Ha visszagondolok arra az időre, amikor én voltam gyerek, nálunk a tejesember maximum egy lepukkant IFA-val vagy Roburral szállította ki a tejet. Ehhez képest, Amerikában, csakúgy mint az iskolabusznak vagy a fagyiskocsinak, megvolt a maga stllusa. Ezek a "munkaeszközök" alapból jópofán néznek ki, azonban amikor egy autóépítő műhely, vagy csak egy fantáziadúsabb személy meglátja benne a lehetőséget, akkor olyan dolgok készülhetnek, mint a képeken látható tejeskocsi. 

A Divco ( Detroit Industrial Vehicle Company) kifejezetten olyan autókat gyártott, amik egy bizonyos célra készültek, 1925-tól, 1986-ig. Egyik különlegességük a forgatható vezetőülés, illetve a hátrafele nyíló ajtók, amiket teljesen ki lehetett nyitni, hogy a sofőrnek ne kelljen vesződnie semmivel. Európai szemmel kicsit a Citroen H Van-re hasonlít mondjuk. A forma szinte teljesen változatlan volt az évek alatt, egyedül a motornál volt némi fejlesztés. Kezdetben 4 hengeres, 38 lóerős szívhajtotta a tejeskocsit, amit aztán 6 hengerre váltott le a cég. 

Természetesen az autóépítők is felfigyeltek a kocsira és elég sokat lehet találni az államokban, különböző hot rod eseményeken. A képeken látható 1963-as modellnek megmaradt a jellegzetes, rajzfilmszerű frontja, viszont a komplett bódét lekapták az alvázról és teljes felújítás után helyezték vissza, de 20 centivel alacsonyabban és valamivel több mint 140 centivel rövidebben.

A gyári motor helyére már egy sokkal izmosabb, 330 lóerős GM V8 került és ehhez igazították a fékeket és a futóművet is, ami jelen esetben már levegős. Külön érdekesség, hogy az ülések magasságát is a levegős rendszerrel lehet állítani. 

Fantasztikus munka! Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 



 

Forrás: DLEDMV