„Ó! Azok a piros kettesek!”

PDG Zoli mindig így posztolja ki, ha talál egy patent kettes Golfot, vagy Jetta-t. Ezek közül az utóbbi volt mindig is érdekes számomra, főleg a kétajtós változat. Talán azért, mert az E30 kupé formavilágát vélem benne felfedezni VW alapon, vagy csak egyszerűen gerjedek a szögletes formákra, de tulajdonképpen teljesen mindegy. Az alap zseni, és a lehetőségek száma nagyjából végtelen, mivel a VW modellekhez annyiféle kiegészítőt lehet kukázni, hogy talán nem is létezik két egyforma épített darab.

A képeken látható 1991-es példány egyik legizgalmasabb módosítása a motortérben található. Az Epytec tartókon pihenő VR6 ugyanis már magában is kellemes cucc, és minden rajongónak libabőrös lesz a karja, amikor a motor jellegzetes hangjára gondol. Itt még azért sikerült a dolgot fokozni Autotech 262 tengelyekkel, 3-2-1 leömlővel, Techtronics EPROM chippel, és Vibrant kipufogóval. A kipucolt kazántérben Mk3 GTI hűtő lehet még érdekes, illetve érdemes megemlíteni a rejtett légtömegmérőt is. A motorhoz 6 sebességes 02M váltó csatlakozik, Mk4 GTI kuplunggal, egytömegő lendkerékkel kiegészítve, az erőt pedig Epytec féltengelyek juttatják el a kerekekre, a gyors váltásról pedig CAE Motorsport szett gondoskodik.

A futómű állítható JOM termék, de a listán szerepelnek még poli szilentek, Mk3 VR6 toronycsapágyak is. A megállásról elöl 280-as, hátul 238-as tárcsák, EBC Red stuff betétek, G60 és GLI nyergek gondoskodnak, valamint Wilwood manuálisan állítható fékerőszabályzó is beépítésre került. A CCW Classic Five felnik nem engednek mondjuk túl sok rálátást a fékre, viszont csillogó felületükkel el is lopják a showt. Az elöl 8, hátul 9x16-os felnikre 195/40-es Federal Evoluzion FD1 gumikat húztak. A karosszéria megkapta a korai Mk2 lököseit, GL Spec koptatót, az európai modell szimpla kereklámpás hűtőrácsát és fényszóróit, eltüntették az összes díszlécet, és persze a sárvédők is átestek némi módosításon, hogy a felnik elférjenek.

Az utastérben is akadnak érdekességek! Cobra Classic RS ülések, aminek a mintájához igazították a hátsó üléssort is, módosított óracsoport Momo Daytona 3 kormány, Wester Mass Waterworks váltógomb, Achtung Kraft Porsche ablaktekerők.

Azt hiszem, ezzel a kettessel sokan kiegyeznénk, még akkor is, ha nem vagyunk óriási VW fanok.
 
Még több képet szeretnél látni? Csak kattints IDE! 

 

 

Forrás: Motortrend