A jó téli gumi kiválasztása jelentős mértékben javít a biztonságon. Az év hidegebb napjain sokkal több baleset történik világszerte, úgyhogy érdemes előre gondolkodni. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miként lehet kiválasztani a legmegfelelőbbet!

Vásároljunk időben

Igaz, hogy még csak most megyünk ki a nyárból, azonban egyes autótulajdonosok már azon gondolkodnak, hogy milyen téligumit vegyenek. És mennyire igazuk van! Nincs annál rosszabb, mint amikor szezon szerint gondolkodunk, hiszen nemcsak több vásárlóval kell megküzdenünk ugyanazért a termékért, hanem az árak is magasabbak szoktak lenni. Ezért szokták azt tanácsolni, hogy téli gumit nyáron, nyári gumit pedig télen vásároljunk. A kivétel erősíti a szabályt, úgyhogy a négyévszakos gumit az év bármely napján megvehetjük.

Amikor megérkeznek az első fagyok, az első havazások, akkor vagy bezárkózunk a lakásba, vagy megpróbálunk nagyon óvatosan közlekedni. Ma már senkinek nem kell magyarázni, hogy mi történik a gumicsere kihagyása után, úgyhogy nem is térnénk ki erre.

Túl sok a választék

Érdekes, hogy a piacon sokkal több téli gumi létezik, a széles választék azonban megnehezítheti a döntést. A járművezetők egyre gyakrabban keresik a téli abroncsokat, így a gyártók újabb és újabb típusokat terveznek meg. Ma már nem nevezhető hiánypótló terméknek, úgyhogy nyugodtan válogathatunk a termékek közül. Minden cég arra törekszik, hogy ő gyártsa a legbiztonságosabb és a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező abroncsokat, úgyhogy biztosan győztesen kerülünk ki a válogatásból.

Téli helyett négyévszakos?

Nagyon fontos kiemelni a négy évszakos gumikat is, hiszen ezek az év bármely napján használhatóak. Való igaz, hogy nem minden felhasználónak ajánlottak, de ha főleg városon belül közlekedünk, akkor nagyon sokat tudunk velük spórolni. Nem kell többé gumit cserélnünk, nem kell a tárolással foglalkoznunk, hanem mindennap ugyanazokon a gumikon tudunk közlekedni, feltéve, ha prémium minőséget választunk.

Ezek az abroncsok gyakran tartalmazzák az M+S jelölést, ami angolul annyit tesz, hogy Mud and Snow, vagyis sár és hó. Ezeket a jelöléseket sok terepjáró abroncsa is megkapja, úgyhogy nem jelenti azt, hogy kifejezetten téli gumiról van szó. Az M+S abroncsot úgy tervezték, hogy 7 fok alatti hőmérsékleten is megőrizze a rugalmasságát, miközben a nyári melegben se veszítsen a tapadásából.

Keressük a hópehely jelölést

Ha kifejezetten téli gumit keresünk, akkor figyeljük a hópehely jelölést, ez biztosítani fog arról, hogy jól választunk. Érdemes megnézni a futófelület kialakítását is, mivel az átlagosnál szélesebb csatornákat kell tartalmaznia, hogy a havas felületen is biztosítja a víz és a hó ürítését.

Ellenőrizzük a műszaki adatokat

Innentől kezdve csak a műszaki adatokra kell figyelnünk. Először is olvassuk el az autó kézikönyvét, mert lehet, hogy ők is ajánlanak egy megbízható márkát. Vannak olyan modellek, amik bizonyos járművekkel nem kompatibilisek, úgyhogy mindig a saját szükségleteink szerint válasszunk.

Nézzük meg a dátumokat

Vásárlásnál jól meg kell nézni a gyártás dátumát is, mivel az új gumik csak 5 évig tudnak elállni egy raktárban. Ezután lassan veszíteni kezdenek a tulajdonságaikból, és sokkal hamarabb meg kell ejtenünk az újabb cserét.