Hogy mi az, ami nem hiányozhat egyetlen garázsból, illetve autószerelő műhelyből? A neodímium mágnes! Miért? Mert a benne rejtőző előnyös tulajdonságok sokoldalúan kihasználhatóak, miközben az alkalmazása semmiféle kockázattal nem jár. Ez olyannyira igaz, hogy akár napi szinten is jó szolgálatot tehetnek a megfelelő méretű és húzóerejű darabok. Mutatjuk a példákat!

Mire jó egy mágnes a műhelyben?

Talán egyszerűbb lenne arra a kérdésre válaszolni: mire nem? Vagyis fogalmazzunk inkább úgy: mi kell ahhoz, hogy az embernek soha ne legyen szüksége egy mágnesre autószerelés, bütykölés közben? Mert erre szinte semmi esély nincs!

A megfelelően kiválasztott mágnes egy igazi asszisztens a munkában, amely megkönnyíti a feladatok ellátását. Mondjuk néhány példát? Rendben van! A fém megmunkálása során keletkező fűrészpor ellen például ez a legjobb megoldás. A fűrészpor mágnes tökéletesen tisztává varázsolhatja a munkaterületet, eltüntetve minden nem odaillő fémhulladékot, így a porszerű szemcsék mellett a szögeket, drótdarabokat is. Léteznek mágneses seprűk is, ezeket kifejezetten a fémhulladék összegyűjtésére találták ki. Talán mondanunk sem kell, hogy egy autószerelő számára ez mennyire hasznos lehet!

Szintén előnyös, hogy van egy mágneses segédünk a csavarozások, fúrások alkalmával. Ez lehet egy mágneses tálca, amelyről nem potyognak le a szögek és a csavarok, jól jön a mágneses végű csavarhúzó szett, amely megkönnyíti a csavarok kezelését, helyes helyzetben tartását, de újabban hatalmas kedvenc a mágneses szerszámtartó karpánt is, amely megtart minden apróságot, amit addig a zsebében vagy a fogai között tartott az ember munka közben.

Egyértelmű, hogy ez így sokkal higiénikusabb megoldás, ráadásul biztosabb is, mint az előbb említett verziók. Elég egy rossz mozdulat, és a fogak között tartott csavarra ráharaphatunk, ezt pedig minden esetben a fogunk bánja. Fájdalmas hiba, amit ráadásul hatalmas költség korrigálni, éppen ezért éri meg a műhelyben dolgozó ember számára egy mágneses szerszámtartó beszerzése.

Ez csak néhány példa, de lehetne még sorolni. Lássuk be: egy garázsban, vagy egy autószerelő műhelyben a legtöbb munka fémmel zajlik. A fém az az anyag, amit meg kell szelídíteni. Erre pedig sokszor a legjobb, leginkább praktikus megoldás egy erős mágnes alkalmazása.

Mi a helyzet a kockázatokkal és a mellékhatásokkal?

Az erős mágnes folyamatos használatával kapcsolatban rendszeresen felmerül ez a dilemma. Az emberek egy része konkrétan tart attól, hogy a mágneses tér valamilyen egészségügyi mellékhatással, következménnyel, kockázattal jár. Csak éppen ezek a forgatókönyvek sehol nincsenek feltüntetve, mondhatni apró betűvel szedett résznek számítanak. Ám ez csak a közhiedelemben terjedő rémhír, fals elgondolás, kacsa. Sokféleképpen nevezhetjük, de a lényeg az, hogy semmilyen az emberi szervezetre gyakorolt káros hatás nem bizonyított, nem fedezhető fel és nem tapasztalható.

Melyik típus a legütősebb választás?

Ha az ütősség erősséget takar, akkor kétségtelenül a neodímium mágnes a befutó. Ez a típus a hagyományos variációkhoz viszonyítva tízszer erősebb. Tehát ha a maximális hatékonyság a cél, akkor nem ildomos ennél kevesebbel beérni. A húzóerő mértéke fontos információ, amit vásárlás előtt mindenképpen célszerű alaposan szemügyre venni, lévén a használhatóság sikere, milyensége és eredményessége ettől is függhet. Ha pedig minden adott az alkalmazáshoz, akkor a fentiek figyelembe vételével nem történhetnek váratlan, negatív meglepetések.