Oczella Eszter, a Miss Tuning 2015 egyetlen magyar versenyzője

Alig egy hete zárta be kapuit az ez évi Tuning World Bodensee, kontinensünk legnagyobb, kifejezetten tuning autós tematikájú show-ja, melyen több szép hazai vonatkozású sikernek is örülhettünk. Kivéve egynek, pont talán amire a legjobban számítottunk.

Ez pedig nem más, mint a Miss Tuning szépségverseny, melynek eredményével még most sem igazán tudunk mit kezdeni. Mint korábban megírtuk, a megmérettetésre ismét automatikusan bekerült a Miss AMTS győztese, akit jórészt német tagokból álló zsűri választott ki márciusban, az Autó, Motor és Tuning Show-n.

így Oczella Eszter személyében ismét magyar lány képviselhette hazánkat a neves versenyen, mely nem gyenge díjakkal várta a jelentkezőket: Miss Tuning-ra - aki gyakorlatilag a német show nagykövete lesz egy teljes szezonra - egész évben számos érdekes program és fotózás, egy éven keresztül használható saját tuningolt Nissan Juke, valamint a 2016-os naptárfotózás várt, a mindezzel együtt járó ismertséggel együtt.

a Miss Tuning 2015 teljes mezőnye, az AMTS átépített Mustangjával

Eszternek nem ez volt az első nemzetközi versenye. 2013-ban a Waterbabies megnyerésével a floridai mezőnyében is indulhatott, ahol nagyon erős mezőnyben is kiemelkedő eredményt ért el. Egyébként amellett, hogy szép, Eszter nagyon közvetlen, kommunikatív és talpraesett lány, ráadásul remekül beszél angolul. Igazán testhezálló címnek tűnt számára a Miss Tuning nagyköveti "pozíciója", a 18 német riválist látva pedig lefutott meccsnek látszott a dolog - legalábbis egy magyar versenyen biztosan az lett volna.

A címért induló lányok többsége német és osztrák volt, Eszteren kívül egy holland lány volt még, aki a verseny nemzetközi jellegét erősítette. Eszter a kezdetektől fogva remekül szerepelt a versenyen, a közönség számára egyértelműen ő volt a kedvenc, továbbá a tavalyi királynő, Veronika és még a világhírű naptárt készítő fotós, Max Seam is őt várta győztesnek. Bár kezdetben elég hidegen fogadták, a hétvégére a többi versenyző is pozitívan nyitott felé, egyébként ők is egyértelműen a magyar lányt  tartották a legnagyobb esélyesnek.

Eszter a későbbi második (balról) és harmadik helyezettel (jobbról)

Eljött aztán a vasárnapi döntő, ahol az eredetileg induló 19 lányból már csak 12-en vehettek részt. A szokásos koktélruhás bemutatkozás után minden egyes döntőssel interjú készült. Bár nemigen tudunk németül, így is nagyrészt érteni lehetett a beszélgetéseket, túlságosan bonyolult egyik sem volt: a lányok bemutatkoztak, elmondták honnan jöttek, hány évesek, mivel foglalkoznak. Majd egy-két szót magukról, ami akár lehetett volna egy "Ich liebe Schnelle Autos" mondathasználati vetélkedő is, ez a rendkívül fantáziadús klisé ugyanis elég gyakran elhangzott a versenyzők szájából.

Eszter interjúja remekül sikerült, németül mutatkozott be, majd a műsorvezető magyarul kérdezte, ő pedig angolul válaszolt. Összeszedetten, szimpatikusan nyilatkozott, minden válaszát üdvrivalgás fogadta a nézőtérről.

"If I could win, I would do my best to be a good Miss Tuning."

Ezután következett még egy fürdőruhás bemutató, a lányok közti különbségek itt ütköztek ki a legjobban. Míg felöltözve szinte mindegyikük kinézett valahogy, ruha nélkül jól látszott, hogy a többség nemigen látogat rendszeresen semmilyen sportlétesítményt és az étrendjére sem túlzottan figyel oda. Míg egy hazai versenyen ez alapvető elvárás, itt a lógó hátsók és combok, a narancsbőr, vagy a teljesen átlagos alak nemigen rettent el senkit attól, hogy egy ilyen versenyen elinduljon.

a mezőny egy része mintha nem is a Miss Tuningra jelentkezett volna

Amiért itthon szintén a mezőny fele még az előszobáig sem jutott volna, az a tetoválás: a lányok nem is kis részét méretes varrások borították, sokkal inkább képzelnénk el ilyesmit mondjuk egy Harley Davidson találkozón, mint egy ilyen mezőnyben. Érdekes, hogy tavaly ez egyáltalán nem volt jellemző.

Eredményhirdetés, balról a tavalyi Miss Tuning, Veronika Klimovits

Majd végül jöhetett az eredményhirdetés, a Messe Friedrichshafen igazgatója, valamint Veronika segítségével.

Harmadik helyezett: Sarah Helen

Ő már eleve elég érdekes választásnak tűnt, nem is igen tapsolt senki.

Második helyezett: Nicole Meyer

Szép arcú, vékony - bár edzetlen - lány, talán az egyetlen érthető dobogós helyezett. Ezen a ponton már biztosak voltunk benne, hogy Eszter lesz a befutó, a fotósok majdnem eltapostak a színpad előtt, mindenki rá fókuszált.

... de nem. A győztes Liane Günter, 25 éves német ápolónő

Döbbent csend honolt a nézőtéren, ahogy kimondták az idei győztes nevét. Valahonnan hátulról aztán előkerült egy alacsony, szilikonmellű- és szájú, átlagos barna lány, hatalmas rózsatetoválásokkal a teljes felsőteste hosszúságában. Talán ő hitte el legkevésbé, ami történt, a közönség reakciója pedig mindent elárult.

Sokáig értetlenül álltunk e döntés előtt, hogy olyan királynők, mint Leonie és Veronika, vagy akár Frizzi, hogy eshetett a választás egy ilyen lányra. Liane foglalkozását tekintve ápolónő, semmilyen tapasztalata nincs a szépség- vagy a modellipar terén. Pózolni, színpadon járni nagyon nem tud (a faék egyszerű koreográfiát is többször elrontotta szegény), a mosolya is nagyon mű a feltöltött ajkai miatt. Egy magyar versenyen nagy valószínűséggel már az előválogatón kiesett volna.

Igen. Tényleg ő nyert.

Véleményünkre ráerősítettek a fotósok is, akikkel az eset után a PRESS-ben beszélgettünk. Éppen azon tanakodtak, hogyan tudnának valamit kihozni a győztesről készített képekből, ami egyáltalán megjelenhet a médiában. Ők is teljesen értetlenül álltak a dolgok előtt, tőlünk teljesen függetlenül mondták, anélkül, hogy tudnák kik vagyunk: "Ez a lány nem tud még mosolyogni sem! Érthetetlen, hogy nem a 11-es nyert, neki nem csak az arca mosolygott, hanem úgy egészében sugárzott!"

Na, ki volt a 11-es sorszámú versenyző?

Eszter, koktélruhában

Számos elméletet hallottunk, hogy miként alakulhatott így a végeredmény, de miután túl voltunk az első döbbeneten, úgy döntöttünk, megkérdezzük róla inkább a szervezőket. Kíváncsiak voltunk a zsűri szavazataira is, a németek pedig készséggel álltak rendelkezésünkre: mint kiderült, Eszter a 11 zsűritagból 8-nál magas pontszámot kapott, háromnál azonban érthetetlenül és kirívóan alacsonyat. Számukra Eszter vajon valóban ennyivel rosszabb lett volna, mint a többi lány?

Három ilyen "vélemény" ennél a zsűrilétszámnál pedig bőven elég volt hozzá, hogy Eszter nem hogy ne győzzön, de még a TOP 3-ba se kerüljön be. Érthetetlen számunkra és nem is akarunk találgatásokba bocsátkozni róla, hogy mi késztethette őket ilyen pontszámok kiosztására. Értelme sincs sok, hiszen a szavazás egyébként anonim, így sohasem fog kiderülni a kilétük. Az viszont biztos, hogy valamit kellene kezdeni a zsűrizési szabályokkal, hogy hasonló eset, egy ilyen nívójú és volumenű versenyen ne fordulhasson elő, mert ez azért már jóval több volt, mint ciki.

Eszter, mögötte a mezőny

Mondanunk sem kell, rendkívül csalódottak voltunk / vagyunk az eredményt illetően, nálunk csak egyvalaki érintett az eset rosszabbul, ez pedig nem más persze, mint Eszter.

Íme a sztori az ő szemszögéből:

Szóval, röviden, tömören, összességében nagyon tanulságos volt az elmúlt pár nap számomra, és az engem elkísérő magyar csapat számára is. Mint megtudtuk nem 500, hanem 800 (!!) jelentkezőből sikerült kiválasztani azt a 19 lányt, aki aztán 4 napon keresztül versengett az egy évre kapott Nissan Juke-ért, a két hetes ibizai útért, és a többi nyereményért. 

Mint kiderült, részemről sajnos hiábavaló volt a "versengés". Egész jól indult a hét, a megérkezésem után máris egy kisebb összeesküvés-elmélet született a lányok között, miszerint engem bevásárolt ide a német szervezőség :))) Aztán ezen továbblendülve, jó pár lánnyal összebarátkoztam, a koreográfus, sminkesek, fodrászok készséggel segítettek nekem mindenben angolul, mivel ugye én voltam az egyetlen aki nem értette a német vakert.

Minden kiválóan ment és látva az igen gyászos mezőnyt, napról-napra bizakodóbb lettem. Különösen azért, mert erre minden nap ráerősített egy-két kollegina, sminkes, fodrász, majd legvégül már az egész csapat meggyőződése az volt, hogy elég egyértelmű, ki lesz az első helyezett.

A show előtti utolsó este meglátogatott minket a fotós, az a Max Seam, aki az első helyezettel készült naptár képeit fogja készíteni, és az a Max Seam, akinek ezzel igen nagy beleszólása volt abba, ki legyen a győztes. Ami a legszebb, hogy engem szeretett VOLNA :))

fotó: Szabo.Gabor.Photography

Utolsó nap. Nagy az öröm, kicsi az izgalom. Jött a show, tökéletesen sikerült, beleértve az angol nyelvű interjút is. Nagyon jó közönségünk volt, tapsvihar, sikongás. Ééés jött a várva várt eredményhirdetés.

Megvan a harmadik helyezett. Meglepődött arcok, tapsfoszlányok, én egyre bizakodóbban. Megvan a második helyezett. Egyre furcsább a dolog, én is kezdek gyanakodni, de a mellettem lévő csajok máris megnyugtatnak: "ok, so you are the winner".

Ééés megvan az első helyezett. Hulla csend, taps nuku, kikerekedett szemek. És igen, látva, hogy egy szétműtött kitetovált hölgy a nyertes, azt hiszem megkaptam eddigi életem egyik legnagyobb pofonját :) Persze mindenki felháborodott, a német Tuning World Bodensee oldal tele lett szapulásokkal és kérdésekkel, miért nem nyert a magyar lány semmit stb.

Ezért mi úgy gondoltuk, legalább annyi jár nekünk, hogy megtudjuk, hogyan és miért született ez az eredmény. Megkeresve tehát a német szervezőséget, a pontozásról érdeklődtünk. Mint kiderült a 11 tagú zsűri 8 tagjától a legmagasabb pontszámot kaptam, tehát 9-10 pontot, 3 tagjától pedig kb. egy szép kerek nullát. Ennek miértjét csak találgatni tudtuk, mivel a pontozás anonim volt. Felmerült, hogy a "becsületes" zsűritagok egyike talán a nyereményautó szponzora lehetett (nehogy kivigye autót az országból a magyar lány?). Vagy talán egy német sajtós munkatárs, aki gyászos angoltudását már az elmúlt napokban is megcsillogtatta. Esetleg valakik, akiknek ENNYIRE nem voltam szimpatikus? Ez már sosem fog kiderülni.

Ez történt, így jártunk. Csalódottan indultunk haza, viszont legalább kiderült, hogy is működik ez Germániában.

Next time.

A győztes hármas. Ez van.