Vannak autók, amiknek valahogy nem sikerült a nagy áttörés, pedig van bennük potenciál. Véleményem szerint az a baj, hogy a legtöbben nem mernek kilépni a BMW-Volkswagen-Honda háromszögből és inkább a jól bevált utat választják, ahol kevesebb kudarc várja őket, könnyebben találnak alkatrészeket és persze az internet tele van különböző építésekkel, amiknek hála, kevesebbet kell agyalni. Ez persze nem igaz mindenkire, mivel elég sokan a saját fejük után mennek, de láttunk már olyat, amikor nem volt valakinek fantáziája és egy az egyben lekoppintott egy külföldi gépet, amiből aztán ingyencirkusz volt a neten. 
 
Peti nem akart beállni a sorba. Egy olyan autót választott, amiből nem rohangál túl sok és nem akart megfelelni semmilyen felkapott Facebook oldalnak, hogy vele legyen tele minden. Persze az elismerés jól tud esni és hazudik, aki azt mondja, nem küldött még képet valamelyik oldalnak, hogy hátha elnyeri a tetszését az adminoknak, de ezzel nincs is baj. A visszaigazolás jó dolog és kell is az embernek, viszont Petit nem látni minden találkozón. Csendben csinálgatja autóját, ami nem csak kívülről néz ki jól, de a lemezek alatt a technika sem rossz. 
 
"2014-ben vásároltam, gyári állapotban. Akkor még semmi tervem nem volt, el se tudtam képzelni, hogy egyszer majd hozzá fogok nyúlni, főleg a motorhoz. Teljesen laikusként, nulla tudással vágtam neki az egésznek.
 
Egyszerűen gyerekként megszerettem ezt a formát és tudtam,  ha lesz autóm, ilyen kell, hogy legyen éppen ezért évekig spóroltam rá, hogy meg tudjam venni. Idővel, ahogy egyre jobban beleástam magam, akkor fordult meg a fejemben, hogy lehet kellene pár apróbb módosítás. Már nem is emlékszem mi volt az első amit megcsináltam. A külsején nem igazán akartam változtatni, inkább a belső volt számomra kicsit idejét múlt. Itt a változtatások: Plazma számlap, RX-8 elektromos bőrülések. A teljes beltér feketére van flokkolva és kapott egy kisebb Isotta  sportkormányt. Az A oszlopon kapott helyet az olajnyomás, a turbónyomás és az utólag beszerelt 3. a szélessávú szonda (AFT mérőóra)
 
Kívül: XXR527 18-as felni, állítható futómű, elöl 4, hátul 2 dugattyús Brembo fékek VR4 csonkállványon. Komolyabb módositások a motortérben történtek. Nagyjából egy évig gyűjtögettem hozzá az alkatrészeket. Mivel a 420a motor gyárilag nem létezett turbós változatban, igy ezt kicsit nehezebb és bonyolultabb is megépiteni turbósra mint egy 4g63 motorral szerelt Eclipse esetében, ami alapból létezik turbós kivitelben. Főleg egy olyan laikus embernek mint én. Sokat kellett utána olvasnom és kérdeznem. Persze létezett már itthon pár turbósitott Eclipse, köztük egy jóbarátomé,  így sok segítséget kaptam tőle, de maga a megépítés része teljesen rám maradt, amit szerettem is, mert jó érzés ha a saját kezem munkája valami, és elmondhatom, hogy én építettem.
 
A motor teljesen fel lett újítva. Felkerült rá egy TD04H15G turbó külső wastega-tel, egy Greddy lefújószelep, a gyári benzinpumoa helyére egy nagynyomású Walbro benzinpumpa került, 12:1es üzemanyag nyomásszabályzóval és 440-es injektorokkal. Bekerült egy MSD gyújtótrafó NGK gyújtógyertyákkal, a gyári radiátor helyére pedig, 50 mm-es aluradiátor került. Gyárilag nem volt olajhűtő benne, igy azt is be kellett kötni." 
 
Petinek jelenleg nincsenek további tervei az autóval. Élvezi munkájának a gyümölcsét. A teljesítmény 230 lóerő körüli, ami bőven elég neki. Nem akart üzemórás, 300-500 lóerős autót építeni, mivel az már túl sok kompromisszummal járt volna. A Remus kipufogódob nem zavaró, így hétvégi túrára is tökéletesen alkalmas az autó. 
 
Szépen összerakott, túlzásoktól mentes, letisztult gyárias forma és egy kis technikai okosság. Nem is kell ennél több. 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. szeptember 23.)