Ha azt mondom Ford Transit, akkor a legtöbb embernek a kisáruszállító ugrik be. Futárok, zöldségesek stb. hű igáslova. Leszámítva, hogy a futárok úgy hajtják mintha versenyautó lenne, nem igazán annak szánták annak idején. Leszámítva ezt az egyet! 

World Rally Transit. Ezt a nevet kapta a kocsi, amit egyébként teljesen feleslegesen építettek, mert egyszerűen semmire sem jó és lehetetlen kihasználni, viszont a Fordnál elmondhatják, hogy ilyen is létezik. Minden egyes matrica, tökéletesen oda van helyezve, mint a korabeli Ford M-Sport Team autókon. 

 A kisteher képes volt 210-el is száguldani, amivel komoly meglepetést okozhatott volna néhány autónak akkoriban, főleg ezekkel a méretekkel. Ugyanis az alap egy átlagos, magasított, turbó dízel modell, hátsókerék-hajtással. A 2,4 literes motort 165 lóerősre erősítették, felpattintottak négy darab 8x18-as rally kereket, az utasteret pedig teljesen átalakították olyanra, mint amilyet a Focusba is szereltek. Sparco rally ülések, kisméretű Momo kormány, bukócső, versenypedálok, digitális műszerek. A futóműnél ültetőrugók, keményített, rövidített gátlók jelentik a változást, a frontot pedig még egy majdnem földig érő toldat teszi agresszívabbá. 

A legdurvább az egészben, hogy teljesen hivatalosan van beépítve minden, úgyhogy akár utcán is lehetne használni nyugodtan a Transitot! Hogy hol lehet megtalálni? Még mindig a Ford tulajdonában van és a különleges, Heritage Collection névre hallgató gyűjteményben pihen. Ja és miért pont 5-ös a rajtszám? A 2000-es években Colin McRae M-Sport Focus WRC autján is ez a szám szerepelt. 



 

Forrás: Fast Car