Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Show ügyben néha utazni kell: úgy adódott egy február végi szerdán, hogy némethon felé kellett vennem az irányt, mely során az egyik legdinamikusabban fejlődő tuningcég, a Supersport főhadiszállására is sikerült betekintést nyerni.

A cirka 1.200 km-es túra már a székhely miatt is szimpatikusnak tűnt, hiszen a cég Berlin közvetlen közelében található, ami már önmagában kultikus helynek számít – legalábbis a Kalkbrenner korszak kezdete óta biztosan. Magyarországtól viszont irdatlan messze van, főleg a hazai importőr, a BG Tuning sportülésekkel felszerelt T5-ösével, jóformán oda-vissza alvás nélkül, na de ahogy mondani szokták, valamit valamiért.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Szűk 12 óra utazást követően már együtt örülhettünk Moha Bával a kockás zászlónak. A célpontként megadott hatalmas raktárt, szerelőcsarnokot, szervizt és irodát egyaránt magába foglaló modern létesítmény a várostól alig néhány kilométerre, egy Eistadt határában elterülő ipari parkban találtuk meg. Már az épület melletti parkolóban igen komoly vasak álltak sorban, az Audi TT-től a Bentley Continentalig, természetesen egyikük sem gyári állapotban. Habár ezek jórészt a cég saját demóautói, egyáltalán nem szokatlanok a nagy értékű sportautók a Supersport háza táján: a különböző tuningalkatrészek, a világ minden táját érintő kiszolgálása mellett helyben egyedi építésekkel is foglalkoznak a saját kínálatra építkezve.

Ez pedig még nem minden: minden bizonnyal Európa-szerte is egyedülállónak számító szolgáltatásuk R8-bérlést kínál bárki számára, aki mondjuk éppen a csajok előtt szeretne villantani egy „Supersport” autóval. A díj pedig nem is sok, mindössze 350 Euro két teljes órára, vagy 200 km-re, ezért pedig nem egy zsebkendőnyi területen keringhetünk valami idegesítő mitfahrerrel a jobb egyben, hanem bármerre elvihető a vas (kérdés persze, hogy előtte nem kell-e egy komplett családi házat a cég nevére íratni biztosítékként).

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A fennállásának immáron 15. évét taposó Supersport kínálata elsősorban a futómű és kipufogó tuningra épül, ebből is leginkább az előbbi kategóriába tartozó alkatrészekre. Az általuk forgalmazott, saját márkás termékek legfőbb (mechanikus) alkatrészeit kizárólag német, és európai gyártóktól szerzik be, az összeszerelés pedig helyben történik. A legtöbb autótípushoz azonnal összepakolnak bármit, a ritkább modellekhez pedig maximum 1-2 héten belül vállalják a szállítást.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Metro áruházakat megszégyenítő polcrendszer, valamint a mögötte található műhely és összeszerelő üzem azonban csak a jéghegy csúcsa: az alapot egyrészt az irodában található pontos rendelési és logisztikai rendszer biztosítja, ami pedig még fontosabb, a folyamatos fejlesztői munka. A Supersport hatalmas hangsúlyt fektet a felhasználói visszajelzésekre, esetleges típushibákra, hogy termékeit a tökéletesig csiszolja, legyen szó bármilyen apróságról is. A beérkezett információkat részletesen, minden csavarra kiterjedően tartják számon a rendszerben, így rögtön kiderül az is, hogy egy hiba például mely más termékekre lehet még kihatással, vagy éppen melyik alkatrésze okozhatja a gondot más felhasználások esetén is. A másik lényeges alappillér a saját márkák tökéletesítése, mindezt a legnevesebb európai gyártók termékeinek szem előtt tartásával.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Persze nem csak ránézéses alapon: az üzem egyik sarkában találtuk meg a tesztpadot, mely a használat közben fellépő hatásokat képes szimulálni az adott futómű alkatrészen, mindezt pedig a géptől kapott pontos mérésekkel képesek összehasonlítani a konkurens márkákkal. Ezekből egyébként ott tartózkodásunk idején is egy jó bevásárlókosárnyi várta a sorsát a pad szomszédságában.

Szintén itt nyerhettünk némi betekintést a saját fejlesztésekre is. A Supersport legújabb brandje a Black Evolution futómű, mely nevét a feketére cinezett – a korrodálódásnak jobban ellenálló gátlókról kapta. Az alkatrész további újítása a ritkább, egyedi profilú menet, mely szinte kizárja a gyűrű szennyeződés vagy lerakódás miatti beragadását. A Black Evolution egyelőre állítható magasságú verzióban létezik, minőségben pedig a fejlesztők szerint a KW Variante I-essel veszi fel a versenyt.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A következő lépcső, az Evolution+ állítható keménységű is, melyet egyébként már a hazai drift pilóták közül is többen bepróbálják az idei szezonra. Nem titok, hogy ezt a fejlesztést a KW Variante 3 ellenfeleként szánják, de van prémium kategóriás vonaluk, melyet a SPAX futóművek képviselnek. A SPAX gátlókkal Európában kevés ellenfél veszi csak fel a versenyt, minőségben leginkább a japán gyártású technikához hasonlíthatók. A csúcsot pedig a kifejezetten versenysportra gyártott komplett, egyedi rendszerek jelentik, melyek akár 24-féle állítási lehetőséggel bírnak. A minőség mellett, a Supersport futóművek nagy előnye a rendkívül kedvező ár, mely bárki számára elérhetővé teszi, hogy echte német alkatrészekkel szerelje fel e téren az autóját.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A Supersport palettájának másik nagy részét a sportkipufogók teszik ki. A cég számos egyedi elemből, rengetegféle autóhoz előre elkészített sablon szerint rakja össze akár a komplett rendszereket. Fontos tudni, hogy ezek mindegyike típus specifikus, tehát a gyári felfogatási és rögzítési pontokhoz illeszkedik, így az utólagos kókányolást el is lehet felejteni. A minőségi előírások mellett, folyamatosan szélesítik palettájukat nem csak az elérhető autótípusok, hanem a külvilág felé érdekes egyetlen látványelem, a kipufogóvégek terén is. Az új fejlesztések közt több egyedi formájú, a divatba még csak most beszivárgó matt fekete véget találtunk, de számomra szintén újdonságot jelentettek a luxus kivitelnek számító aranyszínű alkatrészek is, melyekre – már csak a raktárkészlet méretére alapozva – már most igen szép igény lehet.

A Supersport termékek további lényeges jellemzője a legalitás: mindegyikük (még bármelyik kipufogóvég is) hatóságilag elismert TüV engedéllyel rendelkezik, amit – kis utánajárással és plusz munkával ugyan – de már itthon is elfogadnak. A közeljövő pedig már mindenféleképpen az engedélyes termékekben lakozik hazánkban is, így vásárláskor érdemes erre odafigyelni, mint később a megspórolt összeg többszörösét kifizetni, mondjuk a KPM-nek.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A kipufogós polcok közvetlen szomszédságában botlottunk bele a műhelybe, ahol éppen egy R8-as szétszedésének kezdeti stádiumát fedezhettük fel. Mint kiderült, ezt is csak itt hagyták, „kicsit tuningoljátok meg” jeligére – egy ilyen vasra pedig egy, a gyárinál sportosabb futóművön és kipufogón kívül már csak egy dolgot nem vétek tenni, ez pedig nem más, mint egy szép garnitúra felni.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Itt volt az a pont, mikor szorosabb barátságot kötöttünk egy általam még sosem hallott, a Supersport által viszont előszeretettel alkalmazott márkával, Lombartho-val. A felnik egyetlen formában léteznek, mindehhez pedig számos különböző festés és design opció létezik. A Lombartho remekül eltalált kiállásával leginkább a felső kategóriás autókon képzelhető el, viszont nem kizárólagosan: mutatja ezt az is, hogy már egészen 16 hüvelykes mérettől elérhető, ami ugye igen kevés luxus limuzinon, vagy szuper sportautón mutatna jól. Az általunk látott szett a fehér szériából származó 23 hüvelykes pakk volt, minden bizonnyal ezt nem az Audira szánták.

Persze a cég komplett átépítéseket is vállal, méghozzá nem akármilyen autókra: Audi A8, A5, TT, Mercedes S500, hogy csak néhányat említsünk a totálisan átszabott munkák közül. A tuning szekció teljes mértékben saját tapasztalatokra támaszkodik, mely nagyon életszerű vonalat képvisel.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A csarnok legelején találtuk a csomagolóüzemet, ahol dupla ellenőrzés mellett kapják meg a termékek a végfelhasználók által jól ismert dobozokat – ugyanígy mi is itt vehettük át a hazai userek által rendelt termékeket. Míg a cirka 10 csomag összeállt, a közeli étteremben a cég vendégei voltunk egy tipikus német menüre, így a hazaút előtt volt alkalmunk az egyik tulajdonossal és a kereskedelmi vezérrel – David és Martin – is kicsit beszélgetni. Mindketten teljesen jó fejek egyébként, a tavalyi Tuning Show óta pedig odavannak Budapestért, azon belül is kifejezetten a magyar lányokért :)

Ezért, vagy másért, de annyi már biztos, hogy az idei rendezvényen 1-2 saját demóautóval ők is képviseltetik magukat nálunk, őket, valamint a Supersport termékeit pedig a BG Tuning standján találjátok majd, március 25-27 között, a Hungexpón. Érdemes lesz őket meglátogatni, hiszen hatalmas akciókkal készülnek a magyar tunerek számára, hogy mihamarabb elnyerjék a több országban már sikeresen megszerzett elismerést itthon, és minél több Supersport fant gyűjtsenek be kishazánkban is. Mindezek tekintetében érdemes lesz figyelni a BG Tuning oldalát, és a Tuning Show híreit, hiszen a kedvezmény csak a rendezvényen vásárolt, valamint a helyszínen előrendelt termékekre vonatkozik majd.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!