A 225 45 R17 nyári gumik is pár évente megmérettetésre kerülnek az abroncstesztek mezőnyében. Ez a méret olyan autókra való, mint például az Audi A4, a Toyota Auris, a Ford Mondeo és a Skoda Octavia. Akinek ilyen autója van, az R17-es kategória teszteredményeit mindenképp érdemes tüzetesebben is szemügyre vennie. Minden méretkategóriát persze lehetetlenség lenne minden évben újra és újra letesztelni, de szerencsére pár évente azért a legnépszerűbb méretek előkerülnek, és születnek teszteredmények.

Arra is van már lehetőség, hogy a tesztek eredményei alapján összesítésre kerüljenek az eredmények, és egy összesített rangsor alakulhasson ki. A nemzetközi abroncstesztek természetesen eltérőek, hiszen nem teljesen ugyanazokat a szempontokat vizsgálja az ADAC, mint mondjuk, az Autobild. Az útfelületek tesztjei azonban szinte minden teszten elsődlegesek, vagyis nyári gumik esetében a nedves és száraz útfelületeken történő fékezés, tapadás, útkezelés, vagy kanyarodás. Az értékelési módszer sem azonos, ennek ellenére azért jól megmutatkozik, hogy melyik abroncs számít a legjobbnak.

Melyik abroncsmárkák teljesítenek a legjobban nedves körülmények között a 225 45 R17 nyári gumik közül?

A nedves útfelületek vizsgálatánál egyes teszteken csak a fékezést, esetleg még az úttartást figyelik, de például az Autobild olyan tényezőket is figyelembe vesz, mint a körkanyarodás, az aquaplanning vagy felületkezelés. A nedves utak vizsgálatánál valószínűen nem okoz meglepetést a 225 45 R17 nyári gumik esetében sem, hogy a legjobbnak a prémium kategóriás abroncsok bizonyulnak. A legelső helyen ebben a méretkategóriában az összesített tesztek alapján a Michelin Pilot Sport 4 bizonyult a legjobbnak, de a GoodYear Eagle F1 Asymmetric és a Continental PremiumContact 6 is a legjobbak között van.

Az aquaplanning, vagyis a vízen csúszás jelenség esetében is hasonló az eredmény, Michelin Pilot Sport 4 és a a GoodYear Eagle F1 Asymmetric tekinthető a legjobbnak, ami viszont váratlan lehet, hogy a közöttük a legjobb háromban egy alacsony kategóriás abroncs is helyet kap, mégpedig a Maxxis Premitra HP5. A nedves terep tesztjein természetesen számos prémium és középkategóriás abroncs is helyet kapott még a jók között, mint a Pirelli P Zero, a Falken Azenis FK510 vagy a Falken Ziex ZE310 Ecorun.

A legjobb abroncsok száraz körülmények között

Természetesen nyáron egy abroncsnak nemcsak a nedves felületeken kell teljesítenie, hanem szárazon is. A száraz útfelületek tesztjein leginkább a fékezést és az útkezelés tesztelik, de a kormányzási válasz is döntő lehet egyes tesztek esetében. A legjobbnak a nedves felületek sztárja, a Michelin Pilot Sport 4 bizonyult, de a Continental PremiumContact 6 is szépen teljesít száraz felületeken a 225 45 R17 nyári gumi esetében.

A nyári gumik esetében a száraz teszteken a legtöbb abroncs jól teljesít, így nem meglepő, hogy a legjobbak között számos alacsony és középkategóriás abroncs is helyet kap a teszteredmények szerint. Száraz felületeken jól teljesít a Pirelli P Zero, a Hankook Ventus Prime3 K125, a Firestone Roadhawk, a Nokian Powerproof és a Maxxis Premitra HP5 is.

Az útfelületek tesztjein túl, avagy a legjobb ár, zaj és fogyasztás tesztjeiről

Bár egyes teszteken az útfelületek vizsgálatán túl mást nem is figyelnek a tesztelők, de sok esetben nemcsak az fékezés vagy az úttartás számít. Természetesen kisebb súllyal számít bele az eredménybe, de az árakat, a zajszintet és a fogyasztást is figyelik, ami nagyban befolyásolja az eredményeket. Az nem meglepetés, hogy a legjobb árakat az alacsony kategóriás abroncsoknál találjuk, a fogyasztás, illetve a gördülési ellenállás már érdekesebb kérdés. A 225 45 R17 nyári gumik esetében is elöl végeznek a prémium abroncsok, mint a Michelin Primacy 4, a GoodYear Eagle F1 Asymmetric 5 vagy a Continental PremiumContact 6.

A zajszint esetében a külső és belső zaj is számít, itt már a felős-közép kategóriás abroncsok is helyet szorítanak maguknak a legjobbak között, mint a például a Hankook Ventus Prime3 K125, mely zaj tekintetében a 225 45 R17 nyári gumik között az egyik legjobbnak számít.