Korábban kevesen gondolták, hogy az E30 annyira ikonikus modellé válik, hogy a négyajtós, négy hengeres modellekért is komoly összegeket fognak kérni. Az M3 és egy M-Tech II 325i esetében nem volt kérdés, de mára már nehéz találni igazán jó állapotú darabot, ha pedig projektautónak szeretnénk, akkor alaposan fel kell kötni a gatyát. 
 
Jurijnak 100.000 rubel állt rendelkezésére és három alternatíva volt: W201 (190-es Merci), Audi 80 vagy egy E30. Végül aztán véletlenül bukkant rá egy bronz 4 ajtósra, ami egy udvaron várta a megváltást. Az 1984-es, "kislámpás" E30 orrában M10 motor volt még akkor. Végülis egy darabig nem nagyon piszkálta meg emberünk az autót, de aztán rábukkant egy Instagram posztra és magával ragadta. Az az autó az Egyesült Államokban épült és tele volt USA kiegészítőkkel, amire Jurij azonnal begerjedt és eldöntötte, neki is kell egy ilyen kocsi! 
 
Mondjuk az alap tökéletes volt egy ekkora projekthez, mivel elég sok helyen átrágta már magát a rozsda, viszont a kiegészítők beszerzése elég nagy kihívást jelentett. Első lépésként teljesen szátszedték az autót, lecsupaszították fémig és az alapoktól kezdték felépíteni az egészet, amiről hamar kiderült, hogy menthetetlen, úgyhogy keresni kellett valami megoldást és szerencsére talált egy olyan kasznit, ami majdnme rozsdamentes volt, úgyhogy ez alól kikapták a futóművet és tuilajdonképpen mindent és lekezelték a felületeket. Ha pedig már a futómű elemei is kint voltak, azokat is homokszórták és lefényezték. Ezután jöhetett a fényezés. 
 
Közben sikerült beszerezni a "csúnya" amerikai lökhárítókat Kaliforniából egy vászontetős változatról. Az összes apróság, díszléc, patent, különböző műanyagok beszerzése 5 évet vett igénybe, viszont ezek mind gyári, új darabok! 
 
Az M10-et kikapták és helyére egy M30B35 "big six" motor került beépítésre, természetesen teljesen felújítva, gyári alkatrészek felhasználásával. Az USA lökösök fém részeit tükörfényesre polírozták, de ugyanígy csillog a kipufogó vagy a BBS felnik pereme. Külön érdekesség még a "nelásskirács" hátul valamint a motorháztetőn végigfutó gumicsík, ami nagyon ritka Kamei termék. 
A beltérben is találunk csemegéket. Felújított, combtámaszos, fűthető ülések, kazettás középbox, légzsákos(!) kormány és itt találjuk a levegős futómű vezérlőjét is. 
 
Arra kérdésre, hogy mennyit locsolt rá a kocsira, Jurij csak nevetve annyit mond: "Egy vadonatúj 2-es BMW-t már kihozhattam volna a szalonból ennyi pénzből, de az nem lenne olyan mint az E30." 
Ezzel a mondattal pedig tökéletesen tudok azonosulni. Igazából akkor tűnnek fel az apró részletek ha megnézzük a képeket, amit IDE KATTINTVA értek el. 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. november 10.)

Forrás: Lowdaily