Hónapok óta tartja izgalomban a Vissza a Jövőben trilógia, na meg a gördeszkás szcéna tagjait a Lexus Hoverboard névre keresztelt fejlesztése, mely egy működő, az aszfalt felett lebegő, ride-olható deszka ígéretével - és persze a róla készült előzetes videókkal - tartja mozgásban az idegeket már hónapok óta.

Nos, a Hoverboard végre teljes valójában, működés közben is bemutatkozott hivatalosan a nagyközönségnek, remek videó is készült róla, de a látottak alapján azonban annyira azért nem nagy flash a dolog.

A hivatalos videó. A vízen csúszás és a Lexus GS-F átugratása azért ott van!

Nézzük a tényeket: mint korábban is írtuk, az eszköz a mágnesesség elvén működik, folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetők segítségével. Nos, a csak mellékesként megemlített "mágnesesség" ez esetben olyannyira nem elhanyagolható körülmény, hogy a Hoverboard csak állandó mágneses mező felett működik, tehát a pályát minimum úgy kell hozzá felépíteni, hogy ezt biztosítsa. Meg is tették: a barcelonai funpark a drezdai tesztlaborból leszállított, mintegy 200 méternyi csúszható szakaszt biztosító mágneses elemre épült, mely felett a deszka lebeghet.

Így azt már most gyorsan el is lehet felejteni, hogy valaki - akár a busz hátuljába kapaszkodva - ezzel megy majd a suliba.

A másik negatívumnak a (pályán belüli) használhatóság látszik: habár a Hoverboard belsejében található kirosztaltikus egységek (szupravezetők, folyékony nitrogénnel házasítva) még a riderrel együtt is állandó távolságra tartják az eszközt a pályától, ott van a profi gördeszkázás leglényegesebb eleme, a figurázás. Nos, a Hoverboard erre szinte teljesen alkalmatlannak tűnik, állandó távolság ide, vagy oda, azért nagyon könnyen talajt fog az alja. Kerekek híján pedig ilyenkor marad a letapadás, rosszabb esetben az esés, ahogy a tesztpilóta Ross McGouran prezentációjában is jól látható.

Persze távol álljon tőlem, hogy bármit is leszóljak a találmányon: a mind designjában, mind környezetbarát megoldásaiban a Lexus járműveivel rokonságot mutató eszköz önmagában fantasztikus, egyedülálló fejlesztés, amit talán nem is olyan nagy befektetések árán lehetne tökéletesíteni - kérdés a Lexusnak érdekében áll-e egy kizárólag reklámfogásként létrejött eszköz további reszelgetése.

Forrás: Lexus