Elkezdődött. Ismét megnyitja kapuit az AMTS, Magyarország legnagyobb autós rendezvénye. Rengeteg kiállító, eszméletlen látogatói tömeg, fantasztikus autók, porig ültetett csodák, veterán szépségek, egyedi építések és sorolhatnám. Az elkövetkező napokban, viszont kicsit más szemszögből próbálom meg bemutatni az egész rendezvényt. Amolyan szervezői szemmel, mindenféle vendégcsalogató, cukormáz nélkül, hogy jobban belássatok a dolgok mögé és megértsétek, mitől olyan különleges az egész show.
 
Beköltözni már szerdától lehet. Az igazán fanatikus arcok, már ekkor elkezdik építeni a standjukat. Van olyan, aki teljesen elmebeteg installációval készül, és vannak olyanok, akik csak letámasztják az autókat. Ez a legtöbbször a kiállított autók mennyiségétől függ és attól, hogy mennyire szeretné az adott csapat hazavinni vasárnap a legjobb standnak járó díjat, ami még egy kis extra jutalommal is járhat. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy egy jól felépített stand mindig izgalmas látvány, egészen addig, amíg nem vonja el a figyelmet a kiállított autókról. Szerencsére a kiállítók tudják kezelni a helyzetet és nem építenek egy kisebb vidámparkot a kapott területre.
 
Tegnap este még nem tudtam túl sokat nézelődni, mert volt saját stand is, amire oda kellett figyelni, de amíg szaladgáltunk kordonért, sikerült néhány érdekességet elkapni fél szemmel. Az első tapasztalatom, vannak profin, igazi kiállításra felépített standok és vannak szerényebb, de így is látványos autókat kiállító csapatok/klubok. Az előbbihez tartozik a Toyo Tires és a Lowfabrik standja. A Toyo-tól nem is várhatunk mást, csakis hardcore megjelenést és durván jó autókat. A Lowfabrik viszont már messziről jelzi, hogy itt bizony már egész más szinten mozognak, konkrétan, emelvényeken áll pár autó. Ennek örömére benézhetünk az R8 alá kicsit, (már amennyire lehetséges a teljesen leeresztett bódé alá bekukkantani), ugyanis abban biztos vagyok, hogy ilyen szemszögből még nem láthattuk a sportautót. Az utóbbi kategóriába a Varázs Garázs, a 819 Company vagy a Backyard Garage standja tartozhat. Ők mondjuk pont egymás mellett helyezkednek el, de azt gondolom, hogy a minőségi épített autók jelentős része itt található. Külön érdekesség az Auto Finesse stand, ahol igazi klubszoba feeling és két, nagyon ütős autó található.
 
A kiállított autók még tegnap kicsit szépültek, kicsit alakítottak rajtuk itt-ott. Ezzel kapcsolatban megemlítenék pár dolgot. A „fikázás” mint olyan, soha nem fog kimenni a divatból, ezt tudjuk. Most arra nem térnék ki, hogy mi lehet a háttérben, mert úgyis megmagyaráznák a negatív formák.
Igen, elég sok autó érkezett tréleren. Mi ezzel a baj? Nem akartak megkockáztatni egy felverődő kavicsot? Vagy egy koccanást? Ezekben az autókban rengeteg munka, idő és pénz van. Van, aki erre a három napra készül tavaly ősz óta, véleményem szerint teljesen érthető, ha nem akarják, hogy a kocsinak baja essen.
Igen, volt olyan autó, amit ott tekertek le jobban, vagy döntötték be a kereket. Ez egy show. Ilyenkor szabad és illik showállásba tenni a kocsit. Ennyi erővel az airride-os autók tulajai is szégyelljék magukat, mert a standon engedik le koppig a gépet! Tény, hogy vannak már-már érthetetlen módon beállított autók, de a tulajok törekednek arra, hogy az övék legyen a legfeltűnőbb, ezért tulajdonképpen nem lehet haragudni senkire. A valós helyzet, úgyis év közben fog kiderülni, különböző találkozókon.
 
Én azt mondom, próbálja meg mindenki élvezni a rendezvényt! A kiállítók/építők lazuljanak le a következő három napban, és pihenjék ki ez elmúlt hónapok fáradalmait! Aki pedig csak nézelődni jön, garantálom, hogy nem fogja megbánni, hogy kilátogatott! Minden évben egyre jobb autók érkeznek az ország minden részéről és most már külföldről is. Találkozzunk az AMTS-n!