Én még abban az időben voltam gyerek, amikor a Trabantok, Wartburgok, Zsigulik, Skodák, Daciak voltak többségben az utakon. Emlékszem, hogy a bolhapiacokon (akkoriban lengyel piacnak is hívták őket) a Dacia tulajokat megállították a román kofák és azonnal meg akarták vásárolni az autót. Teherautóból is IFA volt a legtöbb, és a Trabik/Wareszok jellegzetes „illatát” sosem fogom elfelejteni. Mindenki valami nyugati autóra vágyott, és amikor elkezdték behordani a lerúgott, nyugati gépeket, ezek a szoci vasak is szépen kikoptak. Vicces, hogy néhány évvel később egy-egy szép állapotú példányt arany árban lehet megvásárolni, hiszen az oldtimerezés, vagy retroláz egyre jobban dübörög, a használható készlet pedig napról-napra jobban fogy.
Richard G. is nagy rajongója a retro gépeknek, azon belül is a kétütemű szerkezetek kedveli jobban, így amikor rábukkant erre a pajtaleletre, azonnal elárasztotta a birtoklási vágy. A 353 Tourist motor nélkül, az órában 9700 km-rel és a leengedett ablakoknak hála, elképzelhetetlenül koszos belsővel várta a megváltást.

A hajtás tekintetében nem történt semmi meghökkentő. A kétütemű, háromhengeres, 1000 köbcentis erőforrás, Jikov karburátottal és nyitott levegőszűrővel van szerelve és 50 lóerő mozgatja a kombit. Rozsdamentes kipufogó fut az autó alatt, a megállásról pedig elöl tárcsa, hátul dobfékek gondoskodnak. A 4 sebességes kormányváltó is megszokott ennél a modellnél. A karosszéria esetében sem bonyolították túl a dolgokat. Minden felújítva és javítva, csillogó krómkeret a lámpák körül, a sárvédőknél pedig kicsit módosították az íveket, mivel az egyértelmű volt, hogy hasalni fog a Waresz. Ehhez TA Technix alkatrészeket használtak fel, amik eredetileg a Citroen Saxo-hoz készültek, de itt átalakították azokat. Messziről úgy tűnik, hogy a kerékjáratokban BBS felnik forognak, de ahogy közeledünk, hamar kiderül, hogy ezek GTP felnik, BBS köntösben. A 7,5x17 ET35-ös felnik antracit közepeket és polírozott peremeket kaptak és 185/35 méretű Nankang gumikat húztak rájuk. Az utastérben új padló- és ajtókárpitok, Wartburg Special ülések, egy cseh sportkormány, amit Trabantból emeltek át, és 160-ig skálázott óracsoport jelenti a változást, aminek érdekessége, hogy a magyar piacra szánt változatból származik!

Azt gondolom, ez az élhető kategória, amire költöttek, de nem estek át a ló túloldalára és szobrot építettek belőle. Simán alkalmas hétvégi kirándulásokra, de találkozókon is megállja a helyét.

Még több képet IDE kattintva találtok! 

 

 

Forrás: vau-max.de