Miközben a világon egyre több villanyautó készül, a maradék robbanómotoros gépek pedig a downsizing áldozatául esnek és ma már ott tartunk, hogy 4 hengeres motorokkal szerelt autókra mondjuk azt: "sok hengeres",  még mindig vannak "páran" akik szeretik a régi, kőkorszaki technikákat és nem sajnálják az időt, energiát, pénzt arra, hogy talpra állítsanak egy-egy klasszikus darabot. 
Mike is imádja ezeket a régiségeket és kedvence a Datsun Z, így amikor az eBay-en felbukkant egy megfelelő alap, ráadásul nem is nagy távolságra, apjával azonnal autóba ült és elindult megnézni és megvenni a kocsit. A 260Z, első ránézésre, egészen vállalható állapotban volt és még simán be is indult, úgyhogy gyorsan elintézték a papírmunkát és már lehetett is hazavinni az új szerzeményt. 
 
Mike számára ez a modell a tökéletes autót testesíti meg. Hosszú elejével, 6 hengeres motorjával, hátsókerék hajtásával és kiváló vezethetőségével, nem is tud jobbat elképzelni a Datsun-nál. Kellett is ez a lelkesedés, mert amint elkezdték alaposabban megvizsgálni az autót, egyre komolyabb mennyiségű rozsdát találtak. Ez persze nem meglepő egy 1976-os autó esetében, de sokszor ezen áll vagy bukik egy projekt sorsa. Mike viszont nem ijedt meg a kihívástól és atomjaira szedte az autót, "lehomokolt" minden létező felületet és alapjairól kezdte újraépíteni a klasszikus gépet. Azt is tudni kell, hogy Mike-nak és apjának nem idegen terület a fémek megmunkálása, úgyhogy itt is rutinfeladat volt a teljes lakatolás, illetve az egyedi szélesítések elkészítése is. Az autó az Audi színpalettájáról származó Ibis White fehéret kapta, felkerültek a 280Z visszapillantók a sárvédőkre, európai első lökhárító, hátul pedig BRE hátsó szárny zárja a sort. A futómű K-Sport állítható szett, beépítésre került egy T3 toronymerevítő, poliuretán szilentek és felcsavarozták a tökéletesen korhű, Watanabe felniket, amik mögött Wilwood fékek lassítják a kocsit. 
 
Az utastérben a gyári kormányt újították fel és alcantara-val húzták be, a dudagomb egyedi CNC-s munka, pont úgy mint az ablaktekerők és a váltógomb. Az ajtókárpitok is egyedi, kézzel készült darabok, a sofőr és utasa pedig Cobra ülésekben foglalhat helyet és Sparco övek szorításában élvezhetik az utazást. A kellemes utazáshoz egy olyan motor kell, ami szépen is szól! Az L26 szív felújítás után került vissza helyére, 260-as tengellyel és 40-es tripla Weberekkel. 6-1 leömlő és egyedi kipufogórendszer ereszti a szabadba a gázokat és a motor hangját, a motorhoz pedig 5 sebességes váltó csatlakozik, ahonnan a felújított és megerősített diffibe érkezik az erő és hajtja meg a hátsó kerekeket. 
 
Az autó elkészüléséhez 3000 munkaórára volt szükség és azt hihetnénk, hogy elkészült teljesen, de mint tudjuk, egy autó sosincs kész. Mike is így gondolja és rengeteg ötlete van még, de most inkább élvezi munkájának gyümölcsét kicsit, mielőtt újra szétkapná. 
 
Ha szeretnétek több képet látni erről a fantasztikus Z-ről, akkor csak KATTINTSATOK IDE! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. április 20.)

Forrás: Stanceworks