"Az ültetés lényege: Tedd le használhatatlanra és használd!" Nyilván sokan találkoztatok már ezzel a szöveggel, különböző oldalakon. Azonban ahelyett, hogy nagy megértésben bólogatna mindenki és hirdetné az igét, többször olvasni vérre menő cicaharcokat, ahol a különböző kommenthuszárok ecsetelik, hogy melyik megoldás az igazi, kik a faszább gyerekek és még sorolhatnám.

Aki valóban a "stance" életstílus szerint éli mindennapjait, annak nem jöhet más szóba, csak a fix vagy állítható futómű. Ők azok, akik lenézik a sziszegős rendszerrel szerelt arcokat, pedig vannak olyan fanatikus formák, akik még airride-al is a lehető legalacsonyabban használják a vasat. Néhány évvel ezelőtt még viszonylag ritka volt a lufis futómű és nagyon menő forma volt, aki megengedhetett magának egy G.A.S. rendszert. Én speciel emlékszem még, amikor SoLow és SSUGame mászkált ilyen cuccokkal a hétköznapinak nem nevezhető járgányaikkal. (Ez mondjuk jó régen volt...)

Ma már viszont mindenkinek adott a lehetőség, hogy faragjon egy szettet az udvaron és beépítse saját maga az egész rendszert. Max a gátlókat kell elvinni átalakítani. A kérdés csak az, hogy mennyire biztonságos és megbízható egy ilyen házilag összedobott rendszer? Természetesen mindenki rávágja: Teljesen! Itthon létezik pár műhely, akik erre szakosodtak, de nem mindenki akarja kifizetni a munkadíjat, vagy csak érez magában annyit, hogy egy hétvége alatt bekerüljön a rendszer, ezért saját kézbe veszik a dolgokat és beépítenek egy kezdő szettet, amit aztán vagy fejlesztenek vagy javítanak folyamatosan.

A lényeg az, hogy mindenképp törődést igényel. De ne gondoljuk azt, hogy egy profi műhely által beszerelt készlettel nem történhet semmi gubanc! A különbség csak annyi, hogy amíg a házilag összerakott cuccnál magunkat szidhatjuk, addig a profi műhelyt bármikor felhívhatjuk, hogy valami elszállt és ők garanciába megjavítják. (Oké, most ne arról beszéljünk, hogy 3 év használat után elszáll valami és elkezdünk vergődni a garancia miatt!) Na de lépjünk ezen túl!

Még mindig az a kérdés, hogy melyiket részesítjük előnyben? Az elmúlt években rohamosan megszaporodtak a levegős futóművek és ma már nagyon sok fiatal egyből egy ilyen szettel kezdi a "stancekarrierjét". Úgyhogy lassan ott tartunk, hogy a Juli néninek is levegős lesz a banyakamionja. Egy barátom járt kint Raceism-n és azt mondta, hogy a rendezvényen inkább azokat az autókat élték, amik karcolva érkeztek meg a stadionhoz.

Változik a világ. Az igazi hardcore userek még mindig azt mondják: Parkolni könnyű földhöz vágott kocsival. A közlekedés a kihívás! A "static" verdáknál az a legfontosabb, hogy minél közelebb kerüljenek az anyaföldhöz és ha szikrákat hány az autó, annak csak külön örülnek. Leszakadt a kipuff? #staticlife Odalett a karter? #staticlife Régimódi megoldás, de még mindig jobban elismerik a világon mindenhol ezeket az építéseket, mint sziszegős társaikat, hiszen ha Te vagy olyan bolond, hogy az autót nem sajnálva végigcibálod a méhét a betonon, akkor Te igazán éled ezt a stílust! 

A levegős futóműnél viszont több lehetőség van játékra. Földhöz vághatod teljesen, vagy dolgozhatsz azon, hogy elérd a tökéletes fitmentet. A döntés a Te kezedben van. Viszont ha a fitmentre hajtasz, akkor arra is figyelned kell, hogy a magasságod sem lesz ott, ahol igazán szeretnéd. Hacsak nem vágod szét a sárvédőt és helyezed feljebb az íveket, de ez egy másik sztori már. Én személy szerint jobban rajongok a pattogós, keményebb futóművek iránt, mert az valahogy jobban átadja az érzést. A harc a milliméterekért, a fém keserves sírása, ahogy áthaladsz egy fekvőrendőrön és még sorolhatnám. Ti melyiket részesítitek előnyben és miért? Jöhetnek a kommentek! 

Képekért köszönet: Balazs Kinga Photorgraphy és Evu & Gaben Photo!