JDM E36... 
Nem tudom létezik-e ennél nagyobb ellentmondás. Hiszen a JDM (Japanese Domestic Market) azaz a japán belpiacos gépek megnevezése, és az ikonikus, bajor remekmű nagyon idegenül hat egymás mellett, az emberek viszont ezt a nevet adták neki és innentől nem volt megállás. Mindenhol csak azt lehetett olvasni, hogy "japán stílusú BMW" és még sorolhatnám. Azonban ha csak egy kicsit jobban körbenézünk a világban, akkor egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Más kérdés, hogy itthon eddig nem igazán volt olyan, aki bevállalta volna ezt a stílust, de talán pont ezért annyira sikeres Laci kabriója. 
 
Azt nem tudom, hogy mindig is ez volt-e a célja a kocsival, de tulajdonképpen teljesen mindegy is. Laci az új generációs "stanceboi"-ok hazai képviselője. (Ha szabad így fogalmazni.) Ezek a srácok azok, akik nem a klasszikus vonalon mozognak, akiket nem igazán érdekel, hogy mit vár a közönség, hogy mit tartanak elfogadhatónak, vagy hogy az "öreg BMW-s" arcok mit gondolnak. Legyen lent, bármi áron! Széles, nagy peremes kerekek, az se baj, ha totál típusidegen. Felejtsük el a BBS-t és társait! Meghökkentő megoldások és olyan elemek felhasználása a jellemző, amitől lehet hogy Soltvadkerten papért rohannának az ortodox márkahívők. Viszont sose felejtsük! Haladni kell a korral és a történelem már bebizonyította párszor, hogy az újítókra először mindenki megvetően nézett, majd amikor az általuk bevezetett dolog divattá vált, mindjárt ment a hajbókolás. Nem tudom, hogy Lacinál eljön-e ez a pont valamikor, de nincs jelentősége, mert Ő magasról tesz arra, hogy ki, mit gondol és halad a saját maga által elképzelt úton. 
 
Na, de nézzük az autót magát! 
Az alap egy (kezdetben) rongytetős 318i. Aki esetleg elkezden már itt habzó szájjal hathengerezni, jobb ha magában tartja. Ez a kocsi, nem a körforgalmak körbeautózásáról vagy éppen az állandó gumifüstról szól (Bár utóbbiról láthattunk videót Laci Instagram profilján.) hanem a laza gurulásról. A kaszniról eltüntették a "felesleges" dolgokat, mint például az antennát, az oldalindexeket, az ablakspricniket. Mivel nem egyszerű méretű felniket akart a tulaj beszuszakolni az ívek alá, ezért a hátsó sárvédőket, E46 első sárvédőkkel tették kellően szélessé. Ez eddig rendben van. Most jön az, amitől JDM E36 lesz a kocsiból! 
A toldatokról ugyanis mindenkinek Japán ugrik be. Azon belül is a Nissan Silvia vagy JZX100, amikre a Japánok előszeretettel szerelik fel a földi érő kötényeket, toldatokat. Néhány éve, a lengyel Jakub "Musk" Tatara mutatta meg az Európaiaknak, hogy igenis lehet japán cuccokkal kiegészítve, dögös E36-ot, E46-ot csinálni! Nem mindenkinek jön be a dolog, de az biztos, hogy ezek a szettek meglepően jól állnak a BMW-nek és Laci elsőként pattintott fel egy ilyen szettet a kocsijára! Kezdetben még a kipufogó is ezt a drift missile vonalat követte, de aztán a "krumpliágyút" inkább leszerelte és helyette egy, a japán vonalra még jobban ráerősítő kipufogót szerelt fel. A mutatvány végén pedig carbonschwarz telifény következett és felkerült a hardtop.  
 
Szélesítések a helyükön, most már jöhetnek a felnik! Mint írtam, nem az volt a cél, hogy valami klasszikus guriga kerüljön az autó alá, így ismét "japános" megoldást alkalmazott a tulaj. A Work VS-KF minden autónak jól áll! Itt sincs másképp. Persze ehhez az is kellett, hogy a megfelelő méretű görgőket csavarozzák fel a tengelyek végeire! Az elöl 10, hátul 11,5x18-as felnik elég durva, 4,5" valamint 6"-os peremekkel rendelkeznek, az ET számuk pedig 0 és -20. Elöl osztókörmódosítót használtak, hátul viszont egész egyszerűen átfúrták 5x114,3-ra az agyat és a tárcsát. A képeken jól látszik, hogy mennyire dőlnek a felnik. Ez számszerűsítve, elöl -7, hátul pedig -10 fok. A felnik mögött pedig E46 30i fékek figyelnek, csakhogy rendesen kitöltsék a helyet, na meg persze a megállást is nagyban javítják. A kerékdőlést állítható lengőkarokkal és toronycsapágyakkal sikerült elérni, de nem csak ennyi változott a futómű környékén! Alapból TA-Technix állítható szett került a kocsi alá, viszont a gátlók rövidítésen és keményítésen estek át, a rugók pedig 12k valamint 35k darabok, hogy tényleg ne lehessen az autót letaszítani az útról. A külsőn még olyan apró változtatások történtek, mint az egyedileg átalakított ZKW fényszórók és fehér inPro hátsó lámpák. 
 
Az utastérben is történtek változások. A hátsó üléssort egész egyszerűen kikapták és mot ott nincs semmi. Az első ülések, combtámaszos, alcantra E46 székek és alcantara borítást kapott a műszerfal alsó része is. A kormány E90-ből érkezett, az ajtókárpitok pedig karbonból készültek, több okból is. Akinek volt E36-ja, az tudja, hogy az ajtókárpit szeret önálló életet élni és ezekkel a karbon elemekkel, Laci két legyet ütött egy csapásra, mert egyrészt menő, másrészt a büdös életben nem lesz vele gondja. A motor jelenleg érintetlen, illetve 60-as, nyitott rendszer van a kocsi alatt, a már említett végdobbal, ami szépen köpi a lángokat ha a launch control be van kapcsolva, ugyanis Laci egy ilyen elektronikát is beépített a kocsiba. 
 
Vannak-e további tervek? Igen, Laci szeretne egy japán autót szétfaragni, ami elnézve az E36-ot biztos könnyedén menne neki. Szerintem még ebben a szezonban láthatjuk pár helyen a kocsit, de jövőre lehet valami mással fog kigurulni emberünk. Majd idővel kiderül! 
 
Képekért köszönet: Alex PFFR - Habits - Toomyphoto 
 
Egyébként Laci autójáról elég sok képet találtok Instagram oldalán, amit @szalai_s36 néven találtok meg!