Mit vennél 70. születésnapjára egy úriembernek? Egy újabb kardigánt? Netán golfkészletet? Esetleg befizetnéd egy utazásra? Az biztos, hogy nem valami adrenalinlöketet biztosító dolgot, mert ki tudja, hogy kibírná-e a szíve. Azonban Joop Donkervoort nem egy hétköznapi idős úr, hanem a Donkervoort alapítója és aki ismeri a márkát, tudja, hogy ott nem olyan autók készülnek, amikkel csak poroszkálni lehet a külső sávban. Így pedig mi más lehetne a legideálisabb ajándék, mint egy több mint 400 lóerős masina, ami kanyarban, akár 2G erőt képes produkálni? 
 
A holland cég által készített D8 GTO már alapból sem gyenge, de a JD70 (ami az alapítóra utal ugyebár) kicsit gyorsabb, kicsit erősebb és kicsit durvább. Az autó orrában egy 2,5 literes, 5 hengeres Audi motort találunk, 415 lóerővel. Az autó súlya kevesebb mint 700kg, így pedig 0-ról 100-ra 2,7 másodperc is elég, 200-ra 7,7 másodpercre van szükség és 280 km/h-ig meg se máll a mutató. Az Audi RS3/TTRS/RS Q3-ban is használt motor itt már nem 7 sebességes dupla kuplungos automata váltót, hanem 5 sebességes manuális váltót kapott. 
 
Nem rosszak a teljesítményadatok, de van még más is! Köszönhetően a szélesebb nyomtávnak, a hátul dupla keresztlengőkaros futóműnek és a Nankang AR-1 semislick gumiknak, a sofőrt 2G erőhatás is érheti kanyarodás közben. Ezzel pedig az első olyan sorozatgyártású utcai autó, amivel ilyen értékeket lehet elérni. 
 
Nyilván sokan azt mondják, hogy úgy néz ki mint egy modernizált Caterham, amivel nem tévednek nagyot, de azért ez az autó sokkal modernebb. Az oldalt kivezetett kipufogó önmagában egy érdekes megoldás, viszont az új diffúzor és átalakaított frontrész valamint szellőzőkkel ellátott sárvédők, már komoly funkcióval bírnak. Előbbi 80, utóbbi pedig 50 kg plusz leszorítóerőt produkál. 
 
Felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül egy ilyen játékszer? Ha csak annyit mondok, hogy az egész karosszéria karbonból készült, akkor mindjárt gondoljuk, hogy nem lesz éppen olcsó. Nos, átszámítva, valamivel t9bb mint 56 milliót kell leszurkolni egy ilyen gépért és ehhez még hozzájönnek az adók is. Ezzel viszont bekerülhetünk egy szűk körbe, ugyanis, mindössze 70 darab készül a csodajárgányból. 
 
IDE KATTINTVA még egy videót is megnézhettek! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. június 20.)