Ha esetleg eddig nem tudtad mi az a Kei car, akkor röviden leírom. Az a kategória, ami olyan japán belpiacos modellekből áll, amiknek a tulajai adózási és parkolási kedvezményeket élvezhettek. ezek rendszerint nagyon kicsi és könnyű kisautók. (Innen a név: keijidōsha: könnyű autó). Létezett belőlük platós kisáruszállító is és a belvárosi közlekedésre nincs náluk jobb opció, ráadásul egyes modellek komoly technikával is rendelkeznek. 360, 550 és 660 köbcentis motor hajtja ezeket az autókat, gyakran turbóval szerelve. 
 
Japánban nagyon szeretik ezeket az autókat és a tunerek is felfigyeltek rájuk, úgyhogy elég sok extrém darab található a szigetországban. Külön versenyek is vannak, hiszen a turbós motorokban van tartalék, így igazi méregzsákokat lehet építeni belőlük. Sajnos viszont hiába keresünk Európában igazi Kei autót, ezek csak belpiacra készültek, úgyhogy ha nem importált valaki magának egyet, akkor bizony ide nem jutott. 
 
A képeken látható Subaru Vivio RX-R a Wako, 7 órás futamon indult és második helyezést ért el, megelőzve egy Porsche Boxstert! Az építő, Harada-san, 73 éves és egy nagyon jól megépített masinát rakott össze a futamra, tele öregsulis megoldásokkal. Ha benézünk az utastérbe, megszámlálhatatlan kiegészítő műszer, szenzor, kapcsoló kapott helyet, az egy darab Recaro ülés mellett, amibe egyébként Takata öve szorítja a pilótát. 
 
A motorháztető alatt 660 köbcentis, 16 szelepes erőforrás dolgozik, eredetileg mechanikus feltöltővel és 64 lóerővel. Ebből sikerült több mint kétszer annyit kicsikarni, mégpedig úgy, hogy semmi sem maradt érintetlen, illetve a gyári feltöltő helyére, Harada-san, egyedi turbót pattintott fel, intercoolerrel.
Ezt még kiegészíti az egyedi futómű és a felnikre húzott, Bridgestone Potenza RE-11 gumik. 
 
Mindez elég volt ahhoz, hogy az autó 7 óra alatt, 139 kört tegyen meg. Az első helyezett Civic, mindössze 3 körrel tudott többet menni a pályán. 
 
Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. szeptember 14.)

Forrás: Speedhunters