Már ezerszer írtam arról, hogy a sakndináv országok lakói mennyire meg tudnak menni a hosszú téli éjszakák alatt. Bevonulnak a garázsba és rendszerint valami extrém "hülyeséget" gurítanak ki, amikor beköszönt a jó idő. Ez így is van rendjén! Egy olyan országban, ahol egyébként nincs túl nagy forgalom az eredi utakon, vagy ahol van Gatebil, ott teljesen hétköznapinak számít egy több száz lóerős gépezet. Előveszik a lerúgott Volvo-kat és 2JZ motort helyeznek bele, amiből aztán kipréselik amit csak lehet és kész is van az élményautó! 
 
De azért a Volvo-n túl is van élet. Példának okáért ott van a Saab. Ugye azok is gyárilag érkeznek turbós motorokkal és volt már példa 800 lóerős négy hengeres 9-5-re is. A képeken látható típus viszont teljesen más korból érkezett. 
 
Ez az 1974-es Saab 99 X7 Jesper Schwartz agymenése, aki hátsókerekes pályaautót akart készíteni a kocsiból. Az első lépés az volt, hogy befaragta  a 2,3 literes Saab B234, 4 hengeres motort, ami 360 lóerőt és 480 Nm-t présel ki magából, 1,5 bar töltőnyomás mellett, a TD04-19T turbónak köszönhetően. A 98-as üzemanyag 4 literes tankból érkezik Bosch 044 pumpán keresztül, 750-es injektorokon az égéstérbe. 
 
Az egyedi hajtáslánc, Opel R25/28 5 sebességes váltóból, Saab 9-5 lendkerékből és 4 tollú szinterkuplungból, illetve módosított, két részes kardánból áll, ami 7,5-es Ford hídban folytatódik és sperr diffiben végződik. A futómű is teljesen egyedileg, a pályázáshoz készült. Az autó osztóköre immáron 5x112. A hátsó futómű pedig eredetileg Ford Scorpio-hoz készült GAZ állítható szettből áll. 
 
Nem tudom pontosan milyen lehet használat közben az autó, de a 360 lóerő elég meggyőző lehet ezzel a bódéval. KATTINTSATOK IDE, ha látni akarjátok mozgás közben a kocsit! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2019. július 09.)