Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Folytatva az elmúlt 25 év versenysportjának hagyományait - a Renault 5 Turbo, az Alpine, a Spider és a Clio V6 által kitaposott ösvényen - 2005-ben egy új erőgép öregbítit tovább a Renault hírnevét. A híres francia gyártó jövő tavaszra tervezett márkakupáján rajthoz álló Mégane Trophy versenyautót a titkolózás homálya fedte, egészen az őszi Párizsi autószalonon történő bemutatásáig. A világhálót előzetesen bejárt skiccekből már sejthettük, hogy nem akármilyen autó fog születni, az új csoda azonban minden várakozást felülmúlt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Renault designerei - a Mégane Sport vonalvezetését felhasználva - egy hihetetlen agresszív, széles csővázas karosszériát alkottak az együléses, középmotoros autónak, amely ezután - az ültetett sport futóműnek köszönhetően - a gyáritól kerek 10 cm-el került közelebb a földhöz. Az arasznyi sárvédő szélesítések teljesen körbeveszik a Trophy hordónyi, 18" kerekeit, melyeken speciális kialakítású Michelin gumik feszülnek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Trophy hathengeres, 3.5 literes 24 szelepes motorja – amely egyébként megtalálható a Vel Satisban, az Espace-ben, de a Nissan 350Z-ben is - maximálisan 320 lóerő leadására képes, ezt a jelentős teljesítményt pedig egy szekvenciális váltó segítségével juttathatják majd az aszfaltra a szerencsések. Az átalakított kaszninak köszönhetően az autó maximális sebessége valamivel 250 km/h felett van, a megállásról pedig jókora hűtött tárcsák hivatottak gondoskodni. A teljes elektronika a világhírű Magneti Marelli cég munkáját dícséri, aki - számos világmárka autóihoz fejlesztett alkatrészei mellett – több F1-es versenyautó elektronikus rendszereivel is büszkélkedhet.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autó szélcsatornában kifejlesztett aero-dinamikájának és rendkívül könnyű kasznijának (930 kg) köszönhetően a legjobb utcai sportautókkal mérhető össze. Az 1 lóerőre jutó alig 3 kilogrammos súly minden bizonnyal igen meggyőző gyorsulási adatokat is produkál majd.

A Mégane Trophy előreláthatólag utcai változatban is gyártásra kerül, de ugyanúgy mint elődei, leginkább a versenypályákra készült. A 2005 tavaszán induló, 8 európai helyszínt érintő kupasorozat során kb. 30 versenyzőnek adatik majd meg a lehetőség, hogy egy Trophy kormánya mögé üljenek. Addig azonban még sok az idő: a párizsi debütálást követő „bejáratás” után leghamarabb novemberben kezdődhet még csak el az igazi, versenypályákon történő tesztelés.

Érdemes ellátogatni a Renault Sport hivatalos olalára is, ahol egy külön rovatot szentelnek a Mégane Trophy-nak, és elkészülésének. Link alább.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!