Ha legendás sportautók kerülnek szóba, akkor a Porsche 911 biztosan felmerül. A GT változatok pedig mindig a csúcsot jelentették, amibe a mérnökök minden tudásukat beleadták. (Na nem mintha a többibe nem, csak ezeknél kicsit szabadabb kezet kaptak.) Kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretne egy 911-et a garázsába, egy GT3-ért pedig, valószínűleg, bárkinek a lelkét eladná. 
Most pedig itt van az új 911 GT3 : 992! 
 
Nézzük a száraz adatokat! 4 literes, 6 hengeres,  boxer motor, 510 lóerő, 470 Nm nyomaték, hátsókerékhajtás, 9000-es maximális fordulatszám, 7 fokozatú PDK váltó, 1435 kg, 3,4 másodperces 0-100 és 318 km/h-s végsebesség. Kéne? Meghiszem azt! A Porsche ismét nagyot alkotott és elektromos forradalom ide vagy oda, megint megmutatták, hogy még mindig van jogosultsága a kőkemény sportautóknak, hiába tud a Taycan Turbo S 2,8-as 0-100-at!
 
A "hattyúnyak" tartókkal ellátott hátsó szárny és a szélesebb karosszéria már önmagában felhívja magára a figyelmet, de azért odafigyeltek arra is, hogy könnyebb legyen a korábbi változatoknál, amit karbon elemek felhasználásával értek el. A motorháztető és a csomagtérajtó is szénszálas elemből készült. Az autó alatt nagyobb fékek vannak, a futómű pedig a 911 RSR versenyautó alól érkezett és akár összkerékkormányzást is rendelhetünk, illetve 6 sebességes manuális váltóval is kérhetjük autónkat, ami nagyobb végsebességet (320 km/h), könnyebb önsúlyt (1418kg), de ugyanakkor gyengébb gyorsulást (3,9s) eredményez. 
 
Az utastérből kikerült a hátsó üléssor, háromféle üléssel rendelhetjük, amiből egyértelműen a karbon versenyszékek a legvonzóbbak, kisebb a kormány, vékonyabbak az üvegek és a digitális műszerfalon, külön "Track" funkciót is találunk, ami versenypálya használat közben jöhet jól. A kerékjáratokban kovácsolt, pehelysúlyú felnik forognak, 20" és 21" méretben, amikre különleges gumikat húznak. 
 
A Nordschleife-n sikerült 7 perces időt futni vele (6:59.927), ami az előző GT3-hoz képest jobb (7:12.7) az előző GT3 RS-hez képest pedig kicsit rosszabb (6:56.4), de azt gondolom, hogy fel tudnám dolgozni ezt a lemaradást. Egyedül az ára az, amit nehezen lehet megemészteni, mivel a májusban érkező modell, valamivel több mint 60 millió forintba fog kerülni. 
 
ITT találtok még pár képet! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. február 18.)