Az álláskeresés során sokan aggódnak, hogy a hirdetések által támasztott valamely kritériumnak nem felelnek meg, így akár már a jelentkezés sem történik meg. Tény, hogy sokszor rengeteg az elvárás, de bizonyos állásoknál akár egy meglehetősen általános dokumentum is elegendő lehet.

Kár tagadni: az álláskeresés alapvetően egy meglehetősen stresszes folyamat. Főleg azok számára, akik egy ideje már nem találnak munkát vagy hirtelen olyan helyzetbe kerülnek, hogy új állás után kell nézniük. Tény, hogy a kínálat rendkívül széles és az egyes munkakörökhöz tartozó elvárások is sokrétűek, de a helyzet így sem egyszerű. Az álláskeresőkre sok esetben jellemző az indokolatlanul alacsony vagy épp túlságosan nagy önbizalom, mely képes alaposan megkeverni a kártyákat. Előbbi esetben sokan már a jelentkezés gombra sem mernek rákattintani, ha netán a tizenkét felsorolt elvárásból egynek nem felelnek meg. Ez az attitűd alapból hibás, hiszen mindig esélyt kell adni magunknak a sikerre.

Vannak, akik pedig már alapból kerülik a stresszt, vagy nem szeretnének a túlzó elvárások örvényébe kerülni, így olyan állás után néznek, mely különösebb kritériumokat nem támaszt a jelentkezőkkel szemben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a munkák nem jelenthetnek stabil álláshelyet és megbecsült karriert, egyszerűen csak a munka típusa okán nincs szükség a képességek végtelen listájának kipipálására. Jó példa lehet az ilyen típusú munkára egy sofőr állás melyhez ténylegesen elegendő lehet egy jogosítvány megléte. Tekintve, hogy a vezetői engedély megszerzése egyébként is egy meglehetősen természetes dolog, ha ezzel még karriert is lehet építeni, az már tényleg csak a hab a tortán. A különböző kategóriák álláslehetőségei pedig remek opciókat kínálnak.

A kategóriák vonzásában

A vezetői engedélyek számos kategóriába sorolhatók. Ezek tételes felsorolásától már csak terjedelmi okokból is eltekinthetünk. Néhánnyal ugyanakkor mindenképpen érdemes foglalkozni, hogy képet kapjunk a sofőr állás kínálatról. Ahogy említettük, a jogosítvány megszerzése sokak számára alapvető kérdés, így az álláskereséstől függetlenül is sokan B-kategóriás engedély birtokában vannak. Ezen engedély alapvetően személygépjárművek és 3,5 tonna tömeget meg nem haladó „teherautók” vezethetők. Habár egy sofőr állás sokak fejében a nagyobb léptékű teherfuvarozás és személyszállítás világához kötődik, már a B-kategória is jelenthet belépőt a munka világába. Ami azt illeti, ma már ezek az állások is szép karrierlehetőségeket kínálnak.

Az utóbbi évek járványidőszaka erősen előtérbe helyezte például a különféle futármunkákat. Ha úgy tetszik ez tekinthető a sofőr állás szamárlétra belépő szintjének. Sok kitartást és munkabírást igénylő feladatkör ez, legyen szó akár csomag- akár ételszállításról. Emellett azonban kiváló tapasztalatszerzés, jól jövedelmező lehetőség és remek kiindulópont az esetleges továbblépéshez. A másik B-kategóriás jogosítvánnyal végezhető sofőr állás, mely gazdasági szempontból is kiállta az idők próbáját a taxisofőri munkakör. A taxisofőrök élete valamivel kötetlenebb, sokkal inkább a maguk urai és a kedvező választható adózási lehetőségek okán a kereseti lehetőségek is rendkívül biztatóak. Fontos tudni azonban, hogy itt már pályaalkalmassági vizsgára is szükség lesz az engedély megszerzéséhez.

Élet a sztrádán

Ha létezik sofőr állás „királykategória” akkor az a hazai és nemzetközi teherfuvarozás. E munkákhoz természetesen már magasabb kategóriájú jogosítvány szükséges, cserébe olyan több tonnás monstrumok használatára leszünk jogosultak, melyek hatalmas mennyiségű áruval megrakodva róják a sztrádákat. A kamionos karrier egy hagyományosan jól jövedelmező lehetőség, mely már évtizedek óta megtalálható a hazai és külföldi álláspalettán. Előnye, hogy akár országváltás nélkül is végezhetünk nemzetközi munkákat. Egy határon túli speditőrcég kötelékében a nyugati bértáblát érdemes alapul venni, mely gyakorlatilag minden más sofőr állás jövedelemszintjéhez képest is igen tekintélyes. Ehhez persze egy egészen speciális életvitelhez és munkamódhoz kell hozzászokni.

A teherszállítmányozáshoz kötődő sofőr állások többsége akár több hétre is elszólítja otthonukból a vezetőket. Az utakon és otthon töltött időintervallumok sokszor bizonytalanok, főleg mivel a sofőrök az utak és a forgalom szeszélyeinek is ki vannak téve. Aki ezt a karrierutat választja, az ezekkel nyilván tisztában is van és persze mindig van lehetőség a váltásra is. A belföldi sofőr állások jellemzően kevesebb áldozatot követelnek, így aki hajlandó lentebb adni bérigényét a kiszámíthatóságért, ezen a fronton keresgélhet. Talán ennyiből is jól látszik, hogy a volán mögötti karrierlehetőségek kifejezetten változatosak, sokrétűek és egészen szerteágazó irányokba indulhatunk el egyetlen munkakörön belül is. Első lépésként mindenesetre szerezzünk egy jogosítványt és lássuk mit kínál az álláspiac.