Megmondom őszintén, nem rajongok a hidegért, a hosszú téli esték sem hoznak lázba, havat lapátolni is utálok, viszont benzinvérűnek tartom magam és ha létezik ország, ahol megtalálhatja az ember a számítását, az Svédország. ( Ja és akkor ott vannak még a svéd csajok, de ez egy autós poszt, úgyhogy aki erre gerjed, az keresse fel a megfelelő oldalakat! ) 
Svédországban ugyanis nem csak Volvo, meg Saab gurul az utakon, hanem rengeteg olyan eszement masina is, amikkel elég könnyedén lehet felcsavarodni egy fára. Persze ezt ismerjük, hiszen itthon is vannak beteg építések, azonban itt jön a következő indok, hogy miért jó svédnek lenni. 
LEGÁLISAN építhetünk szörnyetegeket! 
 
A képeken látható Toyota Corolla GTI 1989-ben gurult ki a gyárkapun és az évek alatt kapott egy 4A-GE, 20 szelepes Blacktop motort, hozzá pedig 6 sebességes váltót egy AE111 alól. Az autó tulaja, Mathias Johansson a Japfest-en fertőződött meg és a napi szaladgálós autóját áldozta be hobbiautónak, ami végül mégis "daily bitch" maradt, de erről majd később. 
Szóval emberünk bepattintotta a motort a váltót, felszerelt egy új kipufogórendszert, új futóművet, fékeket és tulajdonképpen készen is állt egy kis pályázásra. 2008-ban viszont, amikor variálni akart kicsit a tűzfal környékén, találkozott minden autós rémálmával, a rozsdával! Az autót darabokra szedte és ekkor jött a gondolat: "Milyen jó lenne ha nem elöl hajtana a kocsim!" 
Azonban mindezt úgy akarta elérni, hogy a kocsinak megmaradjanak a papírjai és bármikor tudjon vele autózni egyet, amikor kedve tartja. 
 
Ehhez pedig ellátogatott a SFRO (Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation) szervezethez, ami engedélyeztet olyan projekteket is, amik sosem léteztek papíron és ha nekik megfelel az építés minősége, akkor lepapíroznak egy motorral szerelt kádat is akár. (A svédek a jövőben élnek, komolyan mondom!) Így pedig, ez a piros Corolla, most már hivatalosan is 2017-es! 
 
Mathias elmondta a terveit, a szervezet pedig megadott minden kikötést, hogy az autót nagyobb és erősebb motor hajthassa, ráadásul hátul füstöljön! Ehhez pedig egyedi csővázas alvázat kellett építeni, bukócsővel, áthelyezni a tűzfalat. Ezeket pedig mind Mathias vitte véghez, saját kezével. 
 
Eleinte 3S-GTE motort akart a kocsiba építeni, de aztán jött egy remek lehetőség, és egy törött Supra-ból kikapták a 2JZ motort. A két turbó helyett egy, nagyobb darab került fel, Forge wastegate és lefújószelep, AEM üzemanyagpumpa, egyedi kipufogórendszer, Nuke Performance benzinszűrő, PTFE fém üzemanyagcsövek, K&N légszűrő és a kötelező szilikon csövek. A motorhoz Getrag V161, 6 sebességes váltó csatlakozik, Torsen sperr és Supra féltengelyek, kardán szerepel a listán. 
 
A futómű D2 termék, csakúgy mint a fékek, amik elöl 8, hátul pedig 4 dugattyús nyergekkel rendelkeznek és 380-as valamint 356-os tárcsák lassítják az autót. Az egyedi, üvegszálas widebody szett alá vidáman beférnek az elöl 8,5, hátul 9,5x19-es Advanti Vertex Black felnik, 235/35 és 275/30-as gumikkal. 
 
Az utastérben, a "mászóka" mellett, az üvegszálas műszerfal és a benne elhelyezett műszerek, a Sparco Sprint versenyülések, a Sparco bizonsági övek és szintén Sparco kormány jelentik a változást. Az ajtókárpitok és a padló, alcantara "huzatot" kaptak. 
 
Miután Mathias elkészült mindennel, az SFRO átvizsgálta a kocsit és megkapott minden engedélyt, amivel részt vehet a forgalomban! Mathias csak a fényezést és a kábelezést bízta másra, de minden mást saját maga végzett el. 8 évre és 6500 munkaórára volt szükség, de megérte ennyit dolgozni érte. Az autó most olyan 400 lóerő körül teljesít, hátul kapar és ugyanúgy el lehet menni vele dolgozni, vagy bevásárolni, mint a versenypályára. 
Zseniális! Imádom! 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 





 

 

Forrás: Speedhunters