Teljesítményorientált villanyautó. Egy ideje már ilyen is van és most új versenyző jelent meg a láthatáron, nem is olyan messze, ugyanis Horvátországban álmodta meg a Rimac Automobili. Kezdetben C_Two volt a projekt neve, de aztán átgondolták és a sokkal kellemesebben hangzó, Nevera nevet kapta, ami viszont egy mediterrán ciklon neve volt még 2007-ben és ez elég szép pusztítást hagyott maga után. Éppen ezért a névválasztás egyértelműen arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a "nagyágyúk" jobb ha felkészülnek, mert a Nevera is arra készül, hogy elsöpörjön mindenkit. 
 
Erre pedig minden esélye megvan, ugyanis ez a modell 1914 lóerővel rendelkezik, a nyomaték pedig bődületes, 2360 Nm! A 0-100 megvan 1,97 másodperc alatt és a 400 méterr is 8,6 alatt tudja le a szörnyeteg, aminek a végsebessége 412 km/h. (Ja és 300-ra lazán felugrik kevesebb mint 10 másodperc alatt.) Ami nem rossz egy 2150 kg-os autótól. 
 
A karosszériát áttervezték, így jobb a légellenállás és a leszorítóerő is, attól függően, hogy Low Drag vagy High Downforce módban használjuk az autót. Az újratervezett kaszni a jobb hűtésért is felel, szóval alaposan átgondoltak mindent és még jobb, még hatékonyabb autó született. 
 
A Rimac azt állítja, hogy 550 km-t lehet autózni egy feltöltéssel, viszont ne feledjük, hogy ezek az ideális körülmények között, nem padlógázon mért adatok. Ha mind a 4 motort megküldjük és nem vesszük el a gázt, biztosan hamar töltőt kell keresni. A 120 kWh-s akksit, gyorstöltővel, nem sokkal több mint 20 perc alatt lehet 80%-ra feltölteni. Külön érdekesség, hogy a gyártó fejlesztette az akksit, ami így az autó része is egyben és merevebb is tőle a szánszálas váz. 
 
Ez mind szép és jó, de mennyiért lehet hozzájutni? Nos, ha megtudjuk, hogy mindössze 150 darab készül ebből az autóból, akkor egyből tiszta, hogy itt komoly számok fognak repkedni, viszont a 670 milliós vételár minden elképzelést felülmúl. Oké, hogy különleges, hogy rettentően gyors, hogy nem lesz tömegtermék, de ez már az a kategória, amit tényleg csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. Ettől függetlenül várom azt a videót, amiben rendesen meghajtják a gépet. 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2021. június 03.)