgetésbe, a csövezést és a szelepeket is látványosan építették be. Polírozott tartály, polírozott szelepek és rézcsövek kerültek a csomagtérbe egy plexi mögé.

Néhányan most legyintenek, hogy "Nagy dolog! Láttunk már komoly installt!" Igen kedves olvasó, de azt ne felejtsük el, hogy amikor ez készült akkor 2010 volt és akkoriban nem volt ennyi levegős beépítés, sőt! Sokan azt se tudták mi az a hardline, vagy merevcsöves beépítés.

A Suzuki alatt megfordult néhány kerék. Volt Corniche Le Mans, Alutec GT Pro és Tomasson TN1 is. A bódé tulajdonképpen szinte gyári volt, csak néhány apróság, mint például a koptató, vagy a lámpák változtak. Aztán egy kellemes, napsütéses délután az NKH kedves munkatársai figyelmesek lettek a Swiftre, és fájó szívvel ugyan, de elvették a forgalmit, mert nem bírták feldolgozni a feszes gumi látványát. Amikor pedig kiderült, hogy levegős cucc van a kocsi alatt, egyből rohantak papért!

Ez volt az a pillanat, amikor Barna olyan autóra vágyott, ami nem jön szembe minden sarkon. A nagy keresgélés közben talált egy 2010-es Punto EVO Turbo-t. Kb 200 darabot gyártottak ebből a szériából, ráadásul a létező összes extra megtalálható az autóban. A cél az volt, hogy egy olyan autó legyen belőle ami inkább elegáns, nem pedig feltűnő és a rendőrök számára szinte láthatatlan.

Persze vannak  dolgok amik nem változnak, így az FK Silversport állítható futómű beszerzése szinte azonnal megtörtént. Már csak valami felni kellett alá. Miért nem lett újra airride? Barna staticba akarta elérni a tökéletes fitmentet. Az első felniszett 8x18 volt ET35-el. Elöl 4, hátul pedig 4,5 fokot döntöttek a kerekeken. Az autó alá rozsdamentes, üres rendszer került, amivel elég morcos hangja lett. Elöl még találunk egy Maxton toldatot, hátul pedig Lester diffúzort. A boldogság nem tartott túl sokáig. Péntek este, Váci út... Mondanom sem kell, hogy az inkvizíció ismét lecsapott és magukhoz vették a papírokat megőrzésre.

Semmi gond! Barna berágott, vett egy rohangálós autót és elkezdte "használhatatlanná" tenni a Puntot. Ehhez viszont másik felni kellett. 4x100-ban azért nincs túl nagy tolongás, ami a szélesebb kerekeket illeti. A Japan Racing viszont elég rugalmas volt és egy szett JR10-et egyedileg megfúrtak és így sikerült intézni 8,5 és 9,5x18-at intézni az autó alá. Ezután keresni kezdett egy olyan műhelyt, ahol tökéletes minőségben megoldják a fitment kérdését. A Gustavsson Carosserie munkatársai két hónap alatt megalkották azt, amire Barna vágyott. A motor sem maradt érintetlen. A gyári Garrett MGT12 turbót GT1446 váltotta, nagyobb coolerrel, K&N szűróvel és Kollár Szabi-féle utcai progival. A 2 hónap állás nem tett túl jót a motornak és először a gyertyákat, majd a turbót is cserélni kellett. Így most GT1752S segít a légzésben, ami 1,6 baron, 238 lóerőt és 370NM-t produkál.

Nemrégiben pedig megjött a Greddy lefújószelep is, úgyhogy hamarosan prüszkölni is fog a kis olasz.