Néhány év kihagyás és egy félgőzön teljesítő AMTS után, végre ismét a régi fényében tündökölt hazánk legnagyobb autós rendezvénye. Az esemény előtti hetekben mindenki izgatottan intézkedett még, hogy minden tökéletesre sikerüljön és azt kell mondjam, sikeresen vettük az akadályt!

A hivatalos köszönetnyilvánítás majd később érkezik, most egy kicsit más szemszögből szeretnék pár mondatot idepötyögni a showról. Arról a showról, ami meghatározó része a hazai autós kultúrának és valójában ez az igazi szezonnyitó esemény minden évben. Itt akarja megmutatni az eredményét az elmúlt hónapok munkájának. Ezzel együtt lehet kicsit lazulni, kiengedni a gőzt a haverok társaságában, új arcokat megismerni, vagy csak büszkén feszíteni az autója mellett.

Az idei évben rettentően erős volt a felhozatal és szinte mindegyik csarnokban voltak igazán kiemelkedő építések. Ezzel együtt persze akadtak olyanok is, amik valamilyen módon átcsúsztak a radar alatt, de erről majd később.

Kezdeném a külföldi autókkal. Nem mondok hülyeséget, ha azt állítom, az RS Hardcore csapata csúnyán ellopta a showt idén. Első ránézésre nem is biztos, hogy feltűntek azok a módosítások, amik egyébként megadurvának számítanak, de a felszín alatt olyan munkát végeztek, amitől igazán showcar tud lenni egy autó. A Tuningkingz is elég sok autóval érkezett és ezek közül is többet díjazott a zsűri, ami azt gondolom teljesen érthető, mivel a lengyel csapat rendesen odatette magát. A Lower United is csodaszép gépeket gurított ki, így itt sem meglepő, hogy a srácok bezsebeltek néhány díjat.

A hazai felhozatalra sem lehetett panasz. Ahogy Sven Schulz fogalmazott: „A magyar építők egyre komolyabb autókat raknak össze és évről-évre emelkedik a színvonal. A kidolgozás minősége, a felhasznált alkatrészek, elemek, kiegészítők tökéletesen illenek a jelenlegi trendekhez, ezzel pedig a külföldi szintet közelítik meg.
Azt talán mondanom sem kell, hogy a mondat utolsó része már csak azért is jól eshet mindenkinek, mert elég sok hazai autósnak eddig is a külföldi építések számítottak mércének. Ha ki kéne emelnem pár csapatot, akkor mindenképp megemlíteném a Modified Stance Crew brigádját, akik üde és színes foltjai voltak az A pavilonnak. Autóik durván módosított darabok, brutál felnikkel, extrém fóliázással. Az RS Tuning Hungary ismét hozta a kötelezőt, elegáns standjukkal és a csapattól megszokott letisztult, minőségi autókkal ismét bebizonyították, hogy még mindig a legjobbak között vannak. A Cruisin’ Cars először jutott be az A pavilonba és megállták a helyüket letisztult, igényes autóikkal. Sly mindjárt két Mercit is kitolt és voltak régi ismerősök is, mint Farkas Krisz Golfja, vagy éppen Gál Krisztián Ladája. Az E pavilonban is volt látnivaló bőven. A North-East Company ismét nem okozott csalódást, a Finest OEM+ standján pedig komoly változásokon estek át az autók. A ZSTS Garage Suzuki Swift idén egyedi felnikkel volt kiállítva, ami remekül áll a kocsinak. Lehetetlen felsorolni mindenkit és itt inkább be is fejezném, mert sose érek a végére. A lényeg az, hogy a hazai szcéna folyamatosan erősödik, javul és tényleg büszke lehet magára mindenki, aki kiállította az autóját.

A végére azért megemlíteném a „radar alatt” besunnyogó gépeket is. Nem akarok nekik reklámot, csak azt szeretném ha megértenék végre, hogy ez hazánk legnagyobb autós rendezvénye, amit Európában is elismernek. Ezáltal biztosan eljut a híre az olyan autóknak is, amik úgy néznek ki, mintha téglával csiszoltak volna fényezés után. Javítsatok ki, ha tévedek, de ilyenkor a klubvezetőnek kéne mérlegelni a dolgot, hiszen a beköltözés napján a szervezőknek nincs kapacitása ezt is figyelni. Az önkritika még mindig nincs meg itthon és bizony lakkhibás, eseteként törött autókkal nem illik megjelenni egy kiállításon. Az már csak hab a tortán, hogy néhány autó rettenetesen koszos volt, ami az új fények miatt durván látszik, de mondjuk ez a tulaj igényességét jelzi. Figyeljetek oda legközelebb, hogy ne legyenek ilyen támadási felületek, hiszen hiába van kint akár 500 csodaszép autó, ha három, már-már gazdasági totálkáros jármű, rontja az összképet és a trollok osztogathatják a különböző csoportokban, hogy mennyire nincs minőség, miközben egy pavilonnal arrébb olyan autók állnak, amiknek az értéke sok számjegyből áll, rengeteg nullával a végén.

Ezt leszámítva igazán jól sikerült az idei AMTS és jó volt látni a rengeteg mosolygó arcot, a gyerekek csodálkozását egy-egy gépcsoda láttán. Mindig van hova fejlődni és már vannak tervek a jövő évi eseménnyel kapcsolatban, úgyhogy már most lehet készülni, mert jövőre emeljük a lécet ismét! 
 
Képekért köszönet: Csermak Automotive