Linkgyüjteményünk néhány újabb, mindenki számára hasznos oldallal bővült. Igyekeztünk néhány népszerű oldal mellet bemutatni a kevésbé közismertekből is egyet-kettőt.

A sort a német Tuning.de autótuning oldal nyitja, amely igaz, hogy német nyelvű, de nagyon hasznos információkkal, újdonságokkal ? és persze tekintélyes képgalériával ? szolgál az olvasók számára. Megtalálhatóak itt az autós klubok, sőt az oldalnak van saját fóruma is - hozzánk hasonlóan.

BBS ? bizony, alufelni. A cég fő profilja a könnyűfém felni, amelyből számtalan kiváló mínőségű darabot találhatunk ezen az oldalon mindenféle autóhoz. Ha autónkon ilyen felni díszeleg, akkor biztos, hogy ilyen téren nem csináltunk rossz boltot, mert a német BBS kerekek gördülnek a Daimler-Chrysler, a Porsche, a Ferrari, és a Jaguar egyes modelljein is. Ez már komoly referenciának számít, ha Nekik megfelel, minden bizonnyal számunkra is tökéletes választás. www.bbs.com

VW, Audi, Seat és Smart külső és belső tuningolásával, valamint széleskörű tuning alkatrészek forgalmazásával foglalkozik a német Hofele cég (www.hofele.com). Náluk az autóépítés nem csak a külső spoilerezést takarja, hanem a teljes motor, futómű és belső kialakítás egyedivé formálását igen magas szinten. Ajánlom minden érdeklődőnek, bár idehaza igencsak kevesek tudnák anyagilag is finanszírozni.

Szigetországi könnyűfém felnik autókra, terepjárókra és versenyautókra is az angliai Speedlinecorse cégtől, amelynek hivatalos honlapja a www.speedlinecorse.co.uk. Sajnos inkább a versenykategóriába tartozik, értem ezalatt a kiváló minőséget és az igen borsos árakat, hiszen olyan népszerű technikai sportok meghatározó szereplője, mint pl. a Formula 1, vagy a WRC.

Kizárólag Peugeot-tuningról beszélhetünk a következő látványos oldal kapcsán, amely több mint 10 éve kiemelkedő szerepet tölt be a Peugeot-nál motor- és desigépítésben. Sok hasznos információ és nagy mennyiségű képanyag áll az Ecosse-Peugeot cég honlapján (www.ecosse-peugeot.co.uk) rendelkezésetekre, ihletet lehet bőven meríteni. Termékei és teljes külső-, belső- és motor-tuninggal ellátott autó közt egy igen hatékony keresővel lehet barangolni, amennyiben tisztában vagyunk a kocsi típusával. Nagyon igényes, csak ajánlani tudom mindenkinek, már csak megnézni is érdemes.

Világszerte az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb fék- és fékrendszer-gyártó cég, az 1961-ben alapított Brembo (www.brembo.com) honlapja is felkerült linkjeink közé, már csak azért is, hiszen a Ferrari és a Maserati beszállítói közé tartozik, valamint Nekik köszönheti a 2002-es Subaru Impreza is fékeit.

A magyar tuningoldalak listáját egy újabb linkkel gyarapítjuk, az autodesign.somadesign.hu oldallal. Itt sok-sok hasznos információt és képet találhatsz átépítésről, tuningról, alkatrészekről, műhelyekről. Az oldal tartalmilag még itt-ott egy kissé hiányos, de a feltöltése folyamtosan is zajlik.

Kíváncsi vagy mit is tud az autód? Ha igen, akkor kattints az ave.fw.hu oldalra, ahol az Avantage Performance ad kérdéseidre választ. Nem másról van itt szó, mint autóink műszeres méréséről, amely pontos adatokat szolgáltat az következő tulajdonságairól:



  • gyorsulása: tetszőleges két sebesség között (0-100 km/h, 60-80 km/h, sőt akár 100-0 km/h) és tetszőleges távon (1/8 merfold, 1/4 merfold, 1 km, stb...)
  • teljesítménye: a gyorsulási erők és jármű tömege alapján
  •  
  • nehézségi erők: mind a hossz-, mind a keresztirányú nehézségi gyorsulás mérhető egyidejűleg.

Rendkívül hasznos információk olyasmikről, mint pl. mennyire fontos a megfelelő hőmérsékletű levegő a motornak, a könnyítések hogyan befolyásolják a teljesítményt, stb.

A nemzetiség szempontjából kissé nehezen behatárolható polocult.com egy magyarok által szerkesztett Volkswagen Polo tuning oldal. Több mint 50 autó teljes leírással, találkozók képei, galéria, sok kép és egy segítőkész közösség várja az érdeklődők látogatását. Kivitelezés szempontjából egy rendkívül igényes oldalról van szó, egyszerűen öröm ránézni. Tegyétek meg Ti is!

Egyesületeink listája is bővült, mégpedig a Hungarian Streetracing Club csapatával. Ők egy egyelőre be nem jegyzett, de igen népes társaság. Oldalukon rengeteg képet találhatunk több, autókkal kapcsolatos eseményről, összejövetelről is. Remélhetőleg hamarosan Tőlük is kapunk egy bővebb ismertetőt.