Oké. a Ford Probe nem tartozik a klasszikus ritkaságok közé. Ez az autó azért ritka, mert nagyon kevés embernek tetszik és még kevesebb mer hozzányúlni. Az autó egy igazi keverék: amerikai-angol-japán. Ennyire nemzetközi típus létezik egyáltalán máshol? Tény, hogy a forma nem a legizgalmasabb és ha valaki meghallja a Ford márkanevet, tuti nem a Probe fog az eszébe jutni. Maga a típus két generációt élt meg és ez volt a Ford Capri utódja, valamint a Cougar elődje. ezek közül talán a Capri hagyott mély nyomot az emberekben, nem véletlenül. Motorizáltság terén létezett belőle 2 literes négy hengeres és 2,5 literes V6 is. Utóbbi 163 lóerő és 212 Nm teljesítményt adott le. Maga a Probe amúgy 60%-ban Mazda és 40%-ban volt Ford. A Mazda szállította a motort és a váltót (MX-6) A Ford pedig adta a külsőt és a belteret. 
 
Na de mi vesz rá valakit, hogy ehhez a típushoz nyúljon? Dean 15 éves lehetett, amikor édesapja vásárolt egy Probe-ot. Később, 19 évesen, megvette apjától és leültette, felrakott rá egy szett 18-as felnit, majd a Ford Fair bulin felrobbantotta a motort. Ekkor kicserélte a motort egy japán, KL-ZE darabra . (eredetileg KL-DE volt a Probe-ban.) Ez a padon 196 lóerőt tudott, amivel Dean tökéletesen elégedett is volt és állítólag, élmény volt vezetni. 21 éves koráig élvezte a kocsit, amikor is hozott egy döntést, eladta és vett magának egy RX-7-et. 
 
Néhány év múlva rábukkant a régi autójára és a nosztalgia miatt, azonnali birtoklási vágyat érzett. Az autóval elég sokat foglalkoztak, de még így is volt mit csinálni rajta, ráadásul nagyon '90-es évek tuning volt az összkép, de Dean-t nem zavarta és aprópénzért visszavette a kocsit. 
 
A motor portolt, polírozott hengerfejet kapott, Aeromotive benzinnyomás szabályzót, egyedi benzinhidat, nagyobb pillangószelepet, KL-ZE szívósort, dugattyúkat, tengelyeket. Bekerült egy Hotshot hideg levegős rendszer egyedi csövezéssel, Hotshot, kerámia bevonatos 6 leömlő, egyedi orzsdamentes kipufogórendszer, könnített lendkerék, MSD gyújtás, Magnecor kábelek és Samco csövek. A motorhoz 5 sebességes manuális váltó csatlakozik Stage II kuplunggal. A teljesítmény pedig 226 lóerő jelenleg. 
 
A futómű Tokico állítható gátlókból, Aktiv rugókból áll és Addco, vastagabb stabilizátorok kerültek hátra. A megállásról Raffi nagyfék szett és Goodridge fém fékcsövek gondoskodnak. A tengelyek végein Eta Beta Avior felnik forognak, fekete közepekkel és bronz peremekkel, elöl 8, hátul pedig 9x18 méretben. 
 
A karosszériát letisztított USA első lökös, USA hátsó lámpák, visszapillantók, Mustang koptató, gyári hátsó szárny dobja fel, illetve a hátsó ablaktörlőt eltüntették. Belül mindent fekete bőr borít, egyedül a rövidebb váltókar és a Momo kormány tűnhet fel. 
 
Nem szokványos alap, nem is piszkálták meg hardcore módon, mégis érdekes lehet azok számára, akik eddig esetleg nem is hallottak a típusról. Még több képért KATT IDE!





 

 

Forrás: Fast Car