Most nem egy átlagos tuningolós cikk következik, hanem inkább egy olyan rövid bemutató, aminek főszereplője a '80-as évek egyik legismertebb hot hatch-ének a különleges kiadása. Magát a 205 GTI-t nem hinném ,hogy be kéne mutatni. Kétféle motorral került forgalomba. 1.6 és 1.9 literes változatban. A kisebbik motoros verziót 1984-ben mutatták be és kezdetben 104, majd 115 lóerős volt. A nagyobbik motor 126 lóerősként kezdte pályafutását, majd a katalizátornak köszönhetően 120 lóerős volt. Ezen kívül a felszereltségben volt még különbség. Az 1.6 szövet ülésekkel, az 1.9 félbőr ülésekkel volt elérhető és az 1.9 esetében négy tárcsafék lassította az autót, amíg az 1.6 hátul dobféket kapott. Létezett belőle kabrió változat is, illetve ott volt a Rallye kiadás és a T16 is. A képeken látható modell viszont egész más cucc. 
A Dimma változat a Szent Grál a rajongók szemében. Mindössze 250 darab készült ebből a szélesített változatból, ami alá többrészes, 16"-os Speedline felnik kerültek. 
 
Justin és a kocsi története elég érdekesn alakult. Kezdjük ott, hogy Justin első autója egy 205-ös GTI Pug volt, amit aztán még három követett. Ezután egy 306 GTI-6 következett, Max Power kiadásban, aztán egy 406 coupe és itt meg is állt a franciázás és egy DC2 Integra Type-R következett. Ezt egy EVO VIII váltotta, majd egy DC5 Integra, aztán megint egy EVO és ezt követően kezdett el bizseregni egy retro gép után, ha pedig old school ,akkor vissza akart térni a gyökerekhez és úgy gondolta, vesz egy 205 GTI-t ismét. Mondanom sem kell, hogy folyamatos keresgélés következett, majd véletlenül talált rá, elérhető áron egy Dimma kiadásra. Egy ilyen korú autót illik alaposan átnézni vásárlás előtt, viszont Justinnak ekkor, a munkája miatt, nem volt lehetősége erre, így látatlanban megvette a kocsit. Miután letették a ház előtt és alaposabban átnézte, hamar kiderült, hogy csak látszólag volt jó állapotban a kocsi. A felújítás elkerülhetetlen volt. Ahhoz, hogy minden haladjon, megtanult hegeszteni és elkezdte szétszedni a kocsit és felújítani. Már egész jól haladt, amikor remek lehetősége adódott és vehetett egy rozsdamentes, üres 205 kasznit, úgyhogy bármennyire is nyűg volt, újrakezdeni a projektet, belevágott. 
 
Nem szeretnék untatni senkit sem a részletekkel, legyne elég annyi, hogy az 1.9-es motort és a hozzátartozó váltót teljesen szétszedték és felújították, Új féknyergek, betétek, tárcsák és felújított fékcsövek kerültek beszerelésre. A háromrészes 16-os felniket a Dimma újította fel teljesen és ezekre 205/40-es gumikat húztak. GAZ lengéscsillapítók és felújított torziós rúd került beépítésre. 
 
A karosszériát az ST Performance építette, magának a Dimma-nak az engedélyével. Justin szerette volna saját maga felújítani az egész autót, de miután meglett az új bódé, nem akart hibát és csak a legjobb minőség volt számára elfogadható. Miután minden összeállt, már csak a fényezés volt hátra és Justin a Mitsubishi palettájáról választotta ki a Ruri Blue Pearl árnyalatot, amivel még különlegesebb, a már alapból is ritka autó. A belteret is felújították. Mindent krémszínű bőrrel húztak be és hímzett Dimma logokat kaptak az ülések. 
 
Ez most nem egy 1000 lóerős gép, nem is agyonültetett aszfaltkarcoló. Ez egy olyan korban készült autó újjászületése, amiről kevesen hallottak, de akik ismerik, mind elismerően bólintanak a képek láttán. Még több képet IDE KATTINTVA találtok! 

 

 

Fórum: Témaindító komment (Statler, 2020. október 14.)

Forrás: Fast Car