Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

HKS. A három betű, mely minden jóérzésű japán autó tulajdonos szívét megdobogtatja. A világhírű tuningcég nevét - csak így szerényen - bolygónk leggyorsabb tuning autóival emlegetik egy kalap alatt: számos gyári autóból varázsoltak már igazi vadállatot. Többek között kezük közé került már jónéhány nagy hírnévre szert tett R32-es, R33-as Skyline, 180SX, Celica, Supra, Lancer EVO és még jó pár más erőgép is. A HKS - más neves tuningcéghez hasonlatosan - számos versenyen képviselteti magát, ez alól pedig természetesen a D1 - azaz a Professional Drift Grand Prix sem kivétel. A versenysorozatra épített S15-ös Nissan Silviával egyetlen céljuk volt: a legjobbat megalkotni. És lőn.

A tűzpiros versenyautó legkomolyabb része természetesen a motor. Egy igazi fenevad nyugszik a motorháztető alatt, míg el nem szabadítjuk egy határozott gázadással. A lóerők száma nem kevesebb, mint 480, ami mellé 647 Nm nyomaték társul - igazi nyerő párost alkotva. A bődületes teljesítmény mellé pedig egy pehelysúlyú kasznit is készítettek - de erről majd később.

Az átalakítások alapjául egy SR20DET motor szolgált. Az biztos, hogy szinte semmi sem maradt meg gyári állapotában: a blokkot felfúrták 2200 ccm-re, felkerült egy GT2835-ös turbó valamint egy komplett, átalakított kipufogórendszer is. A nagy turbó mellé a megfelelő hűtés érdekében bekerült egy új HKS R-Type intercooler is. A motor belsejében is számos dolog kicserélődött: 256-os fokolású szívóoldali és egy 264-es kipufogó oldali vezérműtengely, valamint a nagyobb terhelés miatt erősebb szeleprúgók kerültek a gyáriak helyére. A légmennyiség növelése mellett a megfelelő üzemanyag ellátásról négy 740cc-s injektor, két nagy teljesítményű benzinpumpa, egy állítható benzinnyomás-szabályzó, valamint egy HKS F-CON V Pro üzemanyag szabályzó rendszer gondoskodik.

A hatalmas teljesítmény megfelelő útra-juttatása érdekében beszerelésre került egy 5 sebességes szekvenciális váltó, egy GD Pro verseny kuplung és egy Nismo GT LSD diffi is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!

A teljesítmény súly-arány javítása érdekében teljesen lecsupaszították a karosszériát, e mellé - a biztonság érdekében - egy masszív bukókeret került az utastérbe. A megfelelő, 50/50 arányú súlyeloszlás miatt a sofőr mögött egy kis extra súly és az olajhűtő foglal helyet. Az extra súly természetesen kivehető, így könnyen lehet igazodni a különböző versenypályákhoz. A súlycsökkentés érdekében még a szélvédőt is kicserélték egy vékonyabb és könnyebb darabra, valamint a többi üveget a HPI akrilszálas ablakaira cserélték. A több, mint 150 kg könnyítés után elért elért 1130 kg összsúly már nem is rossz a 480 lóerő mellé. A tapadásról elöl 235/40/17-es hátul pedig 265/35/18-as - Super Racing Advan felniken feszülő - Neova abroncsok gondoskodnak.

A versenyekre természetesen különleges futómű is szükséges. A HKS ezen a téren is kitett magáért, tökéletes úttartást és kezelhetőséget biztosító futóművel szerelték fel az S15-öt. A másik fontos dolog a megfelelő fékerő, természetesen ezt is házon belül oldották meg, a HKS saját tervezésű fékrendszerének beszerelésével.

Most már majdnem minden kész van a tökéletes drift-versenyautóhoz. Az utolsó dolog, a leszorító erő, ami ebben a sportágban is elengedhetetlen. Ebből a célból egy Esprit GT szárnyat és a Vertex Ridge fedőnevű szélesítő kit-et szereltek fel, ami jótékony tulajdonságai mellett eszméletlenül jól is néz ki.

Végül nézzük a „pilóta fülkét”. Itt is számos érdekes dologgal találkozhatunk, mint például: Bride Zeta III CFRP sportülések, Nismo sport kormány, különböző mérőműszerek (turbónyomás - víz és olaj hőfok – olajnyomás mérő).

Valószínűleg ez a legkomolyabb Silvia tuning, amit valaha is láttam. Egyszer talán nekem is lesz valami hasonlóm, mondjuk valószínűbb, hogy csak az eredeti pontos mintájára gyártott, igen népszerű RC változatban :)

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!