Megvan az érzés, amikor egy ismerősünket elkísérjük autót vásárolni és megpillantunk valamit, amire mindig is vágytunk? Zsoltnál pont így történt. Elment venni egy Wareszt a testvérének és az eladó egy fekete állólámpással érkezett.

Ez volt az a pont, amikor Zsolt eldöntötte, hogy neki egy ilyen KELL! Aztán másfél évvel ezelőtt sikerült hozzájutnia egy 69-es W114-hez. Első generációs, 2 literes szívódízel. Tökéletes alap! Fél évig totál gyári állapotban használta, de a motor megadta magát. Ez volt az a pont, amikor eldöntötte, hogy teljesen felújítja az öreg vasat.

Aki belevág egy ilyen oldschool projektbe, mindenképp fel kell készülnie lelkileg, hogy érhetik komoly meglepetések. Egy ilyen korú autóhoz nem egyszerű beszerezni alkatrészeket. Szerencsére Ennek a Mergának nem volt annyira oda a bódéja. darabokra szedték és kijavítottak minden hibát, rothadást. Ezután kapott egy telifényt, de maradt a gyári színkód. A gyári krómokat új és jó állapotú bontott darabokra cserélték. Ami extrának számít, az az előre felszerelt Bosch ködlámpapár.

A motort nem cserélték ki valami modernebbre, hanem a régit újították fel. Fúrva, síkolva, hüvelyezve lett. Kapott egy új adagolót, generátort, önindítót, hűtőt. Tulajdonképpen építettek egy 0 km-es motort. Ezzel egyidejűleg a komplett fékrendszer is teljesen új elemekből épült fel. Az elképzelés az volt, hogy használható, de egyben alacsony is legyen a gép. Ezért levegős rendszer épült az autó alá, aminek a különlegessége, hogy minden a gyári felfogatási pontokhoz lett rögzítve. Sehol sem találunk utólagos hegesztéseket illetve fúrásokat. Ennek persze megvolt az ára. A tökéletes munka elérésének érdekében, mindent Zsolt és barátja csinált.

Ezután jöhettek a felnik. Egy ilyen klasszik autóhoz mi más illene, mint  BBS? Az RS077 szett 8x16 et38 és 205/45-ös gumik kerültek rájuk. Szükség volt nyomtávszélesítőkre is, amik elöl 2 hátul 1 centisek lettek. A gyári bordó belső kikerült az autóból és padlótól a tetőig mindent fekete bőr és alcantara borít. Az autó természetesen hétköznap nincs használva, csak különleges alkalmakkor vagy találkozókra jár vele Zsolt.

Legutóbb egy esküvőn használta. Megvan az a szokás, amikor konzervdobozokat kötnek az autó mögé? Nos, emberünk egész egyszerűen leengedte a gépet és úgy okozott hangzavart a csikorgó fém hangjával. A további tervek között egyedi felnik készítése szerepel illetve a kormányt és műszerfalat szeretné kicserélni. Ha minden jól megy sikerül is, hacsak nem újít be egy másik autót és kezd bele egy újabb projektbe.... Ki tudja? 

Fotók: Mosoni Péter