Nemrégiben az új M5-ös erődemonstrációját nézhettük meg gyorsulási versenyzés közben, mára egy üdítőbb videó jutott: egy hivatalos orosz verseny látványosságát jelentette az 1970-es évjáratú Zsiguli, mely egy 911 Carrera RS és egy 1,000 lóerős Nissan GT-R ellenében sem félt kiállni.

A hazai autós életben is sokáig mérvadó szerepet betöltő, 2101-es műremeket, legkomolyabb kiszerelésében 1.6-os motorral, és 78 lóerővel vértezte fel a szovjet gyártó. A videón szereplő példány ennek több, mint háromszorosát teszi le a betoncsíkra, hogy pontosan miként, arról több sajnos nem derül ki.

Az - ültetést és a felniket leszámítva - külsőleg teljesen patika, gyári állapotban lévő Ladát egyébként a hangzatos nevű, ám a Google számára is ismeretlen Vintic & Spuntic Workshop jegyzi.

Hősünk egy 1,000 lóerős MK.1 Boostlogic Nissan GTR, valamint egy korábbi kiadású, 300 lovas Carrera RS ellenében tapossa a pedált, 402 méteres, valamint egy mérföldes távon. A végeredmény persze borítékolható, de ahogy a videóból is kiderül, ezek a párosítások csakis "fun ride" keretei közt valósultak meg.

A Porschét ennek ellenére odaveri négyszázon, ha itt nem is, a pirosnál azért sok autónak komoly meglepetéseket tudna okozni ez a piros Zsiguli. Akkorát persze biztosan nem, mint a Skyline motorral szerelt testvére ;)