A különféle kompresszorok számos kis- és nagyipari folyamatban alkalmazzák előszeretettel. Bizonyos esetekben kevesebb tisztaságra vonatkozó előírással találkozhatunk, ám előfordul, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani erre is. Megoldás természetesen minden igényre létezik.

 

Kompresszorok és típusaik

A kompresszorok esetén meglehetősen egyszerűen körülhatárolható a feladat, melyre az eszközök alkalmasak. Típustól függetlenül lényegében mindig ugyanazt a munkát képesek elvégezni: a levegő sűrítését, szállítását és adott esetben tárolását. Az persze már más kérdés, hogy ezt milyen módon, milyen technológia segítségével végzik. Napjainkban lényegében két opció lelhető fel a forgalmazók kínálatában: a dugattyús kompresszorok és a csavarkompresszorok.

Ezek értelemszerűen működési elvükben és ebből fakadó teljesítményükben térnek el leginkább. Míg a dugattyús modellek inkább kisebb műhelyek, szakemberek számára lehetnek megfelelőek, addig a csavarkompresszorok már az ipari szintet képviselik. Ami azonban közös, hogy e berendezések többsége olajos kompresszor, vagyis működéséhez valamilyen módon olaj szükséges, mely sok esetben az előállított levegőt is szennyezi.

Nem teljesen tiszta levegő

Az olajos kompresszor természetesen egyáltalán nem ismeretlen a szakemberek számára, hiszen lényegében evidens, hogy egy motorral hajtott eszköz számára szükséges a kenőanyag használata. Ez esetben ez elsősorban a berendezések hűtését segítik, mely azonban azzal a hátránnyal jár, hogy az előállított sűrített levegő sem minden esetben száraz és olajmentes. Ez pedig nem minden esetben fér bele. A kompresszorokat gyakran alkalmazzák autóipari körökben is, gyártósorokon. E tekintetben az olajos kompresszor is megfelel, hiszen a pneumatikus gépek működtetéséhez nem szükséges tiszta levegő.

Más felhasználási területeken ugyanakkor már igencsak számít, hogy az olajos kompresszor levegője sokszor szennyezett. A festési, fényezési munkák során például nem engedhető meg az, hogy bármilyen szennyeződés kerüljön a felületre, hiszen ez a végeredmény minőségét, illetve a bevonatoláshoz használt anyag tapadási tulajdonságait is ronthatja. Itt jönnek tehát képbe az olajos kompresszorok alternatív megoldásai, melyek nem feltétlenül jelentenek egy teljesen új eszközt.

Olajmentes megoldások

Bár tény, hogy a piacon az olajos kompresszorok a legelterjedtebbek, a felhasználói igényekre reagálva a gyártók is rendelkeznek olajmentes opciókkal. A kompresszorok egyik nagy előnye például az, hogy utólag is számos kiegészítővel és alkatrésszel szerelhetők fel. Ebbe a körbe tartoznak a különböző olajszűrők is, melyek segítségével utólagosan akár egy olajos kompresszor minősége is javítható. Így tehát akkor sincs probléma, ha időközben derül ki az, hogy olajmentes levegőre van szükség.

Emellett persze a piacon ugyanúgy elérhetők a már eleve olajszűrővel szerelt, vagy olajmentes működést biztosító modellek is. Ez utóbbiak egyik speciális kategóriáját például azok a dugattyús kompresszorok jelentik, melyeket a fogászat és a kozmetika területén alkalmaznak. Ezekben az esetekben a higiénia kiemelt fontosságú, így csakis ilyen eszközök használata lehet indokolt. Más alkalmazási területeken azonban az esetek többségében az olajos kompresszor is megfelel az igényeknek.