Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Mitsubishi Motors UK a napokban leplezte le eddigi történetében gyártott leggyorsabb utcai autóját, amely a márka szigetországi megjelenésének 30. évfordulója alkalmából épült. A Lancer Evolution VIII MR FQ-400 néven futó vadállat limitált szériában lesz elérhető, összesen 100 példány erejéig.

Lance Bradley, az autó szellemi atyja a márka nevének végső kifejezéseként mutatta be az új erőgépet, nem is alaptalanul: a sokoldalú négyajtós modell az árának tízszeresébe kerülő szuper-sportautókat is megszégyenítő gyorsulási paraméterekkel rendelkezik.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Lancer EVO VIII MR FQ-320 alapjaira épült sportautó a Mitsubishi Motors UK sport divíziójában készült el, olyan neves tuningcégek közreműködésével, mint a Rampage, az Owen developments, vagy a Flow Race Engines. Az együttes munka eredményeként a Lancer legendás 2.0 literes turbós motorja immáron 405 lóerő felett uralkodik, ami mellé tekintélyes, 483 Nm-es nyomaték párosul.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ezekkel a paraméterekkel az FQ-400 a 0-100 km/h sprintet mindössze 3.5 másodperc alatt teszi meg, a maximális sebessége pedig meghaladja a 280 km/h-át. A brutális gyorsulással az új Lancer olyan autókat hagy maga mögött, mint a Porsche Carrera GT (0-100 km/h: 3.9 sec), vagy a 130 milliós Pagani Zonda (3.7 sec).

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az MR FQ-400 teljesítménye nem csak a motorban rejlik, hanem a mesterien kialakított kaszniban és futóműben is. Mint az Evolution VIII MR (Mitsubishi Racing) sorozat minden autója, az FQ-400 is a cég elektronikusan vezérelt összkerék-meghajtási rendszerével lett felszerelve, a felfüggesztések pedig 100%-ig a Bilstein munkáját dicsérik. Az autó alatt a cég új fékrendszere mutatkozik be, mely hatékonyságában teljes mértékben a megnövekedett teljesítményhez passzol.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az FQ 400-at több karosszéria-elem is megkülönbözteti lassabb testvéreitől. Ralliart aero tükrök, karbon első légterelő, a tetőn pedig a cápafognak becézett apró szárnyak gondoskodnak a megfelelőbb légáramlásról. Az autó alá a Team Dynamics fényes fekete könnyűfém felnijei kerültek, mindezek mellett egy piros ’FQ-400’ plakett is messziről árulkodik róla, hogy itt bizony már sokkal többről van szó.

Az utastér a sportosság jegyében Momo sportkormánnyal és Recaro ülésekkel lett felszerelve. A műszerfalat karbon berakás uralja, és – a Zondához hasonlóan – egy diszkrét tábla jelzi a szemlélődőknek az autó sorszámát. A belső kialakítás és a komfort viszont nincs a végletekig a teljesítmény javára hangolva: a hifi, az elektromos ablakok és tükrök, valamint a digit klíma ugyanúgy szériatartozékok, mint bármely másik utcai Mitsubishiben – sokak szerint ez teszi az autót a világ legpraktikusabb és legsokoldalúbb sportautójává.

A limitált szériában gyártásra kerülő Mitsubishi Lancer MR FQ-400 – a cég által kínált 3 év / 36.000 mérföldes garanciával - mindösszesen 46.999 Angol Font (16.6 millió HUF) ellenében már megrendelhető, ami azért amit kapunk, elég barátinak mondható.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!