Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Miben hasonlít egymásra a Porsche 911 Carrera és a régi Volkswagen Bogár? Az égvilágon semmiben. Vagy mégis? Sokáig mi is ezen az előbbi állásponton voltunk, egészen pontosan addig, míg idén augusztusban ki nem látogattunk Orfűre, ahol egy baráti hangulatú Bogaras összeröffenésen vehettünk részt, jelentős számú tulajdonossal és szimpatizánssal egyetemben.

E találkozó számunkra egyik legérdekesebb egyede volt az a Bogár, amelyet bohókás német tulajdonosa egy Porsche mintájára kezdett el átalakítani. Az első spoiler kialakítása egy az egyben az 1982-es Carrerák lökhárítóját idézi: az indexek helyét aluszínű rácsozás pótolja, a ködlámpák formája is stimmel, viszont kicsit el lettek csúsztatva a szélekre a lökhárítón vágott beömlők miatt. Megtalálhatjuk a hasonlóságot a tükrökön és a küszöbökön is, egyedül a Bogár gömbölyded formája árulkodik rögtön a turpisságról – pedig a lökhárítón szereplő Porsche-embléma is az első benyomás mellett szól. Az autó oldalán látható lemezek viszont már inkább idézik a Mantákat, és mint azt jelenlegi tulajdonosától, Tatai Attilától megtudtuk, valóban találhatók Opel-alkatrészek kedvencén, még eme lemezeken kívül is.

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!A Bogár hozzá közel 1,5 éve került, és ott folytatta a munkát, ahol előző tulajdonosa abbahagyta: az autó külsejével már nagyrészt elégedett volt, de egy brutális hátsó szárnnyal azért megtoldotta még az összképet. Ezek után látott hozzá az utastér helyrepofozásához, amely folyamat még nem is ért teljesen véget. Első lépésként a műszerfal került átalakításra, a régi órákat eredeti Porsche műszerek pótolták, amelyeket Attila az EBAY-ről válogatott ki és rendelt meg. Nem elhanyagolandó extrák az utastérben ezeken kívül az elektromos ablakemelők, a krómozott kilincsek és a fakormány sem.

HIFI szempontjából az autó egy WDO Dayton fejegységgel büszkélkedhet, egy hozzá tartozó erősítővel, elöl Rainbow hangfalszettel, hátul pedig SAL mélynyomókkal.

Az autó szívét - mint ahogy azt a márkajelzés alatti számok is mutatják – egy 1,6 literes, a tulajdonos elnevezése szerint „kiméletesebb utcai tuning” alá vetett motor alkotja. Sajnos további részleteket hősünk nem árult el róla, viszont annyi biztos, hogy optikailag ez a rész is szépen helyre volt téve (és a hangja is elég meggyőző volt).

Kattints a képen a galéria megtekintéséhez!Végezetül optikailag nem elhanyagolható szempont az autó fényezése sem: az autón többrétegű festés, 4-5 lakkréteg található, átcsiszolva a minél fényesebb végeredmény érdekében. Az eredeti festés tehát már nagyon mélyen rejtőzik, de jelen esetben ennek RGB kódja valószínűleg már a kutyát sem érdekli :) Már csak azért sem, mert a jelenlegi fényezést – még kissé piszkos állapotában is – egyszerűen tökéletesnek találtuk.

Típus

Wolkswagen Bogár 1974

Tulajdonos

Tatai Attila

Motor

Motor

1,6L "utcai tuning"

Kipufogó

Fake-Remus rendszer, hatalmas véggel :)

Futómű

Felnik

15"

Gumik

Pirelli P600, 195/55

Külső optika

Karosszéria

Toldatok az autó oldalán, krómszínű lemezek a sárvédőkön

Spoilerek

Egyedi "Porsche" első légterelő, hátsó szárny

Kiegészítők

Egyedi küszöbök, sötétített hátsó lámpák

Egyéb

Színre fújt kilincsek, tükrök

Belső optika

Kormány

Fakormány

Műszerfal

Eredeti Porsche elemekkel

Kiegészítők

Króm kilincsek, elektromos ablakemelők

HIFI

Fejegység

WDO Dayton

Hangfalak

Rainbow szett elöl, SAL mélynyomók hátul