A Z3 egy remekül vezethető roadster. Tehetősebb nyugdíjasok vagy olyanok kedvelik főleg, akiknek az MX-5 túl kicsi vagy túl japán. DR. Burkhard Göschel viszont nem csak egy roadstert szeretett volna alkotni, hanem egy olyan autót, amit óriási élmény vezetni. Így született meg a Z3 M Coupe, ami sokkal merevebb volt mint a nyitott változat, így pedig jobb volt a vezethetőség is, ráadásul még használható csomagtere is volt, úgyhogy mindjárt neki lehetett vágni hosszabb útnak is. 
 
A képeken látható modell, viszont sokkal többet tud egy átlagos Z3 M Coupe-nál. Desmund Rudman és fia, Jonathan, közösen rakták össze ezt az autót. Mivel Jonathan a tulajdonosa a Rapid Garage műhelynek, ami Dél-Afrikában található, így a komolyabb beavatkozások sem okoztak problémát, de erről később. 
 
Desmund a Z3 megjelenése óta akart egy M Coupe változatot, de akkoriban nem volt meg rá a pénz. Néhány évvel később sikerült jó áron hozzájutnia egy példányhoz, amivel tökéletesen elégedett is volt egy darabig, de aztán egyre inkább úgy érezte, hogy több erőre van szüksége. Az S54-re lehetett volna egy turbót felrakni, de talált egy 2JZ-GTE motort elfogadható áron és innen már mindenki tudja, hogy mi történt. 
 
Mielőtt beépítették volna az új szívet, portolták a hengerfejet, nagyobb szívósort raktak fel, egy darab GT3076 turbót, egyedi Rapid intercoolert, Mines wg-t, DeatschWerks 960-as injektorokat, nagyobb pillangószelepet, Chevrolet LS1 trafókat és egyforma hosszúságú leömlőket, 89-es rendszerrel, gyári M3 végdobokkal. A Spitronics Mercury2 ECU vezérli az egész motort és így 400-tól, 536 lóerőig bármilyen teljesítményre képes az új motor. Ahhoz, hogy az erő stabilan eljusson a hátsó kerekekhez, Toyota Hilux D4D dízel váltót és 6 tollú kuplungtárcsát szereltek be. A gyári hátsó híd pedig megbírkózik ezzel a teljesítménytöbblettel. 
 
A biztonságos úttatásról KW Variant 2 Inox állítható futómű gondoskodik, a felnikre pedig Yokohama Advan A048 semi slick gumik kerültek, 225/35 és 265/30 méretben. A megállásért Ferodo Racing betétek a felelősek. 
 
Az autó első ránézésre úgy néz ki, mintha fóliázva lenne, de igazából ez a szín a Maserati palettáról származik és Blu Passione Pearl névre hallgat és matt lakkot kapott. A beltérben szinte minden gyári, ami nem is baj, hiszen a tervezők jól kitalálták a Z3 belsejét, egyedül ProSport kiegészítő műszerek és az egyedi váltókar jelentik a változást. 
 
Az egészben a legszebb, hogy az autót úgy építették meg, hogy minden visszaállítható a gyári állapotra. Úgyhogy ha Desmund megunja a 2JZ élményt, amit nehezen tudok elképzelni, akkor viszonylag gyorsan visszakerülhet az S54. Ez ráadásul értéknövelő szempont is, mivel a gyűjtők nem igazán szeretik, ha nem típusazonos dolgok vannak az autóban, amit kinéztek. 
Ami miatt még külön érdekes a kocsi, az, hogy alacsony fordulaton simán hozza az S54 hangját, viszont amikor a turbó felpörög, egészen más lesz minden és aki esetleg bepróbálkozott, az tudja, hogy ez a "bohóc cipő" maximum a sofőrnek fog mosolyt varázsolni az arcára. 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. szeptember 12.)

Forrás: Speedhunters