Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Június 2-án, verőfényes szombati nap kíséretében került sor a II. Bajai Tuning Találkozó és Hangnyomásverseny fedőnevű rendezvényre, a Pioneer támogatásában. Az eseménynek a Petőfi sziget egyik füves területe szolgált helyszínül - természetesen Baján.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A sziget egyébként sörfesztiválnak és egy gyermekfoci bajnokságnak is otthont adott ugyanebben az időben, így adott volt a lehetőség bárki számára, hogy egy jó pofa sör, vagy a gyerkőcnek való drukkolás után még autóhifiket is nézegessen, jól. Na meg persze tuningot, mert az is volt, sőt optika is, ráadásul díjmentesen, hiszen a rendezvény ingyenes volt, vagy ahogy Quakes időkből rémlik, FFA - azaz Free For All.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Na de nézzük a száraz tényeket: ezen a szent helyen, amely autóhifis rendezvények szempontjából, Baja területén sorrendben a második, éves Carstyling.Humma Racing versenysorozatunk harmadik hivatalos állomásához érkezett. Aki esetleg még nem lenne képben, ez pontosan mit jelent, olvasson tovább.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az Európa több országában, az Emma szabályrendszere szerint futó versenyek során minden autó három fő területen mérettetik meg, melyek a következők: tuning és design, hangminőség és biztonság, valamint a hangnyomás. E három összetevő pontszámai alapján, két kategóriában, kupával, oklevéllel kerülnek kihirdetésre a győztesek: a Show kategória elsősorban a komolyabban átalakított, kiállításokra épített autóknak, míg a Decent kategória inkább a szolídabban tuningolt, utcai használatú járműveknek nyújt versenyzési lehetőséget.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Aki véletlenül nem kerülne a TOP3-ba, annak sem kell elkeserednie, hiszen a kapott pontokat mindenki viszi tovább a következő fordulókra, az év végén pedig ezen pontok alapján kerül kihirdetésre a két összetett első helyezett, akik hazánkat képviselhetik majd a nemzetközi döntőn, Dániában.

A verseny legfőbb érdekessége pedig, hogy a Tuning&Design részét mi pontozzuk a dolgoknak. Minden másra ott a Pioneer és a Humma - de persze ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Racingtől függetlenül volt kifejezetten hangnyomás verseny is Baján, ami egyébként szigorúan a Pioneer égisze alatt fut. De ez már egy másik történet.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A meghirdetett találkozón cirka 30-40 autó vett részt. Több régi ismerőst köszönhettünk a fövenyen a korábbi fordulókról is, de végre új emberek is neveztek a sorozaton, közülük kiemelten említeném a tavalyi győztest, Hans-t és a mattbordó Golf IV-est, ////Nascar Audiját, vagy Ráncsik István Clioját. A Racingen összesen 13-en neveztek, 7 Show és 6 Decent autó elosztásban. A viszonylag kevés nevező miatt elvileg könnyű dolgunknak kellett volna, hogy legyen, ennek ellenére most is sokat kellett gondolkoznunk egy-egy döntés során.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A nevezett autók között egy igazi gyöngyszemre is bukkantunk, egy fekete Golf III személyében, melynek VR6-os motorját gazdája 2 db turbóval bolondította meg. A megfelelő beállításokkal – a tulajdonos elmondása szerint – 510 lóerőt (!!) teljesítő gépjármű tudását Daniel személyesen is átélhette, nos, falfehér arccal és a tenyerén véres körömnyomokkal szállt ki a gépjárműből. A hozzáfűznivalója kb. ennyi volt: „Hű v*zzeg”... a slussz poénról pedig a hátsó ülések helye gondoskodott: nos, ott egy jókora mélyládát találtunk, teljes szélességben… no comment. Az autóról egyébként hamarosan rovatunkban is részletesen olvashattok!

A Racing eredmények pedig a következőképpen alakultak:

DECENT Kategória

Autótípus Név Tuning Hangzás SPL Össz.:
BMW 320T Nemes Károly 54 11 87 152
Golf Tényi Gábor 52 4 79 135
Renault Megane Balogh Atilla 41 28 60 129
Renault Clio Ráncsik István 36 14 76 126
Suzuki Alto Tóth József 13 8 70 91
Suzuki Swift Kecskeméti Károly 19 9 62 90


SHOW Kategória


Autótípus Név Tuning Hangzás SPL Össz.:
Ford focus Scheller Zoltán 67 34 59 160
Opel Calibra Koltai István 53 26 81 160
VW Golf Szita lászló 71 26 54 151
Opel Calibra Juhász zoltán 44 7 80 131
Opel Astra Cabrio Kovács Gyula 50 4 73 127
Opel Calibra Karner Zoltán 58 5 54 117
Audi Balassa Zoltán 48 4 0 52

A bajai forduló további érdekessége volt, hogy a saját kategóriánkban öt további kupát is kiosztottunk különdíjként, melyek a következők voltak:

Legegyedibb átalakítás
A legeredetibb optikai átalakítás ötletét jutalmaztuk ezzel a díjjal. Tulajdonosa Kovács Gyula Opel Astra Cabriója lett, elsősorban az utastér átalakítása miatt.

Legextrémebb átalakítás
A legdurvább, legmerészebb optikai átalakítást jutalmaztuk vele, ő nem is lehetett más, mint Koltai István, a versenyek állandó résztvevője, és világoszöld Calibrának látszó tárgya.

Tuning & technika
Motorikus átalakítás, teljesítménynövelés és biztonságtechnika szempontjából a legjobbnak talált autót jutalmaztuk vele. Minden kétséget kizáróan Karner Zoltán Calibráját jutalmaztuk vele.

Szakmai tudás
Az autón történt átalakítások szempontjából a legtöbb hozzáértésről tanúbizonyságot tett nevezőnek ítéltük – Ő e napon Scheller Zoli volt, és autója, a flip-flop Focus.

Sufni tuning
A legkomolyabb saját kezűleg végzett átalakításokkal ellátott autó tulajdonosának ítéltük. Fontos, hogy a díj nem negatív értelemben értendő! A kupát Tényi Gábor VR6-os biturbó Golfja kapta.

Végül, de nem utolsósorban a legszebb Decent autónak Ráncsik István Clióját, a legszebb Show autónak pedig Hans Golf IV-esét választottuk.

A rendezvény folyamatát, mely tulajdonképpen az egyes versenyágak zsűrizéséből állt, kora délután egy autós felvonulás szakította meg, melyen a találkozó szinte összes autója részt vett. Az eredményhirdetésre este 6-kor került sor, utána mindenki szépen hazament.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Összességében egy nagyon nyugis, pólóra barnulós, tuningos-ismerkedős napot tölthettünk Baján. Ez bizonyos szempontból pozitív és negatív is volt egyszerre. Pozitív, mert mindennel időben, pontosan végeztünk, nem volt az a rohanás, amihez általában hozzá vagyunk szokva. Negatívum viszont, hogy a versenyen és a büfén kívül gyakorlatilag sok más dolog nem történt aznap. Mindez pedig csak maximum a résztvevőknek izgalmas, a következő bulin talán valamivel a közönséget is meg kellene fogni – legyen ez bármilyen program, zene, tánc, pucér csajok vagy topless autómosás (az most úgyis nagyon megy), csak legyen sok-sok közönség, bámészkodók, csodálkozók, „mennyivelmegy” típusú kérdések... mert akárhogy is nézzük, azért tunereink sem csak maguknak és egymásnak reszelik a vasat heteken-hónapokon át. Így van?
Ugye.