LANCIA 037

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Elérkeztünk egy olyan autóhoz, ami már a maga idejében is legendának számított. Sőt, lehet, hogy senkit nem érdekel, de az összes többi közül számomra is az egyik legkedvesebb versenyautó. Aki ismer, most összevonja a szemöldökét, tudva azt- mindenem a BMW, a német technika..
De mindjárt megértitek!
Az autó HÁTSÓKERÉKMEGHAJTÁSÚ!!!
És a LANCIA 037 is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Mielőtt közfelháborodást keltek, hozzá kell fűznön, hogy állampolgári jogom van hozzá, hogy ebben a hitben éljek, és élek is vele. Na, szóval ez a Lancia, hátsókerékhajtású és ez nagyon merész dolognak számított, hiszen minden nagy konkurens négy-kerékhajtású autót fejlesztett és versenyeztetett. Jó, mondhatnád, ott vannak a Forma1 autók. OK. Gondold el azt, hogy 300 paci a hátsó keréken, és jön a murvás szakasz. Láttál már VFTS LADÁT murvás szakaszon? Pedig az nemigazán több mint 150Hp! Ja, és nem volt ám kipörgésgátló az alapfelszerelésben! És extraként se lehetett rendelni. Érdekes volt, hogy mégis lépést tudott tartani ez a Lancia a többi autóval.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!De maradjunk meg a realitások talaján és vizsgáljuk meg az autó fejlődését. A Lancia Team lényegében megegyezett a korábbi Fiat Teammal, csak más néven futottak tovább.Volt egy pilóta, aki a Fiatból ült át a Lanciába és így lényegében csapatot sem váltott, Őt Markku Alénnek hívták. Alénen kívül szintén a Lancia színeiben futottak: Walter Rohl, Henri Toivonen, Miki Biasinon és még sorolhatnám a jobbnál jobb pilótákat.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Ugye mint tudjuk, a B-csoportos rally autók versenyeztetéséhez el kellett érni egy bizonyos széria gyártási limitet, amit illett is volna betartani, de az olasz barátaink (mert olyan heves természetüek) azon nyomban versenyezni akartak, ami ebben a formában nemigazán volt lehetséges (a limit az limit). Mivel az előírást nem tudták teljesíteni, ezért nem lehetett alkalmazni az igen erős motort. Továbbá nem alkalmazhatták a high-tech tecnológiát sem, ezért a gyártók az "alap" kocsit csak "tesztelésre" használták, ami állandó váloztatásokon esett át. De nem kellett félteni őket, mint annyi mindent, ezt is megoldották.

A Lancia 037-est 1982-ben kezdte gyártani az Abarth és a Pininfarina. A project születésekor egyetlen cél volt kitűzve: Világbajnokságot kell nyerni! Ma már tudjuk, hogy a kitűzött cél megvalósult.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az alap koncepció egy kétliteres négyhengeres blokk volt. A hengerfej dupla vezérműtengelyes, a befecskendező rendszer mehanikus Kugelfisher adagolót használt, és egy Volumex kompresszor préselte a levegőt a hengerekbe. Az alváz, mint már megszokhattuk a komolyabb versenyautókban, csővázas volt – műanyag karosszéria idomokkal.

1982 - Lancia 037 Stradale
Az első Lancia 037-es ami Monte Carlóból rajtolt, 5 sebességes ZF váltóval volt szerelve. A motorja a 2 literes Fiat Albarth 131-ből származott, teljesítménye 205 LE volt, amihez 1170kg önsúly tartozott.

1982 Áprilisa - Lancia 037 Gara
Ekkora készült el az a 21db "Gara" névre hallgató modell ami már teljesítményben mérve sokkal erősebb volt. 260 lóerőt teljesített motorjuk 7000-es percenkénti fordulatnál, és sikerült lefaragni az autó súlyából is, ami ekkor már csak 1020kg-ot nyomott.

1982 Augusztusa - Lancia 037 Evolition 1
Ekkorra a gyártók előálltak a legújabb fejlesztéssel, ami akkoriban annyit jelentett,hogy a 037-es teljesítménye fölugrott 305 LE-re, míg súlya megcsappant 960kg-ra.1983-ban ez a modell nyerte el a konstruktőri Vb címet.

1984 - Lancia 037 Evolution 2
A motor űrtartalmát megnövelték 2111ccm-re, ami így 325 LE teljesítményt adott le 8000-es percenkénti fordulatnál, és a töltőnyomás 0,9 bar volt. A sebesség váltó szinte azonos volt a Hewlandal.

1985 - Lancia 037 Evolution 2b
Ekkor a motor űrtartalmát visszaállították 1995 ccm-re, de ismét sikerült növelni a motor teljesítményét, ami ekkorra elérte a 350! lóerőt 8000-es fordulatnál. Az autó súlya nem változott, továbbra is 960 kg-ot nyomott. Az autó első kerekei 16"-ak voltak, míg hátul 18"-os kerekek díszelegtek. A felniket Pneu Pirelli abroncsokkal szerelték, amiket csak a jeges szakaszokon cseréltek le Pneu Hakka-ra. Érdekes lehet, de ebben az időben még nem dúlt úgy a gumiháború, mint napjainkban - nem volt annyi választási lehetőségük a pilótáknak a gumikeverékekböl mint most.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A hátsókerekes 037-es egy jó darabig lépést tudott tartani a konkurens gyártók fenevadaival, viszont egy idő után a világ élmezőnye annyira megerősödött, hogy a Lancia-nak lépnie kellett. Ha nem akar lemaradni, négykerékhajtású autót kell építenie. Ez viszont már egy másik történet, amit Lancia DELTA S4-nek hívnak…