Hol vannak azok az idők, amikor még ezek az óriási SUV-k, nem a sebességről szóltak? A gyártók meglátták a lehetőséget az SUV-kban és onnantól kezdve nem volt megállás. Porsche Cayenne Turbo, BMW X5M, Mercedes ML AMG, aztán megjelentek új játékosok a pályán, akik olyan modelleket gyártottak, amit már nem engedhet meg magának akárki. Ezek közé tartozik a Bentley Bentayga is. 
 
Most abba ne menjünk bele, hogy mennyire vonzó vagy taszító az autó, mert ez mindenkinél más. Az egyszer biztos, hogy láttunk már szebbet is ebben a kategóriában, de persze azt is tudjuk, hogy nem minden a szépség. Ha megengedhetünk magunknak egy Bentley-t, akkor mi már nem az átlagos felhasználók közé tartozunk. A 2016-ban bemutatott modellt, többféle motorral kínálják. Van hibrid 462 lóerővel, dízel 435 lóerővel, V8 550 lóerővel és a csúcsot a 6 literes ikerturbós W12 jelentette, 600 lóerővel, 4 másodperces 0-100-as sprinttel és 300 km/h-s végsebességgel. 
 
Azonban nem véletlenül írtam, hogy "jelentette". A Bentley Motors ugyanis bejelentette a Bentayga Speed nevű modellt, ami a leggyorsabb sorozatgyártású SUV-ja címet kapta azonnal. Ez már 3,9 alatt van százon és 305 km/h a végesebessége. Nem túl nagy változás első hallásra? Azt azért ne felejtsük el, hogy egy 2500 kg-os monstrumról beszélünk és ezek az adatok még egy jobb sportautónak is javára válnának. Ebben az autóban 626 lóerő mozgatja a teste bódét és így még közelebb kerültek a Pikes Peak-en rekordidőt futott modellhez. A megnövekedett teljesítményhez 900 Nm nyomaték párosul. A kerámia fékek az eddigi legdurvább satuk, amit Bentley alá szereltek. 6000 Nm nyomaték, akár 1000 C°-ig is hevülhet, azt is kibírja és még így is 20 kilóval könnyebb. A Speed Sport módját is átvariálták, így most már sokkal agresszívabban reagál a motor a gázadásra és 8 sebességes váltó, illetve a levegős futómű is ehhez igazodik, köszönhetően a Bentley Dynamic Ride rendszernek. Ja és ne felejtsük el, hogy kipufogó is hangosabb, vagy inkább mondjuk azt, úgy állították be, hogy sokkal karakteresebb legyen? 
 
Természetesen a külső is változott kicsit. Sötétített fényszórók, színre fújt küszöbök és hátsó szárny, fekete hűtőmaszk és lökhárítórácsok, 22"-os felnik és Speed felirat, csak hogy mindenki tudja mit is lát pontosan. Az utastérben nem fukarkodtak az alcantara-val illetve úgynevezett "Swooshes" öleli körbe az utasokat, ami a képeket elnézve csak a varrást jelzi. Szóval ez lenne a világ leggyorsabb sorozatgyártású SUV-ja. Nektek hogy tetszik?