Legyen szó akár a nyári, akár a téli időszakról, utazás során különösen fontos a megfelelő autógumi használata. A laikusok és a tapasztaltabb járművezetők egyaránt időnként gondban vannak azzal, hogy az adott időjárási körülményekhez milyen típusú abroncsokat érdemes választani. Napjainkban még mindig sokan döntenek a kedvezőbb árú gumik mellett, azonban egyre többen fektetnek hangsúlyt a minőségre. Na de mi a helyzet a négyévszakos gumikkal? Cikkünkben arra keressük a választ, hogy vajon megéri-e ilyen típusú abroncsokat tetetni a gépjárműre.

Mit kell tudni a négyévszakos gumikról?

A legnagyobb különbség a hagyományos gumik és a négyévszakos abroncsok között egyértelműen azok alapanyagában van. Utóbbiak sokkal puhább keverékből készülnek, mint a nyári gumik (bár a szilikáttartalmuk inkább a nyári gumikéhoz áll közelebb), hogy megfelelő tapadást biztosítson a hideg időben is. A téli gumi is egyébként pont ezért puhább, mint a nyári. Ennek azonban megvan az ára: nevezetesen a gyorsabb kopás. Miután a négyévszakos készletet nem kell folyamatosan cserélni, ezért nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az év folyamán.

Az anyaguk mellett a négyévszakos gumik mintázatukban is különböznek társaiktól. Ötvözik a nyári és a téli gumik mintázatát – előbbiektől a telítettebb futófelületet, míg utóbbiaktól a felületüket borító „dudorokat” örökölték. A telítettség miatt sokkal jobban fog tapadni az abroncs az úttesten, és megakadályozza, hogy az autó megcsússzon a nedves úton. A kicsi lamellák pedig egyrészt elvezetik a latyakot/sarat/havat a blokkokban található árkok irányába, amelyek aztán kiszorítják az anyagot a gumik alól, valamint segítenek a jobb fékhatás elérésében.

Kiknek ajánlott négyévszakos gumit választani?

Szezonváltozás során az autógumi szakértők mindig felhívják a sofőrök figyelmét az abroncsok cseréjére. A már annyit emlegetett +7 Celsius foknál azonban még mindig akadnak olyanok, akiknek nem fűlik a foga a gumicserére. Számos járművezető télen is nyári garnitúrával rója az utakat és fordítva. Ez azonban rengeteg balesetveszélyes szituációt eredményezhet. A négyévszakos gumikra a felhasználók általában úgy tekintenek, mint a kényelem egyik alternatívájára.

Ezen típus – minden ellenvéleménnyel szemben – számos előnnyel rendelkezik. Akik elősorban városi közlekedésre, napközben használják gépjárművüket, azoknak mindenképp érdemes elgondolkozni rajta. A négyévszakos gumiknak a szélsőséges időjárási körülmények az Achilles-sarka: szerencsére azonban Magyarországon nem jellemzők a nagyon kiugró minimumok és maximumok, így idehaza bátran használhatjuk őket. A jó minőségű négyévszakos szettek akár 2-3 évet is kibírnak anélkül, hogy le kéne őket cserélni. Vásárlás előtt tehát érdemes végig gondolni a vezetési szokásokat, az útviszonyokat és a térség időjárási körülményeit.

Átlagos használatra, kisebb távolságokra és városi közlekedésre egy jó minőségű  négyévszakos gumi remek választás lehet. Természetesen általános jó választás nincs, viszont egy kis segítséggel sikerülhet megtalálni az ideális gumi garnitúrát: az Autógumipláza Webáruházon egy részletes szűrő segítségével könnyedén eligazodhatunk a több, mint 10.000 termék között. Munkatársaik pedig minden esetben felhívják a tranzakciót követően ügyfeleiket, hogy meggyőződjenek arról, hogy járművük a tökéletes négyévszakos szettel gazdagodott.