Ha sokat van víz alatt a generátor, akkor érdemes bizonyos időközönként megnézni mi kopott el benne. Szénkeféket, csapágyakat, állórészt szokták cserélni a generátorban és az indítómotorban is. De ettől függetlenűl is elmehet a töltés a víz alatt. Ha szerencséd van kiszáradást követően megjön a töltés. Ha nincs, akkor cserélni kell. Töltés nélkül nem megy a motor sem sokáig. Főleg az újabbaknál nagy gond, mert minden elektromos (ablakok, egy rakat világítás, hűtőventillátor, stb.).
Ha ilyen vizes pályára megy az ember, akkor érdemes megnézni honnét szívja a vizet a motor. Ha nincs kivezetve szakszerűen (a levegőszűrőnek van egy kis párakieresztő nyílása, amin keresztűl befolyhat a víz a motorba!!!!), akkor ügyelni kell a vízmélységre. Ne padlógázzal szaladjunk a tóba, mert ha mégis vizet szívna a motor, akkor kuka lesz a hajtókat, stb. Egyből motorcsere. Alapjáraton, vagy ahhoz közel még lehet nem megy tönkre a motor (tapasztalat). Ha a motortér a víz alá bukik és szinte biztos hogy víz alá kerül a szívórész, akkor le kell állítani a motort, vagy vissza kell venni a gázt. Majd valaki kihúz a vízből. Ha már szárazon van az autó, akkor gyertyák ki, és lehet indítózni. Az égéstérbe kerülő vizet kipumpálják a dugattyúk, gyertyák vissza, és mehet a móka tovább.
Az újabb autóknál a gyújtáskébelt rendesen rá kell cuppantani a gyertyára. Ezek már jobban szigeteltek, de a régebbieknél el kellenek az ilyen apróságok.
Amikor én vettem a gyertyakábeleket olyat választottam, amihez adtak egy "gumibugyit", amit az elosztóra kell ráhúzni. Egy kb. 1cm átmérőjű lyukon vannak kivezetve a gyertyakábelek. Illetve nekem az elosztófedélbe gyárilag fújva van a levegő, így a réseken kifelé megy a nyomás, nem pedig befelé a víz.
Volt, aki ilyen megoldással szigetelt gyújtással állt mentésre várva egy patakban bő egy órát. Az egész motor a víz alatt volt, és végig alapjáraton ketyegett. A légszűrő ki volt vezetve a tetőre. A kipufogó a víz alatt bugyogott. Ha jár a motor, akkor nem gond hogy lent van. De ha megáll, akkor visszafolyhat a víz a hengerekbe. Az gond lehet.
Egy gumikeszutyűt húzz az elosztóra és mehet. Le kell vágni a kesztyű újjainak a legvégét, melyen ki kell vezetni a gyertyakábeleket, mejd mindegyiket egy gyorskötözővel kell jó szorosan meghúzni. Így nem lesz gond a víz sem.
Vannak erősebbek is a piacon.
De aki tutira akar menni, az csináltat magának.
Barátaim most egy teherautó torziós rugójából készíttetnek féltengelyt. Kb. 100-150 fokot tud csavarodni úgy, hogy nem törik el!
Azt hiszem lassan kell vennem előlre is laprugó kötegeket. A hátsók után az elsők is megérettek a cserére. Kicsit kezdenek elfáradni. Beleért a kerék a dobba egy árok átkelésnél.