Macisz egyike legrégebbi tagjainknak: Seat Leonja évről-évre történő folyamatos átalakulását pedig 2005 óta követhetjük nyomon az autója oldalán. A kisebb novellával felérő adatlap pedig most végre történetként is összeállt!


Az autó 2003 áprilisában került hozzám. Utódja egy 1.4-es leonnak, amit sikerült összetörnöm. Akkoriban ez volt az egyetlen autó ami tetszett, igaz szerettem volna 1.8T, de szüleim nem egyeztek bele. Ha most kellene autót vennem akkor az Audi palettájáról tudnék csak választani, de ez már másik történet lenne.

Visszatérve az autóhoz, már a szalonból se gyári állapotba hoztam el, direktszűrő betét, Eibach -30 mm-es ültetőrugó, króm kilincsdekor, szemöldök, jel nélküli hűtőrács, hátsó sportdob, tetőszárny, sötétítés és 16-os alufelni voltak azok amiket extraként kértem rá. Akkoriban még nem nagyon volt elterjed Mo.-n a tuning élet, így jobb híján nem is nagyon tudtam volna megvenni ezeket a dolgokat máshol. Később, ugye ahogy minél jobban belemerültem a témába rájöttem hogy elég ráfizetéses volt nekem ez a kis kezdeti tuning.

A 2003-as év el is telt így, élveztem az új autót, de nem volt eszembe semmiféle további átalakítás. Aztán jött 2004 nyara! Minden úgy kezdődött, hogy interneten vettem piros neonszettet a kocsi alá. Felszerelése után azonban volt pár nem kívánatos találkozásom a jardokkal, és mivel nem abba kötöttek bele hogy fent van, hanem hogy kilátszik elkezdtem lehetőségeket keresni az elrejtésére. A városunkba akkoriba nyitott meg 1 cég, akik üvegszálból különböző tuning elemek készítését vállalták. Így az autó kapott 1 hátsó szárnyat és küszöbspoilert. Gondoltam itt vége lesz a dolgoknak és szépen véget is ért az év.

2005 viszont jelentős változásokat hozott. Megindult az országban a tuning élet és én is 1re több helyre jártam, akkoriba főleg Hungaroringre. A sok nézelődés, ismerkedés, tapasztalatszerzés után belevágtam 1 nagyobb projectbe. Az autó kapott első-hátsó toldatot szintén üvegszálból, első lökhárító is teljesen át lett rácsozva, lexuslámpa, fehér számlap, neonszál, pedálszett, alu taposólemez, m3-as króm tükrök, tanksapka burkolat, féknyergek pirosra festése, valamint az összes műanyag elem színrefujásával kezdődött a tavasz.

A használat során azonban a gyári futómű nem bizonyult megfelelőnek mivel a toldatok folyton leértek, így jött a sárga Koni futómű legkeményebbre állítva, Fk -55mm-es ültetőrugó és Isotta 4*20 mm nyomtávszélesítés. Az autó azért van használva, sőt a Konival voltak durvulások is, mert az bírta, így a fékek elkoptak. Brembo tárcsák és ferodo betétek lettek a gyári helyett, azért van kis különbség. Az autóhoz ebben az évben különböző dekorokat is készíttettem, mind matricázásra mind festésre de ezek sose készültek el, így utólag azt mondom szerencsére. Nyár vége felé gondoltam 1et, hogy a fülnek is kéne adni valamit a kipuff hangja mellett, mivel időközben a teljes rendszer cserélve lett (Zeus), Schrick 268°-os vezérmű tengelyek kerültek bele és át lett írva az elektronika is, Így bekerült 1 szubcső, 1 erősítő és 1 kondi, semmi extra de nem volt rossz.

Eljött az ősz, gondoltam 1 nagyot! Eladtam a felnit és a toldatokat, gondoltam 2006-ba inkább komplett spoilerszettet vásárolok vagy készítettetek. Felni nélkül viszont nem élet az élet, így most már méretváltással vettem egy 17es Compomotive rallyfelnit.

Következő év, 2006 eleje felnitől újra megváltam és méretet meghagyva ismét csere egy Német VW konszernes felnire, a hangtechnikát is kicsit felfejlesztettem nagyobb erősítő, erősebb mélyláda, angeleyes-t, valamint sportkormányt is beszereztem. Így telt el a tél amikor is gyűjtöttem magamba az információkat, hogy milyen is legyen a kocsim, aztán elérkezett a május és kilátogattam wörti tóra persze nem az enyémmel. Na itt ért a felvilágosodás azt hiszem :D. Minden eddigi tervem és elképzelésem mintha nem is létezett volna, gondoltam 1et és úgy határoztam megpróbálkozom inkább a CULT-al. A tóról azért nem tértem haza üres kézzel, Matting hűtőrács és toronymerevítő volt a szerzeményem. Van 1 jó barátom aki CULT őrült vele összefogva kitaláltuk mit hogyan. Nem ragaszkodtam én annyira erősen a CULT szabályaihoz, mint ő, viszont a fő irányvonal az lett.

Május végén az autót leraktam és elkezdődött a nagy átalakító show, Majkáék ehhez képest sehol se voltak :P. A karosszéria teljesen le lett falazva, sárvédők enyhén szélesítve, mocitető morcosítva.

A lökhárítóknál csak gyári anyagot használtunk. Így ha nem is látszik de az első és a hátsó lökhárító teljesen gyári csak azok is le lettek falazva és kicsit módosítva. Az M3-as tükör helyett Fk csepptükör került fel, de szerintem lesz még csere, ha találok jobbat.

Miközben ezek készültek megterveztettem a kocsi festését is, de mire arra került a sor megint gondoltam 1et és ennek eredménye lett a mostani szín. Azt nem is mondom, hogy közben felni ismét cserére szorult az új választás 18-as Mille Miglia lett. Az autó október végére lett kész „teljesen”, hozzáteszem sose lesz kész...


Megint tél megint új év, 2007. G.A.S. Airride-ot vettem bele gondoltam, ha már ül akkor üljön rendesen, no meg a jövőbe nem látva nem tudhattam, hogy előbb utóbb ebből show autó lesz. Na itt jött a nagy dilemma nem a Nelly és Kelly-től az korábban volt :D. Ha már kívülről kinéz „valahogy” mi legyen a belsejével?! Alu lemezek kidobva helyettük piros fekete szálakkal szőtt szőnyeg. Neonszál kiszedése, kormány átbőrözése piros feketére, valamint könyöktámasz lebőrözésével indult az átalakítás. Aztán nem várt dolog történt Carstylingon jelentkezett 1 srác hogy Cupra belsőt árul, nem is kellett több következő héten nálam volt, és be is szereltük rögtön.


Direktszűrő kérdés nem tudtam jó e vagy nem, mert mindig mindenki mást mond így próba kedvéért beszereltem 1 gagyibbat, valamint sport gyertyákat. Változást nem éreztem ezektől de a hangja harapósabb lett így benne maradtak. A sötétítést újra tetetettem, mert a sok szerelés miatt ráfért a fóliára a csere. Ismét május ismét wörti tó. Most nem csak 1 napra, hanem 4re és már a leonnal. Szerényen megjegyzem, hogy kaptam elismerést bőven főleg attól a kevés seatostól akik ott megjelennek. Megint nem jöttem haza üres kézzel, Sonar angeleyes és Sonar ledes hátsólámpa került a kosárba :D, majd a kocsira. Ha már a lámpák változtak akkor az elsőbe xenon szettet vettem a hátsóba, pedig ledes izzókat. A tanksapkáról is lekerült a matrica és airbrush lett helyette.

A nyár eltelt találkozókkal kiállításokkal, és a jövőbeli tervek fontolgatásával. Szeptember kocsi lerak újabb nagyobb átalakítás ezúttal a belsejébe, kicsit adunk a hangerőre szlogennel az élen. Nekem csak a fejegység volt a kérésem mi legyen minden mást a szakemberre bíztam aki mellesleg jó barátom és nagyon elismert a szakmájában. Azon kívül, hogy nem kapkod nincs vele semmi gond, de szerintem a végeredményen látszik, csak 2 hónapba került a tökéletes zene a szerinte tökéletes kocsiba.


Na és akkor év vége, jön 2008, vagy is, már itt is van, szóval a jelen … Mondjam, vagy mutassam? Inkább csak mondom és a márciusi Carstyling nyitón, majd mutatom is. Felni eladva ismét, méret nőtt, jön az új kormányom és a direktszűrő kittem… szerintem egyelőre ennyi a többit meg majd hozza a jövő, ahogy az idei évnek nekivágtam: „Mit hoz ez az év, ki tudja előre, de tervek, remények vannak…”

Ezúton is gratulálunk Macisznak a tökéletes végeredményhez, és kiváncsian várjuk az újdonságokat márciusban!