Mi is az a drifting? Szabad fordításban csúsztatást, sodródást jelent. Aki még nem hallott erről a „sportágról”, annak valószínűleg ez még nem mond valami sokat. A drifing nem más, mint az autó tökéletes uralásának és irányításának látványos demonstrálása. Először egy számítógépes játékban, a Need For Speed Underground-ban találkoztam vele: ebben a játékban a gyorsulások, és különböző versenyek mellett találhatunk egy olyan drifting módot, ahol egy kanyargós pályán kell róni a köröket úgy, hogy a kanyarokat az autó csúsztatásával kell bevennünk. Minél hosszabb ideig csúszik az autó annál több pontot kapunk. Valahogy így megy ez a valóságban is, csak éppen itt még baja is eshet járgányunknak, ha esetleg falat fogunk :)

Az egész őrület Japán magas hegyvidéki útjairól származik. Az 1960-as években itt rendezték meg az akkoriban divatos, úgynevezett „touge” illegális versenyeket. A „touge” versenyzők, vagy más nevükön a „Rolling Zoku”-k egyetlen célja, hogy milliszekundumról-milliszekundumra csökkentsék idejüket a hegyi út két kijelölt pontja között. Néhányan közülük a jobb idő kedvéért a rally-ból ellesett kanyar technikákat alkalmazták, ebből nőtte ki magát később a drifting.

A drifting maga nagyon hasonló a rally-hoz, azonban itt nem az idő és a sebesség számít, hanem a stílus és a kanyar technika. A drifting lényege, hogy az autó hátulját a túlkormányzottságból fakadó kitöréskor, kanyarban csúszásban kell tartani anélkül, hogy az autó megtapadjon. A túlkormányozottságot a kanyarban egy hirtelen kormány mozdulattal és gázadással idézik elő, esetleg a tökéletesebb hatás kedvéért még a kézifékkel is rásegítve. Ahhoz, hogy a csúszást a tartósan fenntartsuk tökéletes kormányzásra és gázpedál kezelésre van szükség. Ezért a drifting a hátsókerekes autók művészete, hiszen egy kis gázadással simán kitehetjük autónk hátulját, és igen látványos műsort produkálhatunk. Jónéhány elvetemült versenyző képes elsőkerekes autókkal is - a kézifék segítségével - hasonló kanyart prezentálni, de itt sajnos hiába lépünk a gázra, hogy kitörjön a gép hátulja, így szinte lehetetlen a csúszást tökéletesen irányítani.

Ahhoz, hogy valaki jó driftelő legyen, tökéletesen kell ismernie, és kezelnie autóját. A profi driftessek nem csak a hátsó kerekek, hanem mind a négy kerék csúszásával veszik a kanyarokat. A legjobbak természetesen japánok, mint például Ken Nomura, és Keichi Tsuchiya akit egyben a „Drift Királynak is hívnak”. A drifting nagy népszerűségének hála a legjobbak versenyeken is összemérhetik a tudásukat. Japánban az úgy nevezett D1 Grand Pix versenysorozatban zajlanak az ilyen küzdelmek: ezeken versenyeken a bírók szintén profi drifting versenyzők, így reálisan meg tudják ítélni a résztvevők teljesítményét. A legfontosabb szempontok, ami alapján kialakulnak a helyezések, a kanyar sebesség, a kanyar bevételének látványossága, és az, hogy a sofőr mennyire uralja az autóját. A versenyzők először egyenként mennek a pályán és pontozzák őket. Ahogy kialakult a legjobb 16, már egyszerre két versenyző méri össze tudását a küzdőtéren. Talán mondanom sem kell, hogy milyen izgalmas lehet egy ilyen futam.

Japán után 2004-ben az USA-ban is megmutathatja a D1 legjobb 30 csapata, hogy mire képesek autóikkal. A verseny sorozat 13 futamból áll, amelyből 7-et az USA-ban és 6-ot Japánban rendeznek. Azóta már Európában is találhatunk drifting klubokat, országról-országra lassan de biztosan terjed el ez a stílus.

A driftinghez a tökéletes vezetés mellett szükség van egy megfelelő autóra is. A legjobb választás erre a célra a Toyota Corolla GT Coupe. Ez a gép kiváló súlyeloszlású, első motoros, hátsókerék hajtású 130 lovas gép. A Toyoták másik nagyszerű használható autója a Supra, ami szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. A Toyoták mellett még a hátsókerekes Nissanok is a sportág kedvencei közé tartoznak, az S13-as Silvia, a 200SX és az S14-es, S15-ös 200SX-ek is tökéletesek a célra. Természetesen az R32 GTS-T Skyline is elég népszerű, hiszen ez a legkönnyebb és hátsókerekes Skyline, amatör szinten azonban bármilyen hátsókerekes autó megfelel, amit megfelelően tudnak kezelni.

Amennyiben érdeklődsz a drifting iránt, a www.drifting.com oldalon elindulva rengeteg infót találsz a versenyekről, és nagyon sok érdekes site-ra is eljuthatsz. A hozzánk letükrözött 5 db videó mellett pedig még két nagyobb gyűjtemény linkjét is megtaláljátok itt alább.