Az Opel Omega A széria egy nagyméretű 4 ajtós családi autó, amit azért túl izgalmasnak sem nevezne az ember. Többféle motorral szerelték, amik között volt 3,6 literes is, viszont az igazi csúcsmodell, a Lotus Omega vagy másnéven Vauxhall Carlton volt. Ebben is 3,6 literes motor található, csak éppen két darab turbót is ráaggattak és így a 24 szelepes erőforrás 382 lóerős, 5200-as fordulaton 568 Nm nyomatékot ad le, 5,2 másodperc alatt tudja le a 0-100 sprintet és a 6 sebességes ZF váltónak köszönhetően, amit egyébként a Corvette-be is szereltek, az első fokozatban 89 km/h sebességet volt képes elérni. 

A szélesebb sárvédők alatt, a direkt erre a típusra gyártott Ronal felnik forognak, mögöttük pedig, elöl négydugattyús 328 mm-es, hátul pedig kétdugattyús 300 mm-es tárcsákkal szerelt AP Racing fékek lassították a gépet. Családi autó méretek, de már rég nem számít annak. Ez egy igazi sportautó, amitől a BMW M5, de még a Porsche 911 Turbo tulajok is félhettek. 

Kevesebb mint 1000 darab készült az autóból és akkoriban 48.000.- angol fontért lehetett hozzájutni. Érdekességképpen, ma egy ilyen típusért már 125.000.- fontot is elkérhetnek. Egyetlen színben készült, a jellegzetes Dark Racing Green árnyalatban, ami sötétben inkább feketének tűnik, de ahogy napfény éri, egészen mást mutat. 

Érdekesség még, hogy a hosszú váltó miatt, már 5. fokozatban el lehetett érni az autó végsebességét. Ami viszont még izgalmasabb, hogy ez a modell a bűnözők körében volt igazán népszerű. Főleg bankrablásokhoz használták, hiszen tökéletesen elfértek benne a rablók és mivel a rendőrség nem volt felkészülve nagy sebességű üldözésekre, ezért simán meg is tudtak lépni előlük a bankrablók. A hatóság nem is kezdte el kergetni a bűnözőket, mert esélyük sem volt. 

"A közelükbe se tudtunk kerülni és nem is valószínű, hogy valaha lesz esélyünk ellenük." - Hangzott el egy rendőr szájából akkoriban. A dolog addig fajult, hogy a Parlament elé benyújtottak egy tervezetet, hogy tiltsák be ezeket az autókat, de ebből nem lett semmi. Természetesen az autókat sosem vásárolták meg, hanem egészen egyszerűen ellopták. 

Ettől függetlenül ez egy remek sportautó volt és még mai megfordulnak utána az emberek. Lehet olyat is hallani, hogy nem tartozik a legmegbízhatóbb autók közé, de erről csak az tudna nyilatkozni, akinek van vagy volt valaha a tulajdonában ilyen Omega. 


 

Forrás: Fast Car