Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!“Az ésszerűség sem szabhat határt a tuningnak.”, írtam bő fél évvel ezelőtt, mikor a Brabus kihozta mindannyiunk álomautóit, a Smart Roadstert és Roadster Coupét. Hát azt kell mondanom, nem cáfoltak rám, ismét óriásit alkottak, ugyanis összetákolták a következő méregzsákot, a már nevével is gyilkoló, limitált szériában megjelenő Smart Ultimate 101-et.

Hol is kezdjem... Aki olvasta a fent említett cikket, valamelyest sejtheti hogyan is érzek a Smartok tuningolása iránt. Képesek úgy hírdetni, hogy megalkották a mini-kategória legsportosabb modelljét, ami végül is igaz, de hagy ne fűzzek hozzá kommentárt. Inkább vizsgáljuk meg a gépet kicsit közelebbről.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Az autó ugyanazt a motort kapta, mint a roadster, tehát a feltöltött, 698 köbcentis blokkot, ami ezúttal is megbízhatóan teljesíti a maga 101 irgalmatlan lóerejét (5250-es fordulaton), valamint már 2500-as fordulattól rendelkezésünkre áll a bődületesnek nem igazán mondható 130 Nm-es nyomaték is. A kocsinak szép piros a színe - de figyelem - ez nem közönséges piros, hanem ún. “Racing Red”, szóval simán hozzáadhatunk még plusz 2-3 lovat a 101-tagú méneshez. És igen, itt érthetjük meg mivel vívta ki a “legsportosabb” jelzőt: 11,2 másodperc alatt katapultál százra!

Az érdekes az egészben, hogy ez visszalépés a Roadsterhez képest (9,8 mp), de ehhez minden bizonnyal a tengelyekre tuszkolt böhöm nagy kerekek is hozzájárulnak, amelyek egyébként számomra az egyetlen pozitívumként értékelhető vonást alkotják az autón.

Elől 16" (gumi 175/50), hátul 17" (225/35), BRABUS Monoblock VI típusúak, meg kell hagyni, nagyon feldobják a gépet, viszont egy Smartra ez a méret igencsak túlzás.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!És kérem, lehet még fokozni: a Smartot megfejelték egy 6 sebességes, kormányról is vezérelhető váltóval (“akár a forma 1-ben” - szól a reklám). Szinte látom magam előtt, ahogy a multimilliomos büszke tulaj az autópálya külső sávjában elegánsan kapcsol a füllel egy tehermentesítő hatost, mielőtt elérné a 160-as végsebességet.

Hogy a külsőről is essen szó: az autó kapott első spoilert, küszöböket. A hátsó toldat kísértetiesen hajaz az enyémre, gyanítom hogy ez a bosszú a negatív kritikám miatt :) Persze a felsőbbrendűséget kihangsúlyozva, és mivel ez egy sportkocsi, a kipufogókat a mai trendeknek megfelelően hátul középen vezették ki. Természetesen minden extra tartozék a teljesítménynövelő színre van fújva.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

Így már érthető miért kerül ez a gyönyörűség potom 40,000 Euroba. A legszomorúbb a dologban, hogy ez nem elírás, és valószínűleg akad majd jópár elvetemült, akinek a garázsa sarkából egy cserepes pálmafa helyett pont ez a piros matchbox hiányzik. Persze mindenkit nem érhet majd ez az öröm, hiszen az autóból stílszerűen csak 101 db készül. Egy belső kis fémtáblácskán nyomon is követhetjük, hogy hanyadik számúval áldott meg minket a sors, akárcsak egy Pagani Zondában.

Okosságot megint nem tudok mondani a végére, amíg ezeknek is van piaca, addig lesznek is ilyenek. Maximum elbosszankodok itt magamban :)