Ha autónk karbantartásáról beszélünk, mindenki azonnal a motorikus rendszerre, az elektronikára vagy a futóművekre gondol. Persze mindegyik fontos, mégis van egy „láthatatlan” része gépjárművünknek, amin leginkább keresztülnézünk. A szó szoros értelmében, ugyanis a szélvédőről beszélünk.

Miért fontos ez?

A jó szélvédő védelmet biztosít számunkra a menetszél, az időjárási viszonyok és az út közben szembejövő bogárrajok ellen. Tehát kritikus fontossággal bír, másképp már hatvan kilométeres óránkénti sebességnél is elviselhetetlen lenne az utazás. Érdemes tehát komolyabb is odafigyelnünk rá, különösen azért, mert ellenkező esetben ugyanennyi kényelmetlenséget okozhat. Szélvédőnk nagyon könnyen elrepedhet, ez pedig balesetveszélyes lehet. Az úton felverődő kavicsok vagy egy nagyobb jégeső bizony szép kis kárt okozhat. Ami pusztán esztétikai hibának tűnik, az később viszont komoly bajok forrása lehet. Egyrészt a repedések zavarhatják a kilátást, ami már önmagában is a közlekedési balesetek forrása. Másrészről pedig a berepedt szélvédő folyamatos nyomásnak van kitéve a menetszélnek jóvoltából, ami így nagyon könnyen darabokra is törhet akár. Azt hiszem, senkinek nem kell ecsetelni, mennyire veszélyes lehet egy ilyen manőver a vezetés közben.

Mit tehetünk ennek érdekében?

A legjobb megoldás tehát azonnal megnézetni és szervizeltetni szélvédőnket. Ha időben szakszerű segítséget kapunk, az ráadásul az anyagiak szempontjából is sokkal kedvezőbb számunkra. A szélvédő javítás ugyanis sokkal kevésbé költséges mulatság manapság, mint a teljes szélvédőcsere. Szerencsére egyre elterjedtebb ez a fajta mesterség is már napjainkban, ami számtalan kellemetlenségtől megóvhatja a gyanútlan autótulajdonosokat. Sajnos vidékén még nem találkozhatunk túl sok helyen a direkt erre specializálódott szakemberekkel – nem mintha nem volna erre igény... Ellenben például a fővárosban már garantáltan elérhető a szélvédő javítás a 20. kerület és környéke számára. Érdemes kipróbálni!