Vannak olyan ikonikus modellek, amik a maguk idejében elég nagyot szóltak. Manapság már egy 200 ló alatti géppel nem igazán lehet kitűnni, de a '80-as évek végén, '90-es évek elején ezek igazi méregzsákok voltak. Az Opel Kadett GSi 16V S, egyetlen okból született: Győzzön! 
 
A '80-as években a BMW E30 325iS sikert sikerre halmozott a Dél-afrikai versenypályákon az N csoportos futamokon. A General Motors nem nézte túl jó szemmel ezt, ezért elkezdtek agyalni azon, hogy miként lehetne borsot törni a BMW orra alá. Így született meg a Superboss Kadett. 
 
Nem ez volt az egyetlen sportos Kadett egyébként a kínálatban. Létezett a 2.0 8V SOHC (Boss), a 2.0 16V DOHC (Big Boss) is. Ahhoz pedig, hogy indulhassanak a versenyeken, 500 utcai verziót is kellett készíteni. A képeken látható autó egy a félezerből. Persze azért önmagában a C20XE motor a maga 152 lóerejével nem volt ellenfél a 325iS számára, ezért módosítottak pár dolgon. Cosworth hengerfej, 276°-os Schrick tengelyek, kovácsolt dugattyúk és magasabb kompresszió, Bosch Motronic befecskendezés, módosított szívósor, 4-1 leömlő és új kipufogórendszer valamint Promotec ECU jelentik a változást. Az eredmény 170 lóerő, ami ma már nem számít soknak, azonban a 228 Nm nyomaték már érdekesebb, mivel ez akkoriban rekordnak számított a szívó motorok között. 114 Nm/liter. 
(Ezt 2009-ben sikerült a Ferrari 458 Italia-nak megdöntenie 1167 Nm/liter aránnyal.) 
 
A Superboss még sperr diffit is kapott, amivel tényleg le lehetett vinni az erőt az aszfaltra és kanyarban sem volt gond a fronthajtás. Az autó alá egyébként 7x15-ös méretű, öt küllős Aluett felniket szereltek. 
Az autó külseje nem árulkodott a benne lapuló erőről, ezért egy igazi sleeper volt a maga idejében ez a Kadett. 
 
Az autó jól teljesített, mert 1991-ben és 1992-ben, Mike Briggs megnyerte a bajnokságot a versenyváltozattal. IDE KATTINTVA még több képet és két videót is találtok. Ez a kocsi még így 30+ évesen is rohadt jól néz ki és egy olyan korba repít vissza minket, amikor még híre sem volt a downsizingnak és tudtak jó kocsikat gyártani.





 

 

Forrás: Speedhunters